Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[PB+LPG] No i padła chłodnica

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[PB+LPG] No i padła chłodnica

Postprzez lasotek » 5 lutego 2009, 22:33

Jak w temacie... Dosłownie jestem zły... kupiłem autko zaledwie tydzień temu a już taka awaria... Jestem sobie u mojego gazownika zmienił mi filtry, zabieramy się do regulacji instalacji, odpalam auto lekka przegazówka, trzymanie na 2500 obrotów i nagle para z pod auta... co to..?? to wyciek z chłodnicy wody, no myślałem że mnie krew zaleje.
Tak się nacieszyłem autkiem.
Ale po dłuższej rozmowie doszliśmy do wniosku że lepiej że na kanale padła niż podczas jazdy bo było już ciemno i nic bym nie zauważył za wcześnie a silnik delikatny i by wtedy dostał w tyłek...

Mam do kolegów pytanie ile może stać taka chłodnica... i ewentualnie szukać w ASO czy może w jakichś firmach... innych robiących chłodnice...??

pozdrawiam
Patrzę w lustro codziennie rano, jestem coraz przystojniejszy- ale dzisiaj to już przesadziłem!!
Był Leon 1M 1.8 APG, Jest Octavia 1.8T+ AUM
lasotek
Signo
Signo

Auto: Octavia 1U
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Reklama

Re: [PB+LPG] No i padła chłodnica

Postprzez pembuk » 6 lutego 2009, 14:34

Jestes pewien ze chlodnica? Generalnie szybciej niz chlodnica mogą paść węże obiegu płynu chlodzącego. Ustal najpierw na 100% miejsce wycieku a koszt chlodnicy to pewnie 400-500zl
Obrazek
pembuk
Sport
Sport

Auto: SIGNUM 3.0

Postprzez lasotek » 6 lutego 2009, 17:21

Dzisiaj byłem u gazownika i na zimno zobaczyliśmy to wszystko i to na pewno chłodnica w samym rogu na dole były powyginane blaszki od chłodnicy i widać było jak ciurkiem leci płyn. Z resztą jak poszła para wczoraj wieczorem to właśnie z samego dołu chłodnycy.
Dzisiaj mechaniki wzięli leona na kanał i mają wyjąć chłodnicę i przejrzeć wszystkie wężyki itp. i jak co to wymiana bo z takimi rzeczami to nie ma żartów.

co do kosztów to dokładnie napiszę jak wszystko zrobią i napiszę co mogło być przyczyną wycieku jak wszystko będzie zrobione.

Pozdrawiam :piwo:
Patrzę w lustro codziennie rano, jestem coraz przystojniejszy- ale dzisiaj to już przesadziłem!!
lasotek
Signo
Signo

Postprzez peter250 » 6 lutego 2009, 19:43

A czy cieknie Ci może w miejscu łączenia boku chłodnicy z rdzeniem? Podobno dosyć często się zdarza, że w tym miejscu zaczyna podciekać. Ja w moim TDI mam taki właśnie wyciek.
Koszt chłodnicy to niecałe 300zł i będę ją wymieniał przy okazji założenia IC bo trzeba zrzucić zderzak. Na allegro widziałem chłodnice po 170zł (firmy valdi-nowe) tylko nie wiem jak z ich jakością..
ASV 143@305-->163@340-->PD
MR-Motors
peter250
Signo
Signo

Auto: leon tdi 110

Postprzez lasotek » 6 lutego 2009, 22:06

Mi cieknie na samym dole z lewej strony na łączeniu boku z dolnym żeberkiem, niestety leciało dosyć ostro i wymiana konieczna ale autko będę miał w wtorek na cycuś zrobione więc napiszę jakiej firmy chłodnica i ile za nią dałem... ale mam nadzieję że mechanior niczego taniegoi i tandetnego mi nie założy... :no: bo inaczej bedzie lipa..

Koło wtorku dam info co i jak i podam fotkę gdzie mi wystąpiła nieszczelność. :piwo: :piwo:
lasotek
Signo
Signo

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna