Prawie rok szukałem auta uzywanego i tak sie akurat stało że trafil mi sie Leon 1.4 16V 2002 rok.
Odp 1. Rozrząd co 90 000 km. Kosztu nie podam bo jeszcze nie wymieniałem.
Odp 2. W tej chwili zalany Motul 6100 Synergie+. Nie ubywa. Wcześniej Castrol GTX Magnatec i znikał.
Odp 3. Średnie spalanie 7,2-7,5 litra ale jeżdże na krotkich dystansach, do pracy mam 1,5 km (nie mam klimy). Bylem w Zakopanem, połowa drogi to trasa katowicka a połowa po górach, spalanie 6,4 litra (zdziwko). Na tarsie mysle ze zejdzie poniżej 6 litrów, nawet smigając 120 km/h. naprawde ten wynik mnie zadziwił, bo co by nie mowić Leon lekki nie jest.
Odp. 4. To na co zwrocic uwage jest gdzies tu dokladnie opisane w jakims poscie.
Ogolnie z auta jestem bardzo zadowolony i zartobliwie mowie wszystkim, że nigdy go nie sprzedam

. Silnik owszem, wiadomo ze lepszy by byl 1.9 TDI ale cenowo trzeba by do tego rocznika doplacic kilka tysi w stosunku do 1.4. Po drugie 1.4 16V ma 75 KM, ale to jest prawdziwe szwabskie 75 koni a nie jak np w Oplu (moj ojciec ma Astre H 1,4) oszukane 90 KM bo silnik jest wysokoobrotowy i przez to krecenie na wysokich obrotach powoduje spalanie w okolicach 8 litrów. A ten 1.4 16V 75 KM naprawde idzie jak dziki. Osiągi w normie i zaskakująco niskie spalanie.