Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[TDI VP] Praca silnika...

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[TDI VP] Praca silnika...

Postprzez ryto » 26 lutego 2009, 23:15

Witam,
na początek trochę historii. Jakieś dwa tyg temu miałem problemy z turbiną, została wyczyszczona przez znajomego mechanika i dZiała. Oprócz zapieczenia kierownic nic tam nie zauważył (wirnik w bardzo dobrym stanie, itd...)

Od jakiegos czasu (w zasadzie dłuższego czasu) mam dziwny problem. Mianowicie auto czasami pracuje głośniej, jak typowy traktor ;-). Towarzyszą temu oczywiście większe drgania niż normalnie. Oczywiście to normalne podczas uruchomienia silnika przy obecnych temperaturach, ale nawet jak silnik się nagrzeje to często drgania i głosniejsza praca nie ustają... Zauważyłem natomiast, że jak wyłączę samochód, ten postoi trochę i odpocznie to nastepnym razem problem może zniknąć (chociaż też nie zawsze). Czyli taka wyliczanka, raz pracuje głośniej i bardziej drga, a raz ciszej i równomiernie, czyli tak jak powinien.

Byłem w diagtroniku, ale zgasiłem silnik na 5 min, a po włączeniu, jak na złość, działał juz bardzo dobrze. I nie zdiagnozowali, bo nie było czego diagnozować... Jakieś pomysły? Może przepływomierz, wtryski, moze jakis czujnik, może EGR? Co to moze byc?

Pozdrawiam.

ps turbo cały czas ładuje niezależnie od pracy silnika.
ryto
Signo
Signo

Auto: Toledo II ASV

Reklama

Re: [TDI VP] Praca silnika...

Postprzez bono » 26 lutego 2009, 23:28

ryto napisał(a):Od jakiegos czasu (w zasadzie dłuższego czasu) mam dziwny problem. Mianowicie auto czasami pracuje głośniej, jak typowy traktor ;-) . Towarzyszą temu oczywiście większe drgania niż normalnie. Oczywiście to normalne podczas uruchomienia silnika przy obecnych temperaturach, ale nawet jak silnik się nagrzeje to często drgania i głosniejsza praca nie ustają... Zauważyłem natomiast, że jak wyłączę samochód, ten postoi trochę i odpocznie to nastepnym razem problem może zniknąć (chociaż też nie zawsze). Czyli taka wyliczanka, raz pracuje głośniej i bardziej drga, a raz ciszej i równomiernie, czyli tak jak powini

A jak dwumas ??
I znowu Leon :D

Pozdrawiam
Blazej (Bono)
Obrazek
bono
Sympatyk LeonClub

Region: zagranica
Auto: Skoda Superb
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Re: [TDI VP] Praca silnika...

Postprzez ryto » 26 lutego 2009, 23:33

Jeżeli chodzi o dwumas to testowałem zgodnie z tym co na forum. Przy ok 50km/h wrzuciłem V i jazda. Nie trzęsło, więc podejrzewam że jest ok.
Tolek II ASV 110KM@148KM (333Nm)
ryto
Signo
Signo

Auto: Toledo II ASV

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel