Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[PB wolnossąca] diagnoza błędu 16787

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[PB wolnossąca] diagnoza błędu 16787

Postprzez lasotek » 11 maja 2009, 16:46

Witam na wstępiw pisze że przeszukałem całe forum i google i nie znalazłem dokładnego tłumaczenia błędu oraz sposobu usunięcia usterki.
Mam vag-pl i pojawia mi się błąd "16787 P0403 Exhaust Gas Recirc. Contr. Circ Malfunction"
Wiem że to dotyczy EGR ale o co chodzi czy przepuszcza za dużo spalin, czy może nie domka się czy jakie inne licho w nim siedzi.
jeśli można sprawdzić jego bloki wartości i ewentualnie jakieś charakterystyki to proszę o wytłumaczenie jak to zrobić, bo mam program ale nie mam rzadnego tłumaczenia:(
Patrzę w lustro codziennie rano, jestem coraz przystojniejszy- ale dzisiaj to już przesadziłem!!
Był Leon 1M 1.8 APG, Jest Octavia 1.8T+ AUM
lasotek
Signo
Signo

Auto: Octavia 1U
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Reklama

Re: [PB wolnossąca] diagnoza błędu 16787

Postprzez grzechu83 » 12 maja 2009, 12:38

Sprawdź najpierw czy EGR w ogóle pracuje - w VAGu w teście wyjść (Output tests) jest sprawdzenie pracy EGR. Po uruchomieniu tego testu powinno być słychać charakterystyczne i wyraźne stukanie spod maski (otwieranie-zamykanie EGRa)
grzechu83
Signo
Signo

Auto: BCB + BRC

Postprzez lasotek » 14 maja 2009, 21:41

Witam. sprawdziłem czy egr "stuka" i było słychać stukanie w okolicy EGR także jest sprawny, w takim razie co dalej i ważne jak sprawdzić?? czy można odczytać jakieś charakterystyki pracy EGR czy nie ma takiego bloku gdzie można zobaczyć jak i kiedy działa EGR.

A może trzeba by było wziąć i go poprostu wyczyścić, co o tym sądzicie...

Jeszcze dziś wszedłem w ustawienia licznika i okazało się że tam pojawia się błąd 1314 i to wyglądan na błąd sporadyczny sterownika silnika... może mieć to jakieś znaczenie na pracę silnika??
Patrzę w lustro codziennie rano, jestem coraz przystojniejszy- ale dzisiaj to już przesadziłem!!
lasotek
Signo
Signo

Postprzez grzechu83 » 18 maja 2009, 07:12

Wyczyścić EGR oczywiście można, ponoć jest to czasem nawet skuteczne. Najlepiej chyba kupić płyn do czyszczenia gaźników/przepustnic (usuwa nagar), wymontować EGR, podłączyć kostkę z powrotem, włączyć test EGR (żeby cały czas pracował), zalać płynem i przytkać palcem z jednej strony, żeby płyn nie uciekł, a tłoczek mógł w nim popracować. Ja tak robiłem pare razy.
grzechu83
Signo
Signo

Auto: BCB + BRC

Postprzez lasotek » 18 maja 2009, 21:26

Oki to postaram się na dniach go wyczyścić i zobaczymy czy pomoże... jak przetestuje ten sposób to napiszę czy dało to pożądany efekt, czy jednak nie... i wtedy będziemy szukać przyczyny dalej...

Dzięki "grzechu83" za radę.. :piwko: Pozdrawiam
lasotek
Signo
Signo

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna