Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Falujące obroty 1.6 16V - Różne przyczyny

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Falujące obroty 1.6 16V - Różne przyczyny

Postprzez Damiano88 » 2 stycznia 2017, 11:47

Do marcin7x5 !!! Marcin ratunku! Wiem że to nie ten wątek jednak bardzo bym prosił o podpowiedź. Co chwile w zasadzie podczas jazdy przy przełączeniu się z paliwa na gaz wyskakuje mi check i mruga... na interfejsie który mam podłączony sprawdzam i pokazuje WYPADANIE ZAPŁONÓW CYLINDER PIERWSZY ... za pierwszym razem oki wymieniłem cewkę i gra ale po tygodniu dalej to samo już w sumie 4 cewki wymieniłem... lecz po skasowaniu błędu na interfejsie kontrolka znika i auto wchodzi normalnie na prawidłowe obroty... ale ile można kasować za każdym razem jak jadę tak mi się dzieje... i teraz tak ... głównie dzieje się tak w zimie bo w lecie sporadycznie gdzieś coś wyskoczyło to kasowałem i jechałem. raz byłem u gazownika i poprosiłem żeby mi zmniejszył temperaturę przerzucania się na gaz z 35 na 30 i tu pytanie czy jest możliwe ze to jest przyczyna że reduktor jeszcze nie osiągnął dostatecznie wysokiej temp i tak się zapala czy coś innego?? już mi ręce opadają... Marcin jakbyś znał przypuszczalną przyczynę jakbyś mógł przybliżyć jeszcze koszt naprawy bo coś czytałem również o jakimś sterowniku silnika ?? Proszę o odpowiedź i Pozdrawiam !
Damiano88
Stella
Stella

Auto: Leon 1.616v
Silnik: benzyna 1.6 16V

Reklama

Postprzez marcin7x5 » 2 stycznia 2017, 16:57

Jeżeli podczas jazdy na samej Pb nic takiego się nie dzieje to już sam sobie odpowiedziałeś na pytanie.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez Damiano88 » 2 stycznia 2017, 20:23

Czyli mówisz że to przez tą zmniejszoną temperaturę przełączania? Na samej Pb nic się nie dzieje dopiero jak wskakuje na gaz automatycznie zapala się check. Jutro jadę do gazownika to zmienić. Dzięki Pozdrawiam !
Damiano88
Stella
Stella

Auto: Leon 1.616v

Postprzez marcin7x5 » 3 stycznia 2017, 06:40

Wszystko na to wskazuje, że albo temp albo parownik. Może być to wina czujnika temp w instalacji gazowej.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez Kielec » 18 stycznia 2017, 22:13

Borykam się z tym problemem już od zakupu jakieś 4- 5 miesięcy. Miałem krótkie przerwy w falowaniu, ale one wracają. Przestudiowałem forum i spisałem wszystkie możliwości ,ale wychodzi na to, że to może być wszystko. Objawy faluje gdy trochę się zagrzeje (na zimnym brak falowania). Wymieniłem świece wiadomo bez efektu, czyściłem przep. i egr. efekt krótkotrwałey. Na VCDS brak błędów. wczesniej wywalało różne np. P0171, P0106,P0118, najczęściej P0171. Check engin i kontrolka EPC. Miałem też błąd 18020, ale udało mi się zakodować sterownik. Adaptowałem przepustnicę i egr w VAG-COM pokazało "ADP. OK". Obroty przestają falować gdy odepnę wąż z pod korka oleju, czasem gdy zgaszę światła, puszczę hamulec(zgaśnie światło stopu). Ogólnie to jakaś paranoja.
To tylko z tego forum:

Prawdopodobne przyczyny falowania obrotów Seat Leon 1.6 16V 105 KM BCB
-EGR/ brak adaptacji
-odma/nie szczelna/zabrudzona
-czujnik temp.
-map sensor (czujnik w dolocie)*
-przepływomierz ale w BCB go nie ma
-zabrudzona przepustnica/ nie sprawna przepustnica/ brak adaptacji*
-lewe powietrze-kolektor, odma/ korek wlewu oleju
-wężyk z zaworem zwrotnym między przepustnicą, a serwem
-filtr węglowy par paliwa
-sonda lambda
-alternator/aku/napiecia/zwarcia/masa*
-świece
-cewki/kable zapł.*
-wypadanie zapłonów
-pedał gazu
-zapchany katalizator
-czujnik położenia wału
-regulator napięcia
-pompa paliwa/filtr paliwa

No najlepiej to wymienić wszystko na nowe oryginalne co będze kosztować tyle co drugie takie zakażenie a i tak nie ma pewności ,że falowanie ustąpi. Ostatni raz kupiłem Seata.
Kielec
Stella
Stella

Auto: Seat
Silnik: BCB 1.6

Postprzez marcin7x5 » 19 stycznia 2017, 06:46

Sprawdź sobie ciśnienia jakie masz na listwie wtryskowej. U mnie takie objawy wystąpiły jak już pompa się kończyła.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez servoos » 19 stycznia 2017, 08:43

Mój BCB też miał losowe napady falowania na rozgrzanym, czasem nawet do zgaśnięcia. Latem ratowała klima, bo podwyższa wolne obroty i falowanie mniej dokuczało, ale zimą już problem. Przepustnica czyszczona, EGR też, map sensor to samo, wymiana świec, sprawdzane rurki i przewody i niewiele się zmieniało.
Drugi problem to był /może jeszcze jest Check Engine raz, dwa razy na miesiąc: zbyt uboga mieszanka, lub rzadziej sonda lambda, zwarcie do plusa.
Zaryzykowałem i w grudniu zainwestowałem w nowy EGR od Pierburga - falowanie zniknęło jak ręką odjął :-)
Raz po wymianie EGRa miałem jeszcze błąd z sondą, jeśli będzie się powtarzał, to zainwestuję jeszcze w nią, ale przynajmniej falowania się skończyły.
servoos
Stella +
Stella +

Region: mazowieckie
Auto: Grand Scenic III
Silnik: diesel inny

Postprzez Kit_Car » 19 stycznia 2017, 16:55

Sprawdz w vag com czy vcds otwarcie egr, jeśli się nie domyka będzie falowanie. Na wolnych obrotach powinien być zamknięty
Kit_Car
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1M
Silnik: AZD 1.6

Postprzez Kielec » 19 stycznia 2017, 17:15

Dzieki Panowie za rady. Muszę się z tym jakoś uporać. Jak sprawdzić w Vag- com/Vcds otwarcie/zamkniecie egr? Jak sprawdzic to ciśnienie na listwie?
Kielec
Stella
Stella

Postprzez marcin7x5 » 19 stycznia 2017, 20:53

Egr sprawdzisz w którejś z grup od 62-70 bodajże. Ciśnienie na listwie to trzeba podpiąć manometr i załączyć zasilanie. Musi być 3 bar.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez Kit_Car » 20 stycznia 2017, 04:27

Grupa 74, tam są podane napięcia. Około 1 v , to napięcie zamkniętego, ponad 4v to napięcie maks. otwartego. To daje 2 pola. W trzecim jest status adaptacji i w czwartym napięcie rzeczywiste, czyli to pole Cię interesuje. Na wolnych ma być równe temu najmniejszemu napięciu. Tylko kolejność która podałem nie musi się zgadzać bo sam już nie pamiętam.
Kit_Car
Stella +
Stella +

Postprzez marcin7x5 » 20 stycznia 2017, 06:52

To wszystko jest pięknie jeżeli zawór jest sprawny. Dokładnie sprawdzić to trzeba też obserwować wartości podciśnienia w kolektorze ssącym w grupie 04.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez Kielec » 20 stycznia 2017, 17:44

Dziękuję Panowie za wszystkie informacje jutro wypróbuję. Znajdę gdzieś spisane objaśnienia tych bloków w Vag-com i prawidłowe wartości dla tego auta ? Czy te "dymki"(pokazują się po najechaniu na dane okno) w VCDS L. pokazują zakres prawidłowych ustawień dla danego auta czy wartość przyjętą ogólnie?

