Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

skrzynia biegów 1.6

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

skrzynia biegów 1.6

Postprzez rksns » 9 stycznia 2014, 17:17

Witam wszystkich

Dzisiaj zastanowiła mnie jedna rzecz w Leonie i chciałbym rozwiać swoje wątpliwości dotyczące skrzyni biegów . Nie zauważyłem jakiś stuknięć i puknięć po zmianiach biegów autko ciągnie ładnie i nie zauważam żadnych nieprawidłowości w cyklu jazdy .Chodzi mi o dźwięk samej redukcji (zmiany biegu ) nawet przy wyłączonym silniku zmieniając biegi na sucho . Nie jest to jakieś stuknięcie tylko takie nie przyjemne tarcie przy zmianie obojetnie na jaki bieg , nie utrudnia ono samej zmiany tylko po prostu jest . Tutaj kieruje do was pytanie . Czy w waszych Leonach też przy zmianie obecny jest taki dźwięk w trakcie przesuwania dźwigni ? czy być może potrzebna jest jakaś interwencja dotycząca oleju ? Czy moze to po ptostu standart tej skrzyni . Dzięki z góry za pomoc . Pozdrawiam serdecznie
rksns
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: benzyna 1.6 16V

Reklama

Re: skrzynia biegów 1.6

Postprzez Peter007 » 9 stycznia 2014, 17:25

Raczej nie jest to normalne, bo u mnie nic takiego nie występuje
Jeśli Ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz rację - wydaje Ci się...
Peter007
Sport
Sport

Auto: Leon 1M
Silnik: AZD 1.6

Postprzez prowincjorz » 9 stycznia 2014, 17:30

U mnie też słychać tarcie, póki co nie miałem czasu na wymiane oleju, więc tylko zerknąłem i oleju jest tyle ile powinno być. Jakbyś coś działał i uda Ci sie to wyeliminować to daj znać jak sie tego pozbyłeś
prowincjorz
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez rksns » 9 stycznia 2014, 17:50

czekam na dalsze wasze spostrzeżenia . Czy ktoś jeszcze sie spotkał z takim czymś ?
rksns
Stella
Stella

Postprzez adasbb » 9 stycznia 2014, 17:52

Kolego, u mnie tarło jak miałem przeguby na cięgłach zatarte. Popsikałem wd40, przesmarowałem, zniknęło tarcie i skrzypienie.
adasbb
Sport
Sport

Postprzez rksns » 9 stycznia 2014, 18:01

Może mógłbyś powiedzieć jak sie do tego dostać ? to właśnie moze być to co piszesz bo dźwięk wychodzi właśnie przy drążku nie gdzieś w głębi skrzyni
rksns
Stella
Stella

Postprzez adasbb » 9 stycznia 2014, 18:37

Kolego, ogrom informacji na necie o cięgłach skrzyni biegów w seatach, vw. Zdejmij pokrywę od silnika, zerknij za silnik i zobacz jak idą cięgła :) Najlepiej poproś kogoś, żeby ruszał drążkiem zmiany biegów, to zobaczysz które cięgła się ruszają. Popsikaj przeguby kulowe wd40 i zobacz czy pomogło. Jak pomogło, to należało by cięgła rozebrać, przesmarować i poskładać. Ja nie miałem u siebie czasu i tylko popsikałem wd40 oraz zapaćkałem smarem, ale jak się silnik i skrzynia nagrzeje po długiej jeździe, to czuć lekki opór przy ruszaniu drążkiem, ale nie skrzypi i nie trze :)
adasbb
Sport
Sport

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna