Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zdejmowanie przepustnicy

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Zdejmowanie przepustnicy

Postprzez Baronowski » 15 września 2017, 12:02

Witam,
Czy ktoś w 1.8T BAM bawił się w zdejmowanie elementu, który jest zaznaczony na zdjęciu zawartym poniżej?
Obrazek
Chciałbym po pierwsze wyczyścić przepustnicę, bo już delikatnie nieraz podbija mi obroty kiedy wrzucam bieg, ale także chciałby wyczyścić cały ten element z uwagi, że jest już nieźle zasyfiony przez te wszystkie lata i delikatnie mnie to drażni. Czy jest gdzieś na forum jakiś "delikatny" poradnik, albo opis jak to zrobić?
Z góry przepraszam jeśli taki temat już był i jak debil pytam o to któryś z kolei. :)
Pozdro!
Baronowski
Stella +
Stella +

Auto: Cupra R
Silnik: BAM 1.8

Reklama

Re: Zdejmowanie przepustnicy

Postprzez Bonus » 29 października 2017, 00:52

Sprawdz na schemacie http://www.oemepc.com/seat jak to wygląda rozłożone i będziesz miał gdzie są śruby http://www.oemepc.com/seat/part_single/ ... 863/lang/o
wygląda to tak element nr 13 śruby kolektora jest ich kilka ale najpierw są osłony. Wynajdź dokładnie twój rocznik i silnik.
Na tym rysunku widok na zestaw jest patrząc od tyłu auta dlatego przepustnica po lewej
Lemur 1.6 AKL łatwiej wymienić co działa - karoseria niezardzewiała
Bonus
Stella +
Stella +

Auto: Leon
Silnik: AKL 1.6

Postprzez koka » 19 stycznia 2018, 11:35

Baronowski napisał(a):...Chciałbym po pierwsze wyczyścić przepustnicę, bo już delikatnie nieraz podbija mi obroty kiedy wrzucam bieg, ale także chciałby wyczyścić cały ten element z uwagi, że jest już nieźle zasyfiony przez te wszystkie lata i delikatnie mnie to drażni...Pozdro!

mam podobne objawy i podobnie jak kolega będę musiał się zabrać za czyszczenie, ale w 1.6 16V AZD. Mam już odpowiedni środek (firmy Caramba) i tu rodzą się pytania :

1. czy między korpusem przepustnicy a kolektorem jest jakaś uszczelka / oring / blaszka ?
2. może dać trochę silikonu między korpus a kolektor ? (jeśli nie ma uszczelki)
3. jest sens czyścić bez zdejmowania ? (obroty aż tak bardzo nie falują, może nie ma dużo syfu :) )
4. czy po zdjęciu przepustnicy / odpięciu przewodów konieczna jest adaptacja ?
koka

Postprzez myszazwc » 19 stycznia 2018, 11:52

Uszczelka jest u Ciebie jest chyba oring pasowało by go od razu wymienić,nie jestem zwolennikiem silikonu ale jak kto woli,lepiej odkręcić bo od spodu jest najwięcej syfu,odepnij aku potem przepustnice jak nie ruszysz blaszki tej w środku to obejdzie się bez adaptacji
myszazwc
Sport
Sport

Auto: tolek
Silnik: AUS 1.6

Postprzez koka » 19 stycznia 2018, 14:00

myszazwc napisał(a):Uszczelka jest u Ciebie jest chyba oring pasowało by go od razu wymienić,nie jestem zwolennikiem silikonu ale jak kto woli,lepiej odkręcić bo od spodu jest najwięcej syfu,odepnij aku potem przepustnice jak nie ruszysz blaszki tej w środku to obejdzie się bez adaptacji

czyli jak nie ruszę "blaszki" sterującej (przepustnicy) to adaptacja mimo odpięcia zasilania jest zbędna ? jeśli tak to super :)

znalazłem takie coś (to chyba nie jest guma) :

https://e-katalog.intercars.com.pl/#/pr ... acego.html

i może przy okazji to :

http://motoplatforma.com/index.php?p801 ... t-skoda-vw

bo u mnie ta guma nie przypomina ori ...
koka

Postprzez myszazwc » 19 stycznia 2018, 15:01

Tak u siebie czyściłem i nie było żadnych problemów,ta zielona to coś w ten deseń pod przepustnice A ta czarna to do obudowy filtra sprawdź czy masz ja dobrą jak dobra to szkoda $ lepiej piwko przy robocie wypić
myszazwc
Sport
Sport

Postprzez marcin7x5 » 20 stycznia 2018, 09:53

koka napisał(a):czyli jak nie ruszę "blaszki" sterującej (przepustnicy)

Właśnie trzeba ją odchylić do pozycji max otwarcia i porządnie zmyć ten próg z nagaru jaki tam wokół się utworzył. Adaptacja w tym silniku nie jest konieczna gdyż sterownik wykonuje je praktycznie po każdym przekręceniu kluczyka. Trzeba też na błysk wyczyścić tą klapkę. Uszczelkę masz w postaci takiego oringu wciśniętego w kolektor (jeżeli masz plastykowy), przy metalowym kolektorze jest cienka blaszka za uszczelkę.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M

Postprzez myszazwc » 20 stycznia 2018, 10:23

Zależy czego używamy do mycia,ja użyłem wurtha i cały nagar zszedł bez problemu w porównaniu z dedykowanymi preparatami do przepustnic to jakaś kpina nie idzie tym umyć nic,testowałem tego wurtha na paru autach i w każdym przypadku zmywa do białości nawet 2mm nagar
myszazwc
Sport
Sport

Postprzez koka » 20 stycznia 2018, 19:55

marcin7x5 napisał(a):
koka napisał(a):czyli jak nie ruszę "blaszki" sterującej (przepustnicy)

Właśnie trzeba ją odchylić do pozycji max otwarcia i porządnie zmyć ten próg z nagaru jaki tam wokół się utworzył. Adaptacja w tym silniku nie jest konieczna gdyż sterownik wykonuje je praktycznie po każdym przekręceniu kluczyka. Trzeba też na błysk wyczyścić tą klapkę. Uszczelkę masz w postaci takiego oringu wciśniętego w kolektor (jeżeli masz plastykowy), przy metalowym kolektorze jest cienka blaszka za uszczelkę.

dzięki za cenne informacje :)

mam kolektor z tworzywa - czy ten oring jest z gumy ? lepiej go wymienić ? czy czyścicie też bez zdejmowania ? wydawać by się mogło, że dobry preparat powinien sobie poradzić ... a skoro przepustnicą można "pogmerać" to tym bardziej ...
koka

Postprzez marcin7x5 » 20 stycznia 2018, 23:08

Ja odkręcam i otwieram na max klapkę a myję zwykłą benzynką i szczotką od zębów. Co do uszczelniacza to sprawdź czy jest w miarę elastyczny czy już spieczony. Niektórzy wymieniają go na zwykły oring za kilka zł.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez trollsport » 30 stycznia 2018, 23:52

Właśnie zakończyłem czyszczenie przepustnicy i testy.

Zaczęło się od tego, że Leon z rana nie odpalił po ok 20 próbach. Jakby odpalał na pół sekundy czy seknde i zdychał, później to już nie wiedziałem czy łapał czy tak sobie wmawiałem. Jak trwoga to, wiadomo, Tutaj :) Tyle było nagaru, ze musiałem użyć dużej siły zeby otworzyć blaszkę. Trochę przeczyściłem bez ściągania i odpalił.

Wyczyściłem na błysk i samochód odpalał bez problemu. Troche pochodził na wolnych obrotach, po 20 min pojechałem na testy. Nic nie faluje, bardziej zrywny, obroty zmieniają sie płynie.

Symboliczne piwko dla wszystkich za pomoc ;) :piwo:
trollsport
Stella
Stella

Auto: Leon 1
Silnik: benzyna 1.6 16V

Postprzez koka » 19 lutego 2018, 15:14

trollsport napisał(a):...Wyczyściłem na błysk i samochód odpalał bez problemu. Troche pochodził na wolnych obrotach, po 20 min pojechałem na testy. Nic nie faluje, bardziej zrywny, obroty zmieniają sie płynie...

to czyszczenie na błysk też robiłeś bez ściągania przepustnicy ? wymieniałeś uszczelniacz (oring) ?
koka

Postprzez marcin7x5 » 19 lutego 2018, 16:07

Nie da się tego wyczyścić na błysk bez odkręcenia przepustnicy. Chyba że chcemy aby syf z przepustnicy poszedł na czujnika ciśnienia i zawory dolotowe.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez koka » 12 kwietnia 2018, 07:37

marcin7x5 napisał(a):...Uszczelkę masz w postaci takiego oringu wciśniętego w kolektor (jeżeli masz plastykowy), przy metalowym kolektorze jest cienka blaszka za uszczelkę.

zaglądałem do ETKI i tam dla AZD jest coś na kształt nakładki z czarnego tworzywa między przepustnicą a kolektorem (plastik) a cienki oring (036 133 073) jest tylko między tą nakładką (redukcją ?) a kolektorem a pod samą przepustnicą akurat dla tego typu silnika nic nie widać :( Przy kolektorze metalowym za uszczelkę "robi" cienka blaszka, u mnie spod przepustnicy widać resztki silikonu, czyżby nie było tam oringu ? macie może nr OE tego czegoś , co powinno być pod przepustnicą w AZD ?
koka

Postprzez adasbb » 12 kwietnia 2018, 10:41

Ja mam w moim AZD pod przepustnicą gumową uszczelkę, która luźno pasuje w miejsce gdzie wkręcana jest przepustnica i nic więcej tam nie mam. Wszystko działa ok.
Tak to wygląda:
Obrazek
adasbb
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: AZD 1.6

Postprzez marcin7x5 » 12 kwietnia 2018, 11:54

Najlepiej to w miejsce tego plastykowego pierścienia dopasować sobie oring gumowy.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez koka » 12 kwietnia 2018, 19:21

adasbb napisał(a):Ja mam w moim AZD pod przepustnicą gumową uszczelkę, która luźno pasuje w miejsce gdzie wkręcana jest przepustnica i nic więcej tam nie mam. Wszystko działa ok.
Tak to wygląda:
Obrazek

Dzięki :mrgreen: :brawo:
koka

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna