Auto nagle zaczęło przerywać , przy przyspieszaniu auto maskarycznie szarpało. Problem wyglądał tak że do 3,5k obrotów nie dało się właściwie przyspieszać. Powyżej tych obrotów było całkiem okej. Czym dalej w las tym gorzej .
Po postoju okazało się że na zimnym silniku jest okej, auto ciągnie, wkręca się na obroty normalnie, lecz po rozgrzaniu zabawę zaczynamy od nowa, czyli jazda poniżej 3,5k obrotów jest właściwie niemożliwa auto przerywa okropnie, ale powyżej tych obrotów przyspieszenie też jest znikome.
W necie już poszperałem , ale szczerze powiedziawszy co otworzę kolejną stronę to kolejny trop się pojawia.
I takim sposobem naczytałem się że może to być przepustnica, przepływomierz, pedał gazu, przeskoczony łańcuch rozrządu, sonda lambda, czujnik g28 lub g40. I szczerze powiedziawsz na tych ostatnich najbardziej się skupiłem. Tyle że na padniętym g28 auto nie powinno wcale odpalać , a odpala całkiem dobrze. Tyle że ktoś napisał również że czujnik może na zimnym silniku podawać parametry jeszcze w miare zgodne z tym co ma być to na ciepłym możę już się gubić dając zły sygnał i uśredniając wynik podawać złą ilość paliwa.
Dużym problemem jest to że mam tylko VCDS Lite i nie jest to raczej zbyt odpowiedni program do odkrywania bolączek w aucie.
Błędy na silniku , ten pierwszy to wiem czujnik stopu również padł wczoraj na powrocie ... jak sie sypie to wszystko
2 Faults Found:
16955 - Brake Switch (F): Implausible Signal
P0571 - 35-10 - - - Intermittent
16705 - Shareware Version. To Decode all DTCs
P0321 - 35-10 - Please Register/Activate - Intermittent
W grupie ABS/ESP
3 Faults Found:
00668 - Supply Voltage Terminal 30
008 - Implausible Signal - Intermittent
01314 - Shareware Version. To Decode all DTCs
004 - Please Register/Activate - Intermittent
01044 - Shareware Version. To Decode all DTCs
000 - Please Register/Activate - Intermittent
dodatkowo w tej grupie 17 Instruments
3 Faults Found:
00779 - Outside Air Temp Sensor (G17)
30-10 - Open or Short to Plus - Intermittent
00779 - Shareware Version. To Decode all DTCs
29-10 - Please Register/Activate - Intermittent
01176 - Shareware Version. To Decode all DTCs
65-10 - Please Register/Activate - Intermittent
Auto to Leon 2.3 V5 170km o oznaczeniu AQN wcześniej siedziało 1.9TDI ASV .
Problemy jak zapchany kat itp. odrzucam bo go nie ma , sąda za katalizatorem jest usunięta w sterowniku, pompa SAI również.
Może ktoś miał coś podobnego. Nie wiem czy można się posiłkować na przykładach silników 1.6 i podobnych ?
Cewki i Świece wymieniałem na nowe przy SWAPie, ale jak wiadomo wszystko możliwe .
Na liczniku wyskakuje kontrolka EPC , ale to pewnie od niesprawnego czujnika stopu. Check się nie zapala.
-- 18 maja 2015, o 16:45 --
Błędów w kompie dotyczących problemu z autem nie było, winna okazała się sonda lambda ta pierwsza przed katem.