Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
tak popalić je trochęmariushjj napisał(a):Jest jakaś opcja, żeby to poprawić?
Ohapara napisał(a):tak popalić je trochęmariushjj napisał(a):Jest jakaś opcja, żeby to poprawić?po wymianie mialem tak samo, ale jazda byla bardzo wygodna
Ohapara napisał(a):tak popalić je trochęmariushjj napisał(a):Jest jakaś opcja, żeby to poprawić?po wymianie mialem tak samo, ale jazda byla bardzo wygodna
chlorek napisał(a):czytamy a się dowiemy. O sprzęgłach ARL było nie raz poruszane na forum.
spokojnie, dopiero zalozyles nowy zestaw. Daj im sie chwile ulozyc i wtedy zobaczymy czy nie bedziesz nic slyszal. Np podjedz pod jakas sciane równolegle albo w garażu dobrze posłuchać.Martinus1985 napisał(a):I nie słyszę, żadnych sprężyn na jałowym.
havran napisał(a):Do skrzyń 6-cio biegowych nie zakładamy jednomasów. Nigdy!
motyka8 napisał(a):A gdzie takie sruby kupic jakos taniej bo na sztuki w aso to troche kasowo to wychodzi
adam1.9TDI napisał(a):użyj starych śrub tylko podlej je klejem anaerobowym lepszej jakości i masz po problemie.
Tom-Tdi napisał(a):adam1.9TDI napisał(a):użyj starych śrub tylko podlej je klejem anaerobowym lepszej jakości i masz po problemie.
"Będzie Pan zadowolony", a potem jest lament jak się sprzęgło wysypie....
tylko jest taki mały problem, że te śruby podczas dokręcania się rozciągają, więc za drugim razem nie mają tej samej wytrzymałości.adam1.9TDI napisał(a):Tom-Tdi napisał(a):adam1.9TDI napisał(a):użyj starych śrub tylko podlej je klejem anaerobowym lepszej jakości i masz po problemie.
"Będzie Pan zadowolony", a potem jest lament jak się sprzęgło wysypie....
Przeciez mowie ze jeżdżę 3lata i nic sie nie wysypało. Dla czego ma się wysypać jak odpowiednio dokręcone i klejem zabezpieczone? W czym stara odbiega od nowej bo ja tam różnicy bym nie zauważył gdyby mi ktoś stare wyczyścił na połysk.
z tym rozciąganiem to możliwe całkiem ale tego się mocno nie dokręca więcej zależy od dobrego kleju anaerobowego. Klej,klucz dynamometryczny, ładnie wszystko siadło i mocno trzymało wiec dla mnie to wystarczajaco żeby spokojnie jeździc.tony065 napisał(a):tylko jest taki mały problem, że te śruby podczas dokręcania się rozciągają, więc za drugim razem nie mają tej samej wytrzymałości.
Przeczyść papierem ściernym i ocen. Jeśli masz nierówną powierzchnię coś jak na tarczy hamulcowej takie rowki np. to pasuje zabielić na tokarce.fafik1000 napisał(a):kupilem uzywane sztywne kolo zamachowe na allegro i jest ono zawalone rdza, czy musze poczynic jakas konkretna czynnosc poczawszy od wyczyszczenia z rdzy przed zamontowaniem?
Leonidas ARL napisał(a):najlepiej kup kolejnego zardzewiałka. Zakładaj dwumas albo kup benzyniaka jeśli Cię nie stać na diesla.
adam1.9TDI napisał(a):Przeczyść papierem ściernym i ocen. Jeśli masz nierówną powierzchnię coś jak na tarczy hamulcowej takie rowki np. to pasuje zabielić na tokarce.
według mnie to łożyska na skrzyni. Mialem jedną skrzynietaką a teraz zaczyna mi sie w nastepnej bo wymienilem na uzywke zamiast powymieniac lozyska w starej. Tyle ze u mnie to skrzynia 5g. Kruche te łozyska w tych skrzyniach...kaspelek napisał(a):Jeszcze jeden filmik obrazujący dźwięki które wydobywaja sie spod maski
https://www.youtube.com/watch?v=YbMm3fxpXIY
kaspelek napisał(a):Moze i ja sie wypowiem
Troche jest opisane w moim temacie o ktorym wspomniał wyzej transit_master,
kupiłem komplet jednomasy z Valeo jako zamiennik dla dwumasy do ARL. komplet został wysłany do firmy Sprzegla S.C. z Warszawy , tarcza została wzmocniona okładziną kewlarowa oraz całość dodatkowo doważona i oznaczona jak zamontowac aby wazenie mialo sens.
jakie wrazenia... dla mnie tragedia..
bujniecie przy gaszeniu jak przy padnietej dwumasie, jesli nie wcisne sprzegła..to cos rzegota..jakby sie mialo przy tym gaszeniu rozleciec.
mialem nadzieje..ze jak wymienie poduszke pod skrzynia..to bedzie lepiej.. kupiłem Lemfordera..załozyłem..iiiii... i jest jeszcze gorzej..bo na postoju buja autem przód tyłco ciekawe..nie zawsze to wystepuje.
Poza tym...po przejechaniu 2 tysi na jednomasie... cos sie sypneło
nie wiem..ale podejrzewam ze łozysko na wałku głownym w skrzyni..powiedzialo papa
https://www.youtube.com/watch?v=XI4q5UqhNF8
Zdecydowałem sie na jednomas..bo nie chcialem przechodzic wymiany 2 masy co 70 tysiecy..bo podobno wiecej nie wytrzymują. Tym bardziej ze mam 450Nm.
Koszt łączny.. 1300 kpt jednomas , 380 Sprzegła S.C. + wysprzeglik 140 zł + robocizna
finalnie wyszło to nie wiele taniej biorąc pod uwage skale kosztów niż dwumasa nawet z BTB (Sharana) ,a mysle ze z dwumasy byłbym choc przez jakis czas zadowolony.
Ja ze swojej storny nie polecam.. moze mam pecha.. moze skrzynia juz nie byla w dobrym stanie...ale na pewno na starej dwumasie jezdziło mi sie o wiele przyjemniej...
-- 21 czerwca 2014, 21:28 --
Jeszcze jeden filmik
pierwsze odpalenie bez wcisnietego sprzegla
drugie z wcisnietym sprzegłem
https://www.youtube.com/watch?v=Nsqx2b6_S8E
transit_master napisał(a):kaspelek, dziwna sprawa. Ciekawe jak wyglądają te zestawy montowane przez Gruche. Ponoć sporo osób na tym jeździ i nikt nie reklamuje. Pytanie czy Ty nie miałeś po prostu pecha?
adam1.9TDI napisał(a):według mnie to łożyska na skrzyni. Mialem jedną skrzynietaką a teraz zaczyna mi sie w nastepnej bo wymienilem na uzywke zamiast powymieniac lozyska w starej. Tyle ze u mnie to skrzynia 5g. Kruche te łozyska w tych skrzyniach...
Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości