Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[LEON 1]Brak EPC, świeci ABS+ESP+Airbag, zgasł climatronic

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[LEON 1]Brak EPC, świeci ABS+ESP+Airbag, zgasł climatronic

Postprzez MarCiNWz » 30 stycznia 2012, 09:15

Witam

Panowie, potrzebuję pomocy. Pacjent Leon 1.8 20VT z 2000r.
Zaczęło się tydzień temu w sobotę. Podczas jazdy kilkukrotnie silnik zaczął mi przerywać (tak jakby zarzucała świeca lub odcinało paliwo), ale w związku z tym, że byłem spory kawałek od domu kontynuowałem jazdę. W połowie drogi powrotnej przestało i po powrocie auto odstawiłem. W poniedziałek trochę przymroziło i akumulator z racji swojego wieku już trochę nie domagał więc kupiłem nowy. No i się zaczęło.
Po wymianie akumulatora odpaliłem auto, rozgrzało się i zgasiłem. Za jakieś pół godziny odpaliłem pojechałem ok 2km zatankować, odpalam - gaśnie, odpalam jeszcze raz - gaśnie (wyłącza się kontrolka EPC), odpalam trzeci raz - działa, ale świeci się ABS, ESP i Airbag. Wróciłem do garażu, zgasiłem - odpalił, tym razem świeci się tylko Airbag, wyjechałem z garażu, podczas hamowania na śniegu zaświeciły się ponownie kontrolki od ABS i ESP, w tym czasie obie "pomagajki" na zmianę działają i nie działają. EPC na początku jeszcze zaskakiwało, teraz nie włącza się w ogóle. Dodatkowo kontrolka od ładowania na początku lekko przygasała, a teraz ledwo bździ, równocześnie z kontrolką ładowania przygasało podświetlenie climatronicu, wariowała dmuchawa, sama się włączała i wyłączała, aktualnie zgasła i ani myśli zadziałać.
Na początku wyglądało to tak:
http://www.youtube.com/watch?v=0mm-TYXrn4A
Podłączyłem takie cudo:
http://www.memoscan.cn/en/showproducts.asp?Cid=10
Urządzenie nie wykazało błędów. Spróbowałem podłączyć się laptopem poprzez kabel VAG KKL (USB niebieski), ale niestety non stop zrywa połączenie i nie mogę sczytać błędów pomimo różnej konfiguracji portu i różnego oprogramowania (Polski VAG 2.5, 4.9, VAG-COM. Czekam jeszcze na taki kabel http://allegro.pl/show_item.php?item=2056761483, może nim mi się coś uda sczytać.
Co już zrobiłem:
- Posprawdzałem instalację, kostki połączenia czy nie są uszkodzone, zaśniedziałe itd.
- Posprawdzałem chyba wszystkie możliwe bezpieczniki.
- Sprawdziłem ładownie alternatora (na klemach) - ładowanie jest na poziomie 14,4V, po włączeniu świateł spada do ~14,28.

Chciałbym jeszcze sprawdzić podłączenie głównego sterownika czy nie jest zawilgocone czy zaśniedziałe, ale za chiny nie mogę odłączyć kostek, wysuwam te boczne zabezpieczenia na różne sposoby, ale kostki ani drgną. Może macie na to jakiś sposób?
Co polecacie jeszcze sprawdzić? Powiem wam, że nie mam już pomysłów w szczególności, że nie mogę zaczytać żadnych informacji ze sterownika. Ręce mi już opadły. Jakieś jeszcze sugestie ?

PzdR
MarCiNWz
Stella
Stella

Auto: Leon '00 1.8 20vt

Reklama

Re: [LEON 1]Brak EPC, świeci ABS+ESP+Airbag, zgasł climatron

Postprzez Klikoś » 30 stycznia 2012, 11:31

MarCiNWz napisał(a):Chciałbym jeszcze sprawdzić podłączenie głównego sterownika

Od tego bym zaczął, jeżeli jest problem z komunikacją przez złącze to albo kable przerywają albo sterownik, jeżeli oczywiście z VAGiem wszystko ok i piszesz, że bezpieczniki wyeliminowałeś.
Klikoś
Sport
Sport

Auto: O3 + CTR FK2
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez MarCiNWz » 30 stycznia 2012, 15:35

No jakoś tak od dupy strony zacząłem. Nie wiesz może jak odłączyć sterownik? Na wszelkie sposoby próbuję i ani drgnie.
MarCiNWz
Stella
Stella

Postprzez Klikoś » 30 stycznia 2012, 16:20

W tej kwestii nie pomogę, bo nie mam pojęcia.
Klikoś
Sport
Sport

Postprzez grubsoon » 30 stycznia 2012, 17:51

Mialem to samo praktycznie w 1.6 16v AUS, zaczyna padac Ci regulator napiecia wg. mnie, jedz do elektryka niech zobaczy...
Nie prędkość zabija, tylko nagła jej utrata .
grubsoon
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1.6 16v

Postprzez eko_zgonuś » 30 stycznia 2012, 19:05

MarCiNWz napisał(a):Nie wiesz może jak odłączyć sterownik?

viewtopic.php?f=42&t=29261
eko_zgonuś
Sport
Sport

Auto: 1M

Postprzez MarCiNWz » 30 stycznia 2012, 19:48

Doszedł dzisiaj nowy interfejs i udało mi się podłączyć do sterownika poprzez Polskiego VAGa 4.9. Oto co wykazało:
1.
Obrazek
2.
Obrazek
3.
Obrazek
Zaraz postaram się rozszyfrować co to za błędy. Co do czujnika temp. zew. to dołączył dzisiaj do reszty niedziałających rzeczy. Działa to jak wirus :/

grubsoon napisał(a):Mialem to samo praktycznie w 1.6 16v AUS, zaczyna padac Ci regulator napiecia wg. mnie, jedz do elektryka niech zobaczy...
Jakie miałeś objawy jak ci siadał regulator? Z dojechaniem będzie problem bo autko nie odpala (brak EPC). Tak czy siak wyjmę alternator i go zawiozę do sprawdzenia będzie pewność czy jest wszystko z nim ok.
eko_zgonuś napisał(a):
MarCiNWz napisał(a):Nie wiesz może jak odłączyć sterownik?

viewtopic.php?f=42&t=29261
Dzięki za linka, szukałem, ale nie wiedziałem jak sformułować zapytanie :)

Zapomniałem dopisać do pierwszego postu, że jak zostawię na trochę przekręcony kluczyk to po pewnym czasie kontrolka od ręcznego zaczyna migać i trzykrotnie piszczeć.
MarCiNWz
Stella
Stella

Postprzez grubsoon » 30 stycznia 2012, 21:15

Bardzo podobne, tylko ze mi po przejechaniu paru kilometrow zaczela padac cala elektryka, byc moze u Ciebie nie jest do konca padniety ten regulator i jakies tam poty jeszcze z siebie daje, bo u mnie od razu padl prad. Ale warto sprawdzic, z wymiana zaplacilem 140 zl ;)
Nie prędkość zabija, tylko nagła jej utrata .
grubsoon
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1.6 16v

Postprzez Klikoś » 30 stycznia 2012, 22:56

http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/01314
Kup nowy przekaźnik 109 pod kierownicą.
Klikoś
Sport
Sport

Postprzez roosman » 31 stycznia 2012, 07:47

grubsoon napisał(a):Mialem to samo praktycznie w 1.6 16v AUS, zaczyna padac Ci regulator napiecia wg. mnie, jedz do elektryka niech zobaczy...
no właśnie ja też cały czas obstawiam na regulator napiecia - ale z drugiej strony pisał że ładowanie ma 14.4 - to w normie. Głupi jestem.
A tymczasem w garażu - 8,5l, 757KM, 16 cylindrów\
roosman
Cupra
Cupra

Auto: Mustang
Silnik: benzyna inny

Postprzez eko_zgonuś » 31 stycznia 2012, 08:18

a 01314 może powodować wysyp innych błędów?? Tak jak wkleił wyżej (czujnik temperatury), czy tez tego wszystkiego co jest do ECU podłączone??
eko_zgonuś
Sport
Sport

Auto: 1M

Postprzez Klikoś » 31 stycznia 2012, 09:33

Najpierw powinien się zająć problemem komunikacji ze sterownikiem, bo ten błąd może powodować szereg innych. Jak odpalisz auto poruszaj przekaźnikiem 109, może coś nie styka albo przekaźnik padł.
Klikoś
Sport
Sport

Postprzez MarCiNWz » 31 stycznia 2012, 20:39

Klikoś napisał(a):Najpierw powinien się zająć problemem komunikacji ze sterownikiem, bo ten błąd może powodować szereg innych. Jak odpalisz auto poruszaj przekaźnikiem 109, może coś nie styka albo przekaźnik padł.
Auto w ogóle nie odpala, nie włącza się kontrolka EPC. Zaraz jadę kupić nowy stycznik, jak wrócę z pracy to sprawdzę czy to pomogło.

-- 31 sty 2012, o 11:08 --

Właśnie się dowiedziałem, że nie mam przekaźnika 109.

Mam tylko takie:
[206]
[53] [100][pusty][409][ 377 ]
Dzisiaj postaram się miernikiem posprawdzać te przekaźniki.

[edit]
Dokładnie wygląda to tak:
ObrazekPooglądałem różne schematy i spisy i wychodzi na to, że czerwony 206 jest odpowiedzialny za EPC. Będzie dzisiaj co robić wieczorem :)

-- 31 sty 2012, o 20:39 --

Jest pewien postęp. Powyjmowałem wszystkie w/w przekaźniki i nic to nie zmieniało, kontrolka od ładowania dalej bździła EPC nie było. Najgorsze jest to, że w ferworze walki zapomniałem o odcięciu zapłonu, które mam założone, jest ono dla mnie tak oczywiste, że aż o nim nie myślałem :| Polega ono na tym, że po przekręceniu kluczyka muszę dotknąć pewne dwa metalowe elementy, po tym EPC się załącza. Zacząłem iść po tych kablach do "źródła" i po wyjęciu zegarów natrafiłem na takie ustrojstwo:
1)
Obrazek
2)
Obrazek
3)
Obrazek
Jak widać jest tu w środku przekaźnik, który po dotknięciu tych dwóch metalowych elementów powinien załączyć EPC, a tego nie robi. Po "ręcznym" zetknięciu przekaźnika EPC jest, pompa paliwowa się włącza, auto można odpalić.

No i teraz pytanie, spotkaliście się już z takim ustrojstwem ? Można to jeszcze gdzieś kupić ? Jak to się nazywa, itd ?
W pierwszej kolejności muszę coś z tym zrobić, albo wywalić, albo naprawić, albo wymienić. Dopiero po wyeliminowaniu tego problemu zabiorę się za dalsze prace.
MarCiNWz
Stella
Stella

Postprzez roosman » 1 lutego 2012, 09:20

poszukaj numeru tego przekaźnika w necie, powinieneść dostać sam przekaźnik do wlutowania. (PW)
A tymczasem w garażu - 8,5l, 757KM, 16 cylindrów\
roosman
Cupra
Cupra

Auto: Mustang
Silnik: benzyna inny

Postprzez Klikoś » 1 lutego 2012, 09:39

Dowiedz się czy w tym silniku występuje seryjnie przekaźnik 109, bo wygląda to dla mnie tak, że ktoś wyjął 109 a włożył tą zabawkę... Ewentualnie tak jak napisał roosman, poszukaj jaki przekaźnik jest montowany w tego typu zabezpieczeniach.
Klikoś
Sport
Sport

Postprzez MarCiNWz » 7 lutego 2012, 09:46

Przekaźnik ma oznaczenie V23133-A3001-D142
Obrazek
Jak na razie nigdzie go nie mają, muszę się kogoś podpytać jaki można by zastosować zamiennik.

Klikoś napisał(a):Dowiedz się czy w tym silniku występuje seryjnie przekaźnik 109, bo wygląda to dla mnie tak, że ktoś wyjął 109 a włożył tą zabawkę ...
Tylko gdzie tej informacji szukać? Miejsca na 109 nie ma.

-- 7 lut 2012, o 09:46 --

Sprawa się wyjaśniła. Było zwarcie w kostce od stacyjki. Kostka trochę się przypaliła. Po wymianie kostki i wykasowaniu błędów wszystko wróciło do normy i działa. Dziwi mnie tylko, że nie czułem spalenizny.
MarCiNWz
Stella
Stella

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna