Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

szerpanie i kontrolka oleju!

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

szerpanie i kontrolka oleju!

Postprzez byczek0 » 17 kwietnia 2009, 06:44

Witam,
Pojawił mi się następujący problem, podczas jazdy nagle zaczyna szarpać autem obrotomierz spada do zera i zapala mi się kontrolka oleju i silnika. Po zatrzymaniu i ponownym odpaleniu kontrolka juz się nie pali. Pali się jedyni błąd silnika(błąd niskich obrotów). Byłem u jednego mechanika i wymienili mi jedynie czujnik ciśnienia olej - nie pomogło. Udałem się więc do ASO i tam mi znowu wymienili jedynie czujnik temperatury silnika - tydzień było ok po czym znowu zaczęło się szarpanie.
Czasami np. na światlach jak stoję to mi poprostu gaśnie.
Rzecz dzieje się zarówno na benzynie i gazie.
Mam Leona 2003 r 1,6 16v
Czy ktoś wie co to może być?
byczek0

Reklama

Re: szerpanie i kontrolka oleju!

Postprzez kamil-leon » 17 kwietnia 2009, 07:29

byczek0 napisał(a):Pali się jedyni błąd silnika

A sprawdzałeś ten błąd VAG'iem?
Obrazek
kamil-leon
Sport
Sport

Auto: Audi A4 [B8]

Postprzez byczek0 » 17 kwietnia 2009, 11:57

W serwisie powiedzieli że to błąd niskich obrotów. Kontrollka sama gaśnie jo jakimś czasie, potem zapala się przy kolejnym szarpaniu
byczek0

Postprzez kamil-leon » 17 kwietnia 2009, 12:12

Najlepiej byłoby podłączyć VAGa i wyjechać na ulicę pojeździć, żeby sprawdzić jakie błędy pokaże w momencie szarpania :whoeva:
Miałem podobną sytuację w poprzednim samochodzie, też mi szarpało, ale tylko na rozgrzanym silniku i diagnostyka komputerowa w ASO nie wykazywała żadnych błędów, więc podłączyli laptopa i wyjechali się przejechać i w momencie szarpania sygnalizowało bardzo duże napięcie na cewki. Zmieniłem cewki i po kłopocie ;)
Obrazek
kamil-leon
Sport
Sport

Auto: Audi A4 [B8]

Postprzez boardslide » 2 maja 2009, 06:37

u mnie dzieje się coś podobnego ,mechanik zasugerował że może to być czujnik położenia wału troszke sie na tym słabo znam ,wiec jeśli popełniłem błąd w nazewnictwie to sorry. Tylko u mnie sie nie zapalają żadne kontroli a u kolegi tak i słychac taki psztyk jakby gdzies cos samochod odcinał elektronicznie.
boardslide
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1.4

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna