Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

1.8T - wymiana turbiny

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

1.8T - wymiana turbiny

Postprzez Duda » 6 listopada 2006, 02:13

Witam Szanownych Forumowiczów!

Jestem tu nowy i noszę się z zamiarem kupna Leona z silnikiem 1.8T 180KM (przedni napęd). W związku z tym mam pytanko: czy w takim silniku wymienia się co jakiś czas turbinę? (np. co 50k km?) Tzn. czy jest to element, który zużywa się w miarę szybko? Czy też turbina zaprojektowana jest na dłuższe przebiegi (ktoś mi mówił nawet o 300k km)?

Rozumiem ponadto, że zawsze coś się może stać z turbinką (np. przez złe użytkowanie), i tu drugie pytanie - ile kosztuje ewentualna wymiana (lub regeneracja) turbiny?

Pytania zadaję, gdyż nie znalazłem na Forum takich informacji o turbinach w 1.8T :(

pozdrawiam!![/scroll]
Duda

Reklama

Re: 1.8T - wymiana turbiny

Postprzez PAWEL20VT4 » 6 listopada 2006, 02:33

cześć

Żywotość turbiny zależy w dużym procencie od sposobu użytkowania i oleju na jakim sie jeździ.

Seryjna turbina w seryjnym aucie dobrze traktowana powinna spokojnie zrobić 150 tys km.

Koszt wymiany to ok 2000 pln ( nowa turbina + wymiana)

Paweł
Ponad 1470 KM i 2030 Nm w garażu :)
-----------------------------------------
www.Quercus.pl
-----------------------------------------
PAWEL20VT4
Sympatyk LeonClub

Auto: 4x4 1.8T;A6 3.0 TDI

Postprzez Tonny S » 6 listopada 2006, 07:45

Duda napisał(a):Rozumiem ponadto, że zawsze coś się może stać z turbinką (np. przez złe użytkowanie)
To jest podstawowa sprawa + olej jaki stosujesz.
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez Grześ » 6 listopada 2006, 12:15

w zasadzie to nikt ci nie powie ile turbina wytrzyma , w bardzo duzym stopniu zalezy to od ciebie tzn tak jak napisali koledzy : bardzo dobre oleje (fullsyntetyk) i wymiana min co 15tys lepiej co 10tys , druga sprawa to sposob jazdy autem z turbo - nie palowanie zimnego silnika , nie wylaczanie silina po ostrej jezdzie , te dwa elementy sa w zasadzie wyznacznikiem zuzywania sie turbo i od ciebie zalezy jak bedziesz ja traktowal

PS moze byc tez wada turbiny ale o tym sie malo mowi bo org wiatraki sa bardzo dobrej jakosci :mrgreen:
Grześ
TopSport
TopSport

Auto: BFH QUATTRO

Postprzez doeminik » 6 listopada 2006, 21:35

ja w moim ś.p. leonku miałem prawie 16tyś ostatnio byłem na przeglądzie turbinki i w serwisie stwierdzili że jeszcze spokojnie 5tyś wytrzyma.
Ale:
- olej od nowości był wymieniany co 10tyś
- silnik praktycznie nigdy nie przekroczył 2tyś obr. dopóki olej nie miał 90st.
- zawsze po ostrej jeździe min. minuta chłodzenia na odpalonym silniku

te trzy zasady i seryjne turbo moze wytrzymać naprawde dłuugo
doeminik
Stella +
Stella +

Auto: AUQ+

Postprzez gajdar » 6 listopada 2006, 21:48

doeminik napisał(a): silnik praktycznie nigdy nie przekroczył 2tyś obr. dopóki olej nie miał 90st.

doeminik, to chyba nie najlepsza rada ??(oczywiscie zalezy od biegu),bo uklad korbowy niezle dostaje po dupie,albo niech mnie ktos poprawi :|
Male obroty, ale od biegu 3 i wyzej, dla silnika to minimum 2000/2200 bo inaczej jest meczarnia.Owszem da sie ale po co :x
gajdar
Sympatyk LeonClub

Auto: Altea & 929RR

Postprzez krootki » 6 listopada 2006, 22:03

PAWEL20VT4 napisał(a):Seryjna turbina w seryjnym aucie dobrze traktowana powinna spokojnie zrobić 150 tys km.

Miałem A3 1.8T 180KM, jak sprzedawałem przebieg 181 tys. km, turbina działała bez żadnych problemów, żadnych wycieków nie było itd. Więc jeśli się dobrze traktuje (czasem dobrych parę minut odczekiwałem po butowaniu) to spokojnie wytrzyma więcej niż te 150 tys. A przeżyła sporo jazdy z butem w podłodze ;)
krootki
Signo
Signo

Auto: Seat Leon FR TDI 180

Postprzez Duda » 12 listopada 2006, 23:24

Dziękuję za wszystkie informacje i porady :)
Respect dla Was!

ps. niestety spóźniłem się odrobinę z kupnem i ktoś mnie uprzedził ;> ale jestem zdecydowany na Leonka, więc będę cierpliwie szukał top sporta ;)

pzdr!
Duda

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna