Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Stuk (klekot) przy dodaniu i puszczeniu gazu

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Stuk (klekot) przy dodaniu i puszczeniu gazu

Postprzez kamil12345 » 19 lutego 2018, 17:44

Witam, mam problem z moim Leonem. Gdy samochód jest zimny podczas dodania i odjęcia gazu pojawia się stuk, jak gdyby gdzieś luz był i coś o siebie uderzało. Pojawia się to tylko jak samochód jest zimny na pierwszym lub drugim biegu ( na trzecim i wyższych nie ma tego stuku, a przynajmniej ja nie słyszę), gdy przejadę 1-2 km stuk całkiem znika. Ponownie pojawia się gdy postoi 5-6 godzin. Najgorsze jest to, że byłem już u trzech mechaników i żaden go nie słyszał, jednemu dopiero jak przyjechałem z rana i pokazałem to zobaczył o co chodzi. Leon jest z 2002 roku, przebieg 230 tys. (czyt. 400 tys. - sprowadzony ze szwajcarii). Poduszka pod skrzynia została wymieniona, ale bez zmian. Jeden mechanik podejrzewa przegub wewnętrzny, ale drugi znowu wyklucza. Ogólnie rozkładają ręce i mówią żeby czekać jak zacznie cały czas stukać. Poniżej filmik.

https://www.youtube.com/watch?v=pAyn-1Tq5XA
kamil12345
Stella
Stella

Region: lubelskie
Auto: Leon 1M
Silnik: AUQ 1.8

Reklama

Re: Stuk (klekot) przy dodaniu i puszczeniu gazu

Postprzez Badura » 20 lutego 2018, 11:06

Może łapka skrzyni ? Poduszka silnika ? Zauważyłem, że jak mój Leon się nagrzeje to nie szarpie nim aż tak i nie hałasuje tak bardzo jak na zimnym.
Badura
Stella
Stella

Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez kamil12345 » 23 lutego 2018, 18:06

Poduszki były sprawdzane przez mechanika i są dobre. Łapka? To znaczy poduszka pod skrzynia? Była wymieniana. Zauważyłem że stuk ten zależy od temperatury na zewnątrz, im zimniej tym jest głośniej.
kamil12345
Stella
Stella

Postprzez Gasiro » 19 marca 2018, 02:09

Myślę, że koledze wyżej chodzi o poduszkę na skrzyni biegów. Wymieniałeś ją, bo była uszkodzona czy tylko z podejