Cześć koledzy. Mam pytanie o Waszego Leona 1.6 BCB jeśli macie instalację gazową i o układ zapłonowy.
Wymiany wszystkiego w aucie robię zwykle trochę wczęśniej niż się zalecam np. oleje, filtry co 12.5 tys, nawet powietrza. Jedynie paliwa co drugi serwis czyli 25 tys km. Autko działa bardzo sprawnie i jestem super zadowolony jak na 270 tys. km.
Ostatnio zauważyłem, że ze świecami się trochę zagapiłem. Tzn. 85 tyś km od założenia instalacji gazowej. Miałem założone nowe przed założeniem instalacji te lepsze platynowe NGK PZFR5D-11 i po przejechaniu 85 tys km dalej auto pracuje równo i przy mocniejszym naciśnięciu gazu wszystko równo i bez dziur przyspiesza. Instalacja założona w sprawdzonym cenionym serwisie w Krakowie i kontrola/serwis co 10 tys km z wymianą filtrów.
Moje pytania.
1. Co ile w Waszych Leonach wymieniacie świece przy gazie. Chodzi mi konkretnie o ten model świec platynowych. Nie byle jakie świece za 15zl/szt. Jakie macie doświadczenie? Ja założyłem te bo takie były wcześniej w aucie jak zjeżdzało z niemiec jako 10 latek i wyglada ze naprawde sa trwale.
2. Co z cewkami BERU? Ile u Was wytrzymywały? Mi jedna padła od razu po założeniu gazu mając 185 tys km. Kolejne 3 działają do dzisiaj i są oryginalne czyli przelatały już 270 tyś km.
3. Czy da się sprawdzić cewki czy prawidłowo działają? chciałbym to zlecić mechanikowi ale wolałbym wiedziec czy jest się to w ogóle w stanie sprawdzić.
4. Czy do tego silnika są przewody wysokiego napięcia? Kolega w 1.6 8V podobno wymieniał, ale jak patrzyłem pod maskę swojego 1.6 16V to powiem szczerze nie widziałem takiej typowej wiązki przewodów wysokiego napięcia. Poradzicie?
5. Co ile zmieniacie rozrzad? Czy dalej INA kroluje czy moze bardziej trwaly jest Contitech? Moj rozrzad ma prawie 50 tys km i myslalem zmienic przy 55-60 tys km. Co ile zmieniacie rozrzadz w tym silniku?
Z góry dzięki za wasze komentarze i odpowiedzi bo nie mam z kim skonsultowac takich rzeczy. Jeden kolega ma Leona ale naprawia dopiero jak sie sypie. Ja wole prewencyjnie wczesniej i cieszyc sie bezawaryjna jazda.