Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zmiana wiązki TDI ARL na ASZ

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Zmiana wiązki TDI ARL na ASZ

Postprzez eladecrew » 4 czerwca 2025, 08:19

Wiatam. Miałem lekkiego dzwona w bok auta, ogólnie auta nie opłaca się już robić. Silnik w nim to pomodzony ASZ. Na oku mam Leona z ARL pod maską i do niego planuje wsadzić mojego ASZ. Pytanie czy jak zmienię samą wiązke silnika (tą wychodzącą z podszybia) + ecu/licznik/stacyjka to będzie to chodzić? Auto to Leon 1. Samych map ponoć nie da się wgrać na nowy sterownik, tylko trzeba pisac wszystko od nowa, bo sterownik ARL ma coś dodatkowego coś z grzaniem świec z tego mi kolega tuner mówił. Dzięki za info.
eladecrew
Stella
Stella

Region: małopolskie
Auto: leon 1
Silnik: ASZ 1.9

Reklama

Re: Zmiana wiązki TDI ARL na ASZ

Postprzez Robal_26 » 8 czerwca 2025, 08:52

Cześć kolego, ja u siebie gdy miałem Octavię 1 to robiłem swapa z ATD na ARL , mechanicznie praktycznie bez większych problemów , po podłączeniu wszystkich wtyczek silnik odpali na oryginalnym sterowniku od ATD , po podmianie sterownika na ARL również silnik został uruchomiony lecz wyrzucał właśnie błędy świec żarowych ,okazało się że silnik ze sterownikiem który kupiłem powinien mieć właśnie dodatkowy sterownik świec żarowych którego nie miał ATD, wówczas z pomocą odezwał się kolega z forum Nitze który wgrał odpowiednią wersję softa sterownika i problem został rozwiązany , wiązka została oryginalna , różnice to leon 1 z ARL-em miał dwie wersje softu w 2003r która został zmieniona .ok Wystarczy wgrać starszą wersję i problem będzie rozwiązany bądź napisz do kolegi ,którego wcześniej wspomniałem na maila kambridz@gmail.com
Pozdrawiam.
Jest Skoda Kodiaq STYLE 4X4 DFGA 2,0TDI CR DSG 181,6KM 408,7NM

Była Skoda Octavia kombi 4x4 ARL+ 1,9TDI PD 6B 185KM 371NM
Robal_26
Sport
Sport

Region: zachodniopomorskie
Auto: KODIAQ STYLE 4x4
Silnik: turbo diesel inny

Re: Zmiana wiązki TDI ARL na ASZ

Postprzez eladecrew » 9 czerwca 2025, 20:24

Właśnie wiem o tym dodatkowym sterowniku. Pytanie czy jak przełożę wszytko z asz do wiązki arl to będzie to chodzić?
eladecrew
Stella
Stella

Region: małopolskie
Auto: leon 1
Silnik: ASZ 1.9

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel