Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[1M] ARL a notlaufy - jak częsty problem ?

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[1M] ARL a notlaufy - jak częsty problem ?

Postprzez Yacek » 18 maja 2008, 13:09

Jednym z czestszych problemów TDI ze zmienna geometrią są notlaufy spowodowane najczęściej zapiekającym sie łopatkami turbiny oraz uszkodzeniem "gruchy" sterującej łopatkami ( w Seatach, Golfach, Skodach jest błędnie umieszczona i śmieci i wilgoć dostaje sie do środka powodując szybsze gnicie w porównaniu z Audi czy Passatem).
Główną przyczyną zapiekania się jest PSJ.
Jak to wygląda w przypadku ARL ? Czy jest ktos na forum , kto zrobił conajmniej 100 tys, lub jeździ minimum 2 lata takim autem nie mając problemów z przeładowaniem turbiny ?
Yacek
Stella
Stella

Auto: Golf IV

Reklama

Re: [1M] ARL a notlaufy - jak częsty problem ?

Postprzez Arci9 » 18 maja 2008, 15:32

Yacek napisał(a):Jak to wygląda w przypadku ARL ? Czy jest ktos na forum , kto zrobił conajmniej 100 tys, lub jeździ minimum 2 lata takim autem nie mając problemów z przeładowaniem turbiny ?

Coprawda ARL mam dopiero od dwóch miechów i zrobiłem niecałem 8 tyś., więc jeszcze odpukać problemów nie zdążyłem mieć...Ale poprzednie auto to Octavka PD 130KM zawirusowana i tą zdążyłem przejechac ponad 160tyś.

Mimo, że virus siedział od przebiegu 13,5 tyś. nie spotkałem się, z żadnym tego typu problemem.Ani jednego najmniejszego przeładowania , poprostu null :)

Zresztą, koledzy z OCP też nie przypominam się sobie aby się skarżyli :)
były Leonowiec ;-)
powrót do korzeni
Arci9
Sport
Sport

Auto: SuperB Kombi

Re: [1M] ARL a notlaufy - jak częsty problem ?

Postprzez colin23 » 18 maja 2008, 15:58

Zapewne 9 na 10 użytkowników ARL-i powie Ci że samochody są nie do zajechania. Oczywiście w granicach rozsądku ;) Wiele w klubie ma ponad 100tys i silniki+osprzęt spisują się bez zarzutu.
colin23
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi

Re: ARL a notlaufy - jak częsty problem ?

Postprzez Patrox » 18 maja 2008, 16:34

Yacek napisał(a):Jednym z czestszych problemów TDI ze zmienna geometrią są notlaufy spowodowane najczęściej zapiekającym sie łopatkami turbiny oraz uszkodzeniem "gruchy" sterującej łopatkami ( w Seatach, Golfach, Skodach jest błędnie umieszczona i śmieci i wilgoć dostaje sie do środka powodując szybsze gnicie w porównaniu z Audi czy Passatem).
Główną przyczyną zapiekania się jest PSJ.
Jak to wygląda w przypadku ARL ? Czy jest ktos na forum , kto zrobił conajmniej 100 tys, lub jeździ minimum 2 lata takim autem nie mając problemów z przeładowaniem turbiny ?

Zapiekanie się łopatek jest spowodowane zbyt wolnym jezdzeniem, kierownice w turbinie nie otwierają się do konca a spaliny tworza nagar na łopatkach. zaleca sie jeśli użytkownik jeżdzi tylko po miescie conajmniej raz dziennie wciśniecię gazu do dechy po to aby kierownice otworzyły się. Inaczej mówiąc trzeba dać w pizz....eczkę:) A jeśli chodzi o te kierownice to zrób to szybko bo może wysadzić turbo

[ Dodano: Nie 18 Maj, 2008 ]
tomciu napisał(a):
Patrox napisał(a):zaleca sie jeśli użytkownik jeżdzi tylko po miescie conajmniej raz dziennie wciśniecię gazu do dechy po to aby kierownice otworzyły się. Inaczej mówiąc trzeba dać w pizz....eczkę:)

i wtedy kręcić silnik wyżej niż 2 tys. obr, żeby wydmuchało sadze, bo spotkałem sie z typem co kręcił TDi do 1300 i uważał ze dopuki silnik się nie dławi to gites

To bardzo niemądry człowiek. Bo w ten sposoób to tylko koło dwumasowe bardzo się z używa. I nic mu to nie da jeżdzenie do 1300, wcale mniej samochód nie pali bo się dławi.