Zapomniałem spytać, w tym silniku z tym sterownikiem, przepustnicę czyści się bez odkręcania(bo sie coś popieprzy) czy można śmiało zdjąć i czyścić. Na forach zdania są podzielone.
Kielec
Stella
Stella

Postprzez marcin7x5 » 20 stycznia 2017, 20:02

Odkręcasz i czyścisz wszystko na lustro. Adaptacja nie jest konieczna ale można ją wykonać.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez Kielec » 20 stycznia 2017, 21:47

Tego też spróbuję, odkręcę mam preparat w sprayu do czyszczenia egr i przepustnic (EGR cleaner) +benzyna ekstrakcyjna i do dzieła. Zauważyłem też taką przypadłość, gdy obroty sie stabilizują a ja włączę np. ogrzewanie tylnej szyby+ światła to obroty zaczynają skakać a przepustnica uchyla się coraz mniej wraz ze wzrostem poboru prądu (OBD bluetooth i OBD Car Dostor) :?: Po odpięciu węża z zaworkiem z pod korka oleju silnik stabilizuje obroty na 900 i faluje, ale w małym zakresie 900-930 :?:
Kolejna sprawa to różnica wskazań temperatury cieczy chłodzącej- deska rozd. 90st.C a odczyt z programu Vag-C/VCDS/Car doctor to np. 70st. C, czujnik do wymiany?
Kielec
Stella
Stella

Postprzez marcin7x5 » 21 stycznia 2017, 10:12

Co do czujnika to niekoniecznie. Wskaźnik na zegarach jest tak wystrojony że pokazuje 90* już od ok 75* faktycznej temperatury silnika. Gorzej jakby było na odwrót. Wtedy czujnik do wymiany. Co do odpowietrzenia to jak zdejmiesz przewód to zmienia się podciśnienie w kolektorze ssącym co sygnalizuje sterownikowi czujnik w kolektorze. Co do falowania to o ile masz sprawny egr to przyczyną też może być zaworek jednokierunkowy na tym odpowietrzeniu spod korka oleju ale też zaworek jednokierunkowy idący na przewodzie do Serwa również evap oraz zabrudzony zapewne wcześniej wspomniany czujnik w kolektorze ssącym. Ogólnie problem leży po stronie szczelności dolotu.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez Kielec » 21 stycznia 2017, 15:13

Miałem dziś wykręcać przepustnicę, ale przed całym procesem postanowiłem przeprowadzić ostatnie testy. Więc tak odłączyłem wąż odpowietrzający skrzynię korbową (idący pod korkiem oleju do filtra powietrza) wywaliło check, EPC, falowanie nie ustało (zawsze działało). Podpiąłem węża z powrotem, ale odłączyłem wężyk od regulatora ciśnienia paliwa i wypiąłem kostkę od EGR. Wiadomo wywaliło błędy podpiąłem z powrotem wtyczkę EGR(skasowałem błędy), ale wężyk od Regulator c. p. odpięty i tak w trasę na testy. Znalazłem 1 km odcinek prostej drogi i tam 2x do "odcinki". Po powrocie zapiąłem wężyk do r.c.p. obroty nie falują, samochód zbiera się jakby szybciej. Zrobiłem tak ze 40-50 km i nic zero falowania. Nie wiem Panowie co zadziałało, ale samochód trzyma obroty idealnie, silnik pracuje lekko bez skoków. Druga sprawa to filtr węglowy cykający non stop uspokoił się i teraz sobie "cyka" od czasu do czasu. Nie chwaląc dnia przed zachodem słońca, na tą chwilę jest ok mam nadzieję, że tak się utrzyma.

Inne możliwe powody ustania falowania
-samoadaptacja
-dolałem płynu czyszczącego wtryski do benzyny.
-brak mrozu :wink:
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie się moim problemem.

Nie wiem jak wrzucić zdjęcie na forum, ale tu są linki do odczytów :

Położenie przepustnicy bieg jałowy http://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/vbsW ... oXJ3W4eogw
Ciśnienie w kolektorze http://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/3l0O ... TJekvtN5WP
Pierwsza sonda (chyba) http://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/0b7Z ... bAwmk0Pbag
Kielec
Stella
Stella

Postprzez Bix » 21 marca 2017, 00:07

Cześć,
ostatnio czyściłem przepustnice zrobiłem ją na błysk benzyną ekstrakcyjną. Zaadaptowałem ją VAGiem, ale obroty po rozgrzaniu silnika nadal trzymają się na 1100. Co jakiś czas wyskakuje mi błąd 17961 - barometric / manifold pressure signals implausible correlation, najczęściej przy cofaniu i wtedy obroty spadają od około 400.
Jeśli jest to czujnik temp. to gdzie on się znajduje?
Silnik to BCB
pozdro!
Bix
Sport
Sport

Postprzez marcin7x5 » 21 marca 2017, 06:47

Błąd nie pochodzi od czujnika temp wody lecz od czujnika podciśnienia w kolektorze ssącym. Jest on wkręcony z boku kolektora w okolicach bagnetu oleju. Na ogół błąd od niego powoduje wejście silnika w tryb serwisowy i utrzymywanie obrotów na tych 1100. W dodatku będzie brak reakcji na pedal gazu.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez Bix » 21 marca 2017, 10:25

marcin7x5 napisał(a):Błąd nie pochodzi od czujnika temp wody lecz od czujnika podciśnienia w kolektorze ssącym. Jest on wkręcony z boku kolektora w okolicach bagnetu oleju. Na ogół błąd od niego powoduje wejście silnika w tryb serwisowy i utrzymywanie obrotów na tych 1100. W dodatku będzie brak reakcji na pedal gazu.
brak reakcji się zdarza, ale to na 2 sekundy maks i potem wszystko wraca do normy tylko te obroty nadal stoją na 1100.
Bix
Sport
Sport

Postprzez marcin7x5 » 21 marca 2017, 17:22

Odczytaj jakie podciśnienie masz w kolektorze ssącym.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez Bix » 21 marca 2017, 18:17

W której grupie mogę sprawdzić?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Bix
Sport
Sport

Postprzez marcin7x5 » 21 marca 2017, 19:02

W 04 lub w pierwszych 6 będzie wartości w mbar.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez Bix » 22 marca 2017, 22:26

Bieg jałowy 1100 obrotów - 365.8 mbar
Bieg jałowy 3000 obrotów - 230 mbar
1 1100 obrotów - 370 mbar
1 3000 obrotów - 253 mbar
Bix
Sport
Sport

Postprzez marcin7x5 » 23 marca 2017, 06:50

Trochę dużo na jałowym ale jeszcze w normie. A robiłeś test z odpiętym i zatkanym wężem od evapu?
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez Bix » 23 marca 2017, 10:40

Niee. Dzisiaj będę próbował

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Bix
Sport
Sport

Postprzez jebanana » 27 marca 2017, 22:06

witam mam pytanie borykam się z pewnymi problemami w moim 1.6 bcb i szukam nominalnych wartości ciśnienia w kolektorze ale niestety nigdzie nie mogę znaleźć.
Mam też pytanie odnośnie części. Chodzi mi dokładnie o czujnik ciśnienia w kolektorze oraz czujnik temperatury cieczy. Czujnik ciśnienia który aktualnie mam ma oznaczenie 036906051 firmy Magneti Marelli oraz czujnik cieczy 059919501. Chciałem wymienić oba ale ten pierwszy w ASO jest za 360zł co jest dość wysoką kwotą i czy np zamiennik firmy VDO lub innej firmy też bez problemu da radę (03D906051A)? a cieczy np. Febiego ? czy może jakieś innej firmy ?
jebanana
Stella
Stella

Auto: Leon 1

Postprzez marcin7x5 » 28 marca 2017, 05:54

Wartości podciśnienia w kolektorze ssącym na biegu jałowym to 240-420 mbar. Co do czujników to niestety ale zalecam oryginalne niestety. Jak jest za drogo to poszukaj sprawnej używki.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez dasauto » 19 kwietnia 2017, 11:47

Jak na mój gust jedynym aby wyeliminować problem falowania w tych silnikach jest minimalne podniesienie obrotów silnika. Niestety co wydaje się proste w teorii w praktyce czasem jest niewykonalne. Przy tak niskich obrotach silnika jakie przewiduje producent wystarczy że Mucha pierdnie w kolektor i silnik dostaje czkawki. Jakość paliwa też robi dużą różnicę. Poczytałem trochę i wiem że dieslach da się zmienić obroty. Posiadam program i mam zagwozdkę czy to wina kabla czy też moja benzyna jest nieprogramowalna. Mam vcds 12. Jakieś pomysły jak podkręcić nieco rpm. Może jakaś przeróbka mechaniczna.
dasauto
Stella
Stella

Auto: Leon 1M1

Postprzez marcin7x5 » 19 kwietnia 2017, 16:00

Nie da się podnieść obrotów silnika bez zmiany mapy w sterowniku silnika.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez koka » 19 grudnia 2017, 13:43

marcin7x5 napisał(a):Serwisówka tyle wskazuje. Ja mam ok 650 z odczytów na komputerze. Każda większa wartość to usterka czujnika temperatury lub układu stabilizacji i regulacji biegu jałowego.

też mam mniej więcej tyle, silnik pracuje równo, przepustnica była czyszczona jakieś 10-15 tys. km temu, ale ... jak odpalę ciepły silnik w momencie odpalenia obroty skaczą do ok 2 - 2,5 tys i natychmiast spadają do właściwych. Błędów brak, dzieje się tak tylko na ciepłym - na zimnym wszystko jest ok. Na dodatek słyszę coraz intensywniej przy "przygazowaniu" wycie (świst) silnika jak by miał turbo na pokładzie :) już myślałem, że to pompa wspomagania, alternator, jakieś koło pasowe, ale chyba nie ... czy to może być przepustnica (może do czyszczenia była ściągana - nie wiem) i ewentualnie uszczelka (jeśli taka tam jest) ? nieszczelność kolektora ssącego objawiałaby się chyba błędem ? no bo chyba nie świszczy klapka w obudowie filtra powietrza, którą ustawiłem w pozycji "na zimne" ...
koka

Postprzez marcin7x5 » 19 grudnia 2017, 14:48

Z tymi obrotami po odpaleniu na ciepłym to często przyczyną jest czujnik temp wody. Podejrzyj wskazania czujnika w ecu.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez koka » 19 grudnia 2017, 20:03

marcin7x5 napisał(a):Z tymi obrotami po odpaleniu na ciepłym to często przyczyną jest czujnik temp wody. Podejrzyj wskazania czujnika w ecu.

muszę to sprawdzić bo walnięty czujnik potrafi namieszać :-P jak myślisz, czy nieszczelność na dolocie powinna wywołać "check-a" ?
koka

Postprzez marcin7x5 » 19 grudnia 2017, 20:20

Jeżeli jest taka że wyłapie ją czujnik ciśnienia to tak.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez koka » 20 grudnia 2017, 20:05

marcin7x5 napisał(a):... często przyczyną jest czujnik temp wody...

gdzie on właściwie jest ? no i może głupie pytanie ... ale jak on jest mocowany ? myślałem, że jest wkręcany a tu nie widzę części gwintowanej ...

http://allegro.pl/czujnik-temperatury-a ... ml#thumb/1
koka

Postprzez marcin7x5 » 20 grudnia 2017, 20:10

Jest na taką zapinkę w kształcie litery U. Znajduje w obok zaworu egr a w zasadzie tak w głębi. Znajdziesz go po wtyczce 4pinowej w takim plastykowym króćcu gdzie wchodzą węże z wodą.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez Juventus987 » 23 stycznia 2018, 13:01

Panowie u mnie występuje przepustnica bez linki?Bo widziałem informacje o tym,że jeżeli po przekreceniu kluczyka w pierwszą pozycję wyświetla nam się kontrolka EPC to w samochodzie zamontowana jest przepustnica sterowana elektrycznie.Może ktoś z Was potwierdzić?
Juventus987
Stella +
Stella +

Auto: Seat leon I

Postprzez adasbb » 23 stycznia 2018, 14:17

Najłatwiej to chyba podnieść maskę i zobaczyć, czy jest linka przy przepustnicy, czy tylko wtyczka od wiązki wpiętej do przepustnicy. Jaki kod silnika?
adasbb
Sport
Sport

Auto: Leon

Postprzez marcin7x5 » 23 stycznia 2018, 17:14

Na 99% masz w pełni elektroniczną o ile masz silnik 1,6 16v
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez Juventus987 » 24 stycznia 2018, 11:45

1.6 16v BCB z tempomatem
Juventus987
Stella +
Stella +

Auto: Seat leon I

Postprzez marcin7x5 » 24 stycznia 2018, 13:28

Pełna elektronika.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez dzinks0 » 2 lutego 2018, 22:00

Czy komuś ustąpiły te falujące obroty po wymianie przepustnicy?
Znalazłem filmik na yt gdzie przyczyną falawania w vw lupo był uszkodzony silnik nastawczy z potencjometrem, który znajduje się koło wtyczki przepustnicy?

U mnie to wygląda tak: zawsze od czasu do czasu były falowania. Ostatnio po uszkodzeniu sondy lambda auto zaczęło tak szarpać że się jechać nie dało najpierw na lpg, później też na benzynie. Mechanik powymieniał wężyki lpg bo niby przygięte były, wszystkie filtry, przeczyścił przepustnicę( teraz nie jestem pewnien czy ją woogóle odkręcał) oraz ustawił mape wtrysków. Niby się coś poprawiło ale krótkotrwale. Kazał przejechać ponad 100km na benzynie. Po tym zabiegu jakby się poprawiło ale zauważyłęm mega zwiększone spalanie a w błędach nadal była pierwsza sonda lambda. Ponieważ byłem w drodze wypiąłem ją by auto weszło w stan awaryjny i tyle nie żarło. Przejechałem tak 1200km. Wymieniłem ją na nową i wszystko pięknie chodziło 30km. Okazało się że jest błąd 16786 EGR nadmierny przepływ. Wyszyściłem dziś ten EGR- troszkę syfu było oraz przy okazji przepustnicę. Przejechałem narazie kilka km i błąd nie wyskoczył ale falowanie się zwiększyło. Wcześniej było tak 700-900a teraz ponad 1000leci. Co o tym myślicie?
dzinks0
Stella +
Stella +

Auto: leon

Postprzez marcin7x5 » 3 lutego 2018, 09:28

Egr trzeba koniecznie adaptować po czyszczeniu. Na ogół to właśnie on jest przyczyną falowania obrotów w silnikach 16v.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez dzinks0 » 3 lutego 2018, 19:50

Adaptacja egr i przepustnicy nic nie pomogła
dzinks0
Stella +
Stella +

Postprzez marcin7x5 » 3 lutego 2018, 23:36

A jesteś pewien że zawór egr szczelnie domyka się? Jak masz egr elektryczny to zrób próbę z odpiętą wtyczką z niego.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez dzinks0 » 14 lutego 2018, 18:43

Nie jestem pewien. Odłączyć na zapalonym czy zgaszonym? Jaka powinna być reakcja? Napewno egz był zasyfiony.
dzinks0
Stella +
Stella +

Postprzez marcin7x5 » 14 lutego 2018, 19:52

Możesz odpiąć na uruchomionym. Oprócz check na zegarach to silnik powinien pracować równiutko na biegu jałowym.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez dzinks0 » 14 lutego 2018, 21:22

Ok to spróbuję w wolnej chwili.Dziwne jest to że czasami tsk faluje a czasami normalnie. No i mam wrażenie że faluje chyba tylko na ciepłym silniku, co trochę dziwne mi się wydaje.
dzinks0
Stella +
Stella +

Postprzez marcin7x5 » 14 lutego 2018, 21:36

Bo zawór egr działa tylko na ciepłym silniku. Poza tym na rozgrzanym silniku są niższe obroty biegu jałowego i większe podciśnienie w kolektorze ssącym które jak będzie poza widełkami to też będzie falowanie obrotów.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez dzinks0 » 15 lutego 2018, 06:17

Gdy ostatnio tak silnikiem szarpalo to mechanik mówił żeby odme wymienić, tj o separator mu dokladniej chodzilo, że niby zasyfiony może być. Wykręciłem go wtedy, przeplukalem i przedmuchalem ale był czysty. No chyba że gdzieśtam w środku ale ten dekiel zdjąłem i ta membrana była też ok. Pozatym żadnego filtra tam nie widziałem. Teraz to znalazłem https://youtu.be/HimmYzEgTss wiec też chyba tak spróbuję. No i myślę że wszystkie rurki też powyciagam i srodki przeczyszcze. A można kupić zestaw naprawczy takiego separatora? Może tamta sprężyna już zużyta jest?
To jest silnik bcb i do tej odmy idzie kabelek-to jest grzałka przeciw zamarzaniu odmy?
dzinks0
Stella +
Stella +

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna