Reklama

szarpie, brak mocy, 1.6 16V BCB

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: szarpie, brak mocy, 1.6 16V BCB

Postprzez Damiano88 » 2 stycznia 2017, 08:51

Do marcin7x5 !!! Marcin ratunku! Wiem że to nie ten wątek jednak bardzo bym prosił o podpowiedź. Co chwile w zasadzie podczas jazdy przy przełączeniu się z paliwa na gaz wyskakuje mi check i mruga... na interfejsie który mam podłączony sprawdzam i pokazuje WYPADANIE ZAPŁONÓW CYLINDER PIERWSZY ... za pierwszym razem oki wymieniłem cewkę i gra ale po tygodniu dalej to samo już w sumie 4 cewki wymieniłem... lecz po skasowaniu błędu na interfejsie kontrolka znika i auto wchodzi normalnie na prawidłowe obroty... ale ile można kasować za każdym razem jak jadę tak mi się dzieje... i teraz tak ... głównie dzieje się tak w zimie bo w lecie sporadycznie gdzieś coś wyskoczyło to kasowałem i jechałem. raz byłem u gazownika i poprosiłem żeby mi zmniejszył temperaturę przerzucania się na gaz z 35 na 30 i tu pytanie czy jest możliwe ze to jest przyczyna że reduktor jeszcze nie osiągnął dostatecznie wysokiej temp i tak się zapala czy coś innego?? już mi ręce opadają... Marcin jakbyś znał przypuszczalną przyczynę jakbyś mógł przybliżyć jeszcze koszt naprawy bo coś czytałem również o jakimś sterowniku silnika ?? Proszę o odpowiedź i Pozdrawiam !
Zobacz Profil
Damiano88
Stella
Stella
 
Posty: 12
Dołączył(a): 1 marca 2016, 21:49
Auto: Leon 1.616v
silnik: benzyna 1.6 16V

Reklama

Re: szarpie, brak mocy, 1.6 16V BCB

Postprzez dawid12345AZD » 9 maja 2017, 17:36

Witam Koledzy

Przeszukałem wątek jednak nie znalazłem dokładnie podobnego problemu.
Posiadam leona 1.6 16V AZD 2002r.
Chodzi o falowanie obrotów w przedziale 500-1100 na biegu jałowym(Pb i gaz), oraz gaśnięcie auta przy dohamowywaniu do krzyżówek lub wolniej jadących samochodów( tylko gaz).
Około października założyłem nową instalację BRC i wszystko było OK 1,5 msc. Później było już tylko gorzej, przy pierwszych mrozach odma do czyszczenia co jak już wiem jest standardem. Następnie zaczęły się wspomniane falowania i zaświecił się EPC i Check engine. Pierwszy odczyt błędu wykazał EGR który wymieniłem, po 2 tygodniach znów błędy wyskoczyły , tym raze sonda przed katalizatorem wymieniona. Kolejnym błądem który pozostał do teraz jest mieszanka zbyt uboga. Byłem u gazownika który mi montował instalację i posprawdzał wszystko, gaz ustawiony tak jak trzeba jednak z jego odczytów przy podpięciu pod silnik wyszło że mieszanka zbyt bogata i korekty w granicach 70 %....
Dodatko przeczyściłem przepustnicę.
Proszę bardzo o pomoc lepiej zaznajomionych
Zobacz Profil
dawid12345AZD
Stella
Stella
 
Posty: 4
Dołączył(a): 6 maja 2017, 13:08
Auto: seat leon I
silnik: benzyna 1.6 16V

Re: szarpie, brak mocy, 1.6 16V BCB

Postprzez adasbb » 9 maja 2017, 17:42

Adaptacje EGR i Przepustnicy robiłeś?
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
adasbb
Sport
Sport
 
Posty: 396
Dołączył(a): 27 sierpnia 2013, 19:39
Lokalizacja: Cisownica (koło Cieszyna)
Auto: Leon
silnik: AZD 1.6

Re: szarpie, brak mocy, 1.6 16V BCB

Postprzez dawid12345AZD » 9 maja 2017, 18:04

adaptacja przepustnicy była na 100 ale czy EGR to nie jestem do końca pewien
Zobacz Profil
dawid12345AZD
Stella
Stella
 
Posty: 4
Dołączył(a): 6 maja 2017, 13:08
Auto: seat leon I
silnik: benzyna 1.6 16V

Re: szarpie, brak mocy, 1.6 16V BCB

Postprzez marcin7x5 » 9 maja 2017, 18:49

Falowanie i gaśnięcie na biegu jałowym to na 90% sprawka niezaadaptowanego a tym samym nieszczelnego zaworu egr który zakłuca wartość podciśnienia w kolektorze ssącym.
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
marcin7x5
Cupra
Cupra
 
Posty: 2397
Dołączył(a): 8 kwietnia 2008, 12:01
Lokalizacja: Rypin
Auto: leon 1M
silnik: AUS 1.6

Re: szarpie, brak mocy, 1.6 16V BCB

Postprzez dawid12345AZD » 12 maja 2017, 19:22

jeszcze dopytam, adaptacja przez kompa czy mechaniczna ?
Zobacz Profil
dawid12345AZD
Stella
Stella
 
Posty: 4
Dołączył(a): 6 maja 2017, 13:08
Auto: seat leon I
silnik: benzyna 1.6 16V

Re: szarpie, brak mocy, 1.6 16V BCB

Postprzez marcin7x5 » 12 maja 2017, 19:59

Adaptację zawsze robisz przez kompa. Mechanicznie to tylko czyszczenie.
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
marcin7x5
Cupra
Cupra
 
Posty: 2397
Dołączył(a): 8 kwietnia 2008, 12:01
Lokalizacja: Rypin
Auto: leon 1M
silnik: AUS 1.6

Poprzednia strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości