Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[1M] Nierówne obroty 20VT AUQ

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[1M] Nierówne obroty 20VT AUQ

Postprzez cz » 4 marca 2008, 22:14

Hej,

Mam dziwny problem z moim Leonem. Otóż na wolnych obrotach po rozgrzaniu obroty delikatnie falują - szczególnie jest to odczuwalne w momencie wciśnięcia sprzęgła, kiedy obroty spadają z wyższego poziomu.

Normalnie na postoju silnik od czasu do czasu się "krztusi" (bez wyników na VAGu - cykle nie wypadają) - wskazówka obrotomierza delikatnie drga - powiedzmy o milimetr, dwa.

Przy spadaniu z wyższych obroty potrafią czasami na chwilkę spaść do 600 potem na chwilę wzrosnąć i ustabilizować się na około 700.

Nie mam teraz kompa na którym mógłbym sobie sprawdzić kody (złącze na RS323), ale z tego co pamiętam, kiedyś miałem:

17795 - P1387 - Internal Contr. Module altitude sensor error

Ten kod mniej więcej się powtarzał, wymieniono MAF i Lambdę (zdaje się, że drugą, był wówczas faktycznie kod lambdy). Efekt znikał za każdym razem, ale mam wrażenie, że z zupełnie innego powodu...

Czy ktoś może miał coś takiego?

[ Dodano: Wto 04 Mar, 2008 ]
Przypomniało mi się jeszcze jedno...

Czy ktoś z was ma może dostęp do ETKA, albo ELSA i mógłby mi sprawdzić czy i czym różni się obudowa filtra powietrza dla 1.8T od np. 1.6?

Precyzyjniej interesuje mnie miejsce łączenia obudowy z przepływką - mam dziwną (obecnie załataną, ale to prowizorka do czasu ustalenia co i jak) dziurę pomiędzy filtrem i czujnikiem... I prawdę mówiąc nie wiem - obudowa filtra w sumie wygląda na oryginalną, ale w tym miejscu to dziur akurat nie powinno być.

Wygląda to mniej więcej tak, jakby wyjście obudowy było kształtu elipsy, a łączenie po stronie rury czujnika było zaokrąglonym rombem... :|
Cz.
cz
Stella
Stella

Auto: '00 20VT AUQ

Reklama

Re: [1M] Nierówne obroty 20VT AUQ

Postprzez kaCuCh » 5 marca 2008, 09:19

szukajcie a znajdziecie :P
viewtopic.php?t=10061&highlight=przepustnica
Mam nadzieję, że pomogłem :P
kaCuCh
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: C300 ST 4drive
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Re: Nierówne obroty 20VT AUQ

Postprzez Lucas » 5 marca 2008, 09:38

cz napisał(a):Hej,

Mam dziwny problem z moim Leonem. Otóż na wolnych obrotach po rozgrzaniu obroty delikatnie falują - szczególnie jest to odczuwalne w momencie wciśnięcia sprzęgła, kiedy obroty spadają z wyższego poziomu.

Normalnie na postoju silnik od czasu do czasu się "krztusi" (bez wyników na VAGu - cykle nie wypadają) - wskazówka obrotomierza delikatnie drga - powiedzmy o milimetr, dwa.

Przy spadaniu z wyższych obroty potrafią czasami na chwilkę spaść do 600 potem na chwilę wzrosnąć i ustabilizować się na około 700.

Nie mam teraz kompa na którym mógłbym sobie sprawdzić kody (złącze na RS323), ale z tego co pamiętam, kiedyś miałem:

17795 - P1387 - Internal Contr. Module altitude sensor error

Ten kod mniej więcej się powtarzał, wymieniono MAF i Lambdę (zdaje się, że drugą, był wówczas faktycznie kod lambdy). Efekt znikał za każdym razem, ale mam wrażenie, że z zupełnie innego powodu...

Czy ktoś może miał coś takiego?

[ Dodano: Wto 04 Mar, 2008 ]
Przypomniało mi się jeszcze jedno...

Czy ktoś z was ma może dostęp do ETKA, albo ELSA i mógłby mi sprawdzić czy i czym różni się obudowa filtra powietrza dla 1.8T od np. 1.6?

Precyzyjniej interesuje mnie miejsce łączenia obudowy z przepływką - mam dziwną (obecnie załataną, ale to prowizorka do czasu ustalenia co i jak) dziurę pomiędzy filtrem i czujnikiem... I prawdę mówiąc nie wiem - obudowa filtra w sumie wygląda na oryginalną, ale w tym miejscu to dziur akurat nie powinno być.

Wygląda to mniej więcej tak, jakby wyjście obudowy było kształtu elipsy, a łączenie po stronie rury czujnika było zaokrąglonym rombem... :|

Jesli chodzi o te drgania to w pierwszej kolejnosci najprawdopodobniej przepustnica...
Wymieniales przeplywke?
Z tym łączeniem przeplywki a obudowy filtra tez to zauwazylem i tez mam tak samo jak ty pytanie czy tak powinno byc? DLa mnie tez to troche dziwne...
Lucas
TopSport
TopSport

Auto: Scirocco 2.0 TSI
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Rybik » 5 marca 2008, 14:26

Ja jeszcze sprawdzilbym cewki na twoim miejscu..... pozdro
Rybik
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 20VT

Postprzez cz » 5 marca 2008, 22:05

Lucas napisał(a):Jesli chodzi o te drgania to w pierwszej kolejnosci najprawdopodobniej przepustnica...

Dzięki, sprawdzę ten trop.

Lucas napisał(a):Wymieniales przeplywke?

Owszem wymieniałem. I powiem szczerze, że nawet to niby pomagało - no właśnie problem w tym niby, bo nie jestem przekonany, że to nie był jedynie efekt placebo.

Lucas napisał(a):Z tym łączeniem przeplywki a obudowy filtra tez to zauwazylem i tez mam tak samo jak ty pytanie czy tak powinno byc? DLa mnie tez to troche dziwne...

No właśnie. Jak dla mnie to prosta droga do jakiś niekontrolowanych tętnień, zastrzyku ciepłego powietrza i jeszcze na dodatek nie filtrowanego... :/

Rybik napisał(a):Ja jeszcze sprawdzilbym cewki na twoim miejscu..... pozdro

Sprawdzę, ale wątpię - powinny się chyba jakieś niewypały zdarzyć, co nie? A z tego co wiem, to każdy taki jest notowany.
Cz.
cz
Stella
Stella

Postprzez Lucas » 6 marca 2008, 09:19

Rybik napisał(a):Ja jeszcze sprawdzilbym cewki na twoim miejscu..... pozdro

Zgadza się o tym też zapomniałem. Ja raz miałem tak ze wypluło mi 2 cewki do wymiany. Wymieniłem jedną (bo akurat jedną mieli) i komp juz nie pokazywał żadnej a samochód tak troche nierówno pracował. Po wymianie tej drugiej wszystko wróciło do normy.
Lucas
TopSport
TopSport

Auto: Scirocco 2.0 TSI
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez cz » 6 marca 2008, 20:50

Lucas napisał(a):Zgadza się o tym też zapomniałem. Ja raz miałem tak ze wypluło mi 2 cewki do wymiany. Wymieniłem jedną (bo akurat jedną mieli) i komp juz nie pokazywał żadnej a samochód tak troche nierówno pracował. Po wymianie tej drugiej wszystko wróciło do normy.

Hmm... No to może jednak sprawdzę. ;)
Cz.
cz
Stella
Stella

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna