Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Jak zdemontować wałki rozrządu? 1.8t 20V Czy ktoś to robił?

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Jak zdemontować wałki rozrządu? 1.8t 20V Czy ktoś to robił?

Postprzez KMat » 17 czerwca 2013, 17:41

Witam.
W tym tygodniu zabieram się za wymianę popychaczy hydraulicznych i nie bardzo mogę znaleźć informację na temat demontażu wałków rozrządu. Chodzi mi głównie o to jak obchodzić się z napinaczem hydraulicznym. Czy wystarczy go ścisnąć, zablokować i da się zdemontować wałki? No i czego nie robić aby go nie uszkodzić. http://allegro.pl/uchwyt-napinacza-lanc ... 46307.html znalazłem przyrząd specjalny, jednak jest on bardzo drogi więc planuję zrobić coś podobnego samemu.
KMat
Stella
Stella

Auto: Leon 1.8t
Silnik: APP 1.8

Reklama

Re: Jak zdemontować wałki rozrządu? 1.8t 20V Czy ktoś to rob

Postprzez gregor10 » 8 sierpnia 2013, 17:58

Zapewne już zdążyłeś sobie poradzić sam, ale przyda się innym.
Wymiana walków w 1.8T to dosyc prosta sprawa pod warunkiem że ma sie pojęcie co się robi, to raz, dwa klucz dynamometryczny dobrej marki to podstawa, doswiadczony mechanik potrafi pi razy oko przykrecic tak zeby bylo dobrze ale podstawa to klucz dynamometryczny.
sciagasz pokrywe zaworów, do napinacza najlepszy jest ten uchwyt z allegro , ale mozna go tez spiac opaska zaciskowa tzw trytytka i spokojnie da sie go zdemontowac w ten sposob , potem odkrecamy stopki walkow , rozpinamy rozrzad jesli wyciagamy walek wydechowy , i to w zasadzie tyle,nie wolno zamieniac stopek panewek walkow to raz
dwa przy przykrecaniu trzeba zachowac odpowiednia kolejnosc dokrecania.
gregor10
Signo
Signo

Auto: aczy
Silnik: AUQ 1.8

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna