Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Obroty, temperatura

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Obroty, temperatura

Postprzez Drops » 27 czerwca 2011, 18:27

Witam, mam taki problemik z leonem ALH otóż od jakiegoś czasu czasami zapala się check bez żadnych objawów, miałem podobny przypadek ok pół roku temu i został w związku z tym wymieniony czujnik temperatury płynu chłodzącego, teraz zaczynają warjować obroty tzn na rozgrzanym silniku na biegu jałowym czasami wskakuje na 1100rpm i sobie tak chodzi na podwyższonym po kilku min spada itd przy odpalaniu natomiast czasami wskakuje na 2000rpm i powoli schodzi do normalnych jeździłem z tym póki co ale zaczyna mnie to drażnić, nie wiem czy stawiać na wymiane tego samego czujnika co ostatnio bo takich objawów nie miałem a teraz doszło do tego podczas dłuższej jazdy wskazuje temp 90 C jadąc z tą samą prędkością spada np na 70 a później znowu 90, dodatkowo przy odpalaniu świece żarowe gasną czasami dopiero po ok 10 sekundach jak przy temperaturze 20 poniżej zera..:(

Jeżeli gdzieś był taki temat przepraszam szukałem nie znalazłem :(
Drops
Stella +
Stella +

Auto: Leon

Reklama

Re: Obroty, temperatura

Postprzez venom171 » 27 czerwca 2011, 19:20

Podepnij sie pod vaga i napisz jakie bledy wywalił, wtedy bedzie mozna cos doradzic.
Był Seat Leon 1.8 20 V 125 KM
Był Seat Leon 1.9 TDI ARL 180 KM
Było Audi A4 2.0 T 4x4 BWE 200 KM
Był Opel Vectra C FL 1.9 CDTI 120KM
Jest - A4 B6 Avant 1.9TDI AVF Sline 131KM
venom171
Sympatyk LeonClub

Region: śląskie
Auto: S2 OFL RS
Silnik: CHPA 1.4

Postprzez Drops » 27 czerwca 2011, 19:43

czyli w ciemno nie ma sensu nic wymieniać? Jutro w takim razie lub pojutrze muszę skoczyć do mechaniora:(
Drops
Stella +
Stella +

Postprzez Neyson » 27 czerwca 2011, 21:11

Kolego miałem niedawno podobną historię. Ja bym nawet w ciemno wymienił czujnik bo to on na 100 %. A jeśli chodzi o spadek temperatury na wyświetlaczu podczas jazdy to już może być np termostat...
... ;)
Neyson
Stella +
Stella +

Postprzez marcin7x5 » 28 czerwca 2011, 08:10

Drops napisał(a): ok pół roku temu i został w związku z tym wymieniony czujnik temperatury płynu chłodzącego, teraz zaczynają warjować obroty tzn na rozgrzanym silniku na biegu jałowym czasami wskakuje na 1100rpm i sobie tak chodzi na podwyższonym po kilku min spada itd przy odpalaniu natomiast czasami wskakuje na 2000rpm i powoli schodzi do normalnych jeździłem z tym póki co ale zaczyna mnie to drażnić, nie wiem czy stawiać na wymiane tego samego czujnika co ostatnio bo takich objawów nie miałem a teraz doszło do tego podczas dłuższej jazdy wskazuje temp 90 C jadąc z tą samą prędkością spada np na 70 a później znowu 90, dodatkowo przy odpalaniu świece żarowe gasną czasami dopiero po ok 10 sekundach jak przy temperaturze 20 poniżej zera..:((

Jeżeli wymieniłes czujnik na zamiennik to tak sie zdarza. ja sam u siebie wymieniłem już 3 czujniki w tym 2 niby oryginalne z aukcji. Dopiero zakup czujnika w serwisie uspokoił leonka.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez Drops » 28 czerwca 2011, 19:19

nie mam już siły, znalazłem czujnik który był wcześniej chciałem go zmienić bo lepiej funkcjonował niż ten, zrobiłem tak jak to ktoś opisywał z fotorelacją jak należy wymieniać ten czujnik okazało się że jak go wyciągłem nie było na nim oringa ani w środku i teraz jest lipa taka że od 3h nie mogę go wsadzić z powrotem wkładam dociskam zapinam zawleczkę robi pstryk i nie ma luzów na boki ale lekko do tyłu dam i już płyn tryska we wszystkie strony, znalazłem kilka oringów ale na nich to samo, to sobie dorobiłem bo nie mam czym do pracy jechać chyba że ma ktoś jakiś ekstra pomysł jak to zamontować ?:(
Drops
Stella +
Stella +

Postprzez marcin7x5 » 29 czerwca 2011, 08:12

Doraźnie to mozesz sobie dorobić. Najlepiej to podjechac do jakiegos serwisu i kupisz za grosze taki oring. Ja ja wymieniałem ostatnio to płaciłem cos ok 2 zł w aso vw.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez Drops » 29 czerwca 2011, 14:18

tak też zrobiłem założyłem stary i na szczęście udało się dojechać powolutku po nowy :)
Drops
Stella +
Stella +

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel