Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Turbo nie ładuje tyle ile powinno

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Turbo nie ładuje tyle ile powinno

Postprzez hornet15re1 » 10 czerwca 2012, 23:47

Posiadam leona 1.8t AUQ 180km z programem na 200km,ale ostatnio turbo przestało wyrabiać z zadanym ciśnieniem 1bara,wyrabia teraz max 0,85bara,nawet zmieniłem turbinę na inna bo w mojej był nieszczelny zawór WG(niedokładnie przylegał do obudowy),ale to niewiele pomogło. jeszcze 3 miesiące temu moje k03s wyrabiało nawet 1,3bara a teraz taka kupa sie stała.Jedyny niepokojący objaw jaki sie pojawił po spadku ciśnienia to ze teraz z mojego wydechu wydobywa sie dźwięk startującego odrzutowca podczas przyspieszania,taki sssssssssssyk głośny,a na jałowym oprócz bulgotu z wydechu wydobywa sie dźwięk podobny do dzwieku z nieszczelnego tłumika(ale u mnie ten dzwiek wydobywa sie z koncówki wydechu,a wydech mam szczelny).katalizator mam ale wygląda jak nowy w środku i błędów w ECU brak. Ktoś z was spotkał sie z takim problemem? Kiedyś słyszałem ładny gwizd turbiny,a teraz słyszę tylko głośny ssssssssssyk z wydechu i nie wiem gdzie szukać przyczyny :roll:
Jeżdżę na LPG...i jestem z tego dumny!!!
AUQ 1.8 20VT+DOWNPIPE+TIP+FMIC+WIRUS 1,2bar
hornet15re1
Sport
Sport

Auto: Leon 1.8 TS
Silnik: AUQ 1.8

Reklama

Re: Turbo nie ładuje tyle ile powinno

Postprzez Grześ » 12 czerwca 2012, 21:21

nieszczelności pomiędzy głowica a kolektorem lub miedzy kolektorem a turbiną
Grześ
TopSport
TopSport

Auto: BFH QUATTRO

Postprzez hornet15re1 » 12 czerwca 2012, 22:09

Ale w takim wypadku czuć było by spaliny w okolicy silnika,a nic takiego nie ma,a syczenie ewidentnie wydobywa się z końcówki tłumika,bo jak nie domknę klapę bagażnika to czuje sie jak pilot myśliwca :D
hornet15re1
Sport
Sport

Postprzez marcin7x5 » 13 czerwca 2012, 07:39

Ja kiedys spotkałem się z podobnym przypadkiem. Tyle, że auto troche inne. Ale powiem ci co było przyczyna to może cos ci to pomoże. Sprawdź czy ostatni tłumik nie jest przypchany/zatkany i nie ma swobodnego przepływu spalin. Ogólnie mozesz sprawdzic sobie calu układ wydechowy. Bo to, że jest szczelny nie znaczy że jest sprawny.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez hornet15re1 » 13 czerwca 2012, 07:54

Ją też podejrzewam tlumik, tylko nie bardzo wiem jak sprawdzić go, myślę żaby odloczyc tlumiki zaraz za katem i wtedy się przejechać i zobaczyć czy auto odzyska pełną moc.
hornet15re1
Sport
Sport

Postprzez marcin7x5 » 13 czerwca 2012, 09:11

Otóz to.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez bawol120 » 16 czerwca 2012, 17:02

podczas przyspieszania to moze cos z wg?
bawol120
Sport
Sport

Auto: Leon sport

Postprzez hornet15re1 » 17 czerwca 2012, 22:58

Raczej nie bo turbo wymieniłem na inne ze sprawnym WG bo w moim nie dolegał dokładnie i sadziłem ze to dawało taki efekt,ale po zmianie turbo nic sie nie zmieniło,na razie nie mam czasu odpiąć tłumików,a zauważyłem ze ciśnienie doładowania spada i paskudny syk nasila sie wraz z rozgrzaniem silnika(wydechu),na zimnym auto pracuje cicho i turbo szybciej nabija ciśnienie.I teraz ogólnie na jałowym wydech wydobywa z siebie paskudny dźwięk,taki jak w nieszczelnych tłumikach :?
hornet15re1
Sport
Sport

Postprzez bawol120 » 18 czerwca 2012, 10:32

sprawdź jeszcze weże od odmy mi przez to uciekało pow bo sparciały i popekały
bawol120
Sport
Sport

Auto: Leon sport

Postprzez hornet15re1 » 19 czerwca 2012, 08:30

Odmę dwa razy naprawiałem bo sie rozleciała,teraz mam odmę własnej produkcji :-P Ale mimo dziurawej odmy nic złego z autem sie nie działo.

Dziś postanowiłem odpiąć tłumiki i sie przejechać...i panowie moc wróciła! Co prawda hałas nieziemski (basowy taki) ale doładowanie wzorowe na całym zakresie obrotów(logi bez tłumików http://vaglog.rtnet.pl/karolkwiatkowski7_88827.html ) i z tłumikami http://vaglog.rtnet.pl/karolkwiatkowski7_85852.html ) różnica spora na moje oko. Wiec wychodzi na to ze problem leży po stronie tłumika. Środkowy tłumik wewnątrz wygląda ok,a końcowego to nie ma jak sprawdzić i pewnie w nim tkwi problem. Może polecicie mi gdzie można nabyć tłumik do top sporta z podwójna prosta końcówka za rozsądne pieniądze do 500zł,nawet jakaś używka jak ktoś posiada. Myślałem nawet na sportowym ale wolałbym zęby mi nie buczało w aucie podczas hamowania silnikiem bo nawet ori potrafił zabuczeć wiec boje sie pomyśleć co robia sportowe :?

-- 19 cze 2012, o 09:30 --

A co sadzicie o tym gościu co robi tłumiki,miał ktoś z nim styczność? http://allegro.pl/show_item.php?item=24 ... d00be2ff62
hornet15re1
Sport
Sport

Postprzez chlorek » 19 czerwca 2012, 08:40

hornet15re1 napisał(a):A co sadzicie o tym gościu co robi tłumiki,miał ktoś z nim styczność? http://allegro.pl/show_item.php?item=24 ... d00be2ff62

w tej cenie to musi być szit :x
poczytaj w dziale viewtopic.php?f=45&t=14886&hilit=wydech
chlorek
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez hornet15re1 » 23 czerwca 2012, 08:31

Panowie...i Panie...Dzis wymieniłem tłumik końcowy,niestety z braku zamienników do mojego auta i niechęci do tłumików sportowych udało mi sie kupić używkę ori jedyna dostepna na allegro.Dla potomności co będą sie borykać z podobnym problemem muszę stwierdzić ze auto jest nie do poznania,jak na starym to moc oscylowała na oko trochę ponad serie to teraz szacuje na moc nawet około 210KM (na tyle był pisany program) 1bar do samej góry :mrgreen: i nareszcie ponownie piękny dźwięk z wydechu się wydobywa jak przystało na 1.8T. nareszcie mojej gehenny nadszedł koniec ,na tygodniu postaram sie otworzyć stary tłumik i zapodam jakieś fotki co się stało,może nawet uda mi sie go "zregenerowac" na zapas. :D

-- 23 cze 2012, o 09:27 --

Dzis rozciąłem mój stary tłumik i jestem zaskoczony ze moje lwiątko wyciągało jeszcze taka moc z tak zatkanego tłumika,a mianowicie oderwała sie przegroda grodziowa i zatkała 2 rury wylotowe(dobrze że były nierówno wspawane to autko jezdziło bo było jeszcze ze dwa milimetry luzu dla spalin :D
Zdjęcie popsutego tłumika:
Obrazek

A tak ma to wygladac i bedzie wygladac po naprawie...tylko musze wyhaczyc jakiegos dobrego spawacza i bedzie tłumik na zapas: :wink:
Obrazek
hornet15re1
Sport
Sport

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna