Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

1.8T AUQ chiptuning a wydech

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

1.8T AUQ chiptuning a wydech

Postprzez bierzyk » 9 sierpnia 2018, 15:05

Hej wszystkim, zakupiłem jakiś czas temu wyczekiwanego Leona AUQ (1.8T) TS. Poprzedni właściciel dokonał w nim pewnych modyfikacji, czyli chiptuning + zmiana wydechu. Szczerze mówiąc, za bardzo się na tym nie znam i mogę jedynie napisać że finalnie jest 225KM. Nie wiem niestety ile z czego i jaka jest średnica wydechu - "tłumikowiec" powiedział że porządna robota :). Wydech był robiony podobno na zamówienie - podobno jest w jednym kawałku (chyba pełny przelot). Trochę mi przeszkadza to, że jest taki głośny. Zasięgnąłem opinii na temat powrotu do fabrycznego zestawu, ale "spec" odradził, twierdząc, że może się na tym fabrycznym dusić. I tu moje pytania:

1. Czy rzeczywiście fabryczny wydech będzie za mało wydajny na "obsłużenie" zchipowanego silnika?
2. Gdyby zmienić na fabryczny (lub inny ale cichy) trzeba będzie robić program na nowo pod ten fabryczny wydech?

Zaznaczam od razu, że jestem laikiem w temacie. Zapytać mechanika, a zapytać doświadczonych właścicieli Leonów - to co innego :)
bierzyk
Stella
Stella

Region: łódzkie
Auto: Leon 1M
Silnik: AUQ 1.8

Reklama

Re: 1.8T AUQ chiptuning a wydech

Postprzez Sebool2006 » 9 sierpnia 2018, 17:38

Zostaw ten który masz, a jak chcesz ciszej to dodaj kolejną puchę. Czyli zrób przelot na dwóch tłumikach powinno być ciszej.
Pokaż zdjęcia obecnego wydechu.
Na seryjnym wydechu możesz odczuć spadki mocy. Co do programu po wstawieniu nowego tłumika ( serii ) to powinieneś zrobić,jeśli nie zmienisz obecnego,a dodasz tłumik środkowy to powinno obejść się bez ingerencji w program. Może delikatna korekta.
Było niebieskie 1M 1.8 AGN 125km
Poszła całka w czarne 1P FR 2.0 BWA TFSI 2++ :(
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: Leon FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Re: 1.8T AUQ chiptuning a wydech

Postprzez hornet15re1 » 9 sierpnia 2018, 20:09

Kup i zamontuj układ fabryczny i na nim leon i tak do cichych nie należny,ale da juz sie nim normalnie jezddić ,na fabrycznym sprawnym ta moc ogarniesz,a jak program jest dobrze napisany to żadne korekty nie są potrzebne...chyba ze chcesz zeby Cie ktos ogołocił z paru złotych
Jeżdżę na LPG...i jestem z tego dumny!!!
AUQ 1.8 20VT+DOWNPIPE+TIP+FMIC+WIRUS 1,2bar
hornet15re1
Sport
Sport

Auto: Leon 1.8 TS
Silnik: AUQ 1.8

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna