Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[TDI VP] Wyciek G12 z chłodnicy

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[TDI VP] Wyciek G12 z chłodnicy

Postprzez ryto » 19 maja 2011, 09:45

Witam,
ubywa mi płynu G12, raczej powoli, ale ponieważ mam jeszcze do zrobienia zawieszenie, to od razu chcę i za to się zabrać (a raczej moj mechanik).

Od razu informuję, że nie jest to uszczelka pod głowicą - to niestety (albo stety ;-)) mam juz za sobą. Jest mały wyciek z chłodnicy i od tego trzeba zacząć.

Auto ma program od rogala, 148KM/333Nm na turbo od wersji 130KM. IC nie zamierzam wymieniać, nie chcę juz nic zwiększać. Skrzynia manualna 5biegow, climatronic. I teraz kilka pytań:

1. Czy wystarczy chłodnica oryginalna dedykowana do 1.9TDI ASV, czy mimo wszystko - skoro i tak muszę wymienić - może warto włożyć coś lepszego? Powtarzam, że IC zostaje, chodzi o chłodnicę... I najlepiej bez większej rzeźby...

2. Jeżeli odp na pkt 1 brzmi - oryginal, to czy ktoś może mi podać nr VW - sprawdzałem w Focie, ale tam wyskakuje kilka producentów (np Behr, Nissens, Kager) i przy okazji różne wymiary tego ustrojstwa...

Proszę o pomoc, pozdrawiam.
Tolek II ASV 110KM@148KM (333Nm)
ryto
Signo
Signo

Auto: Toledo II ASV

Reklama

Re: [TDI VP] Wyciek G12 z chłodnicy

Postprzez LoozaQ » 19 maja 2011, 09:56

Moim skromnym zdaniem chłodnica to chłodnica. Bierz dedykowaną najtańszą i tyle. Poza tym sprawdź jeszcze króćce z termostatem i z czujnikiem temp.
W poście poniżej wkleiłem zdjęcia którędy mnie wyciekał płyn chłodniczy. Dodam, że też miałem nieszczelną chłodnicę, którą wymieniłem.
viewtopic.php?p=343899&highlight=#343899
Obrazek

Obrazek
LoozaQ
Sport
Sport

Auto: Leon 1M ASV
Silnik: ASV 1.9

Postprzez ryto » 19 maja 2011, 10:19

Hmm, znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/audi-a3-tt-seat-leon- ... 19912.html

ale dalej nie wiem, czy będzie pasować...
ryto
Signo
Signo

Postprzez transit_master » 19 maja 2011, 10:22

LoozaQ napisał(a):chłodnica to chłodnica
tu się nie zgodzę. Są chłodnice i chłodnice. Żebyś nie miał później tego samego przypadku po wymianie że pęknie i znowu powtórka z rozrywki. Ja bym szukał czegoś lepszego. Tak ogromnej róznicy w cenie nie bedzie.
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Auto: w ...uj oszczedne
Silnik: benzyna inny

Postprzez LoozaQ » 19 maja 2011, 12:26

ryto, Moja ETKA mówi 650x414mmm, ale numer zgadza się z tym w aukcji 1J0 121 253 AD.

Apropo chłodnic i zarzutu Miczasa. Miałem na myśli chłodnice w sklepach typu InterCars, Fota i tam cena zaczynają się mniej więcej od 250 zeta. Ta z aukcji to jakaś niewiadoma i takiej bym chyba nie kupił.
Obrazek

Obrazek
LoozaQ
Sport
Sport

Auto: Leon 1M ASV
Silnik: ASV 1.9

Postprzez ryto » 19 maja 2011, 12:52

Wezmę na pewno coś markowego, daruję sobie alledrogo...
Hmm, a z tymi wymiarami mogę nie trafić. Pewnie podjadę do mechanika i po prostu jemu zostawię również kupno części... Pod tym numerem części są różne wymiary chłodnicy, ale w focie jest też taka o wymiarach podanych przez Ciebie - produkcji Behr...
Czyli rozumiem, że chłodnica to chłodnica i tu nie warto nic "tunningować"...

Pozdro
ryto
Signo
Signo

Postprzez Roxon40 » 19 maja 2011, 17:47

Tak i nie bierz najtańszej bo ja kupiłem sobie za 178 zł i i okazało się że te plastiki co przychodzą z wężami do niej puszczały bo były źle spasowane :/ No i niestety bez silikonu się nie obyło ale dzięki bogu trzyma.
Obrazek
Roxon40
Signo
Signo

Auto: Seat

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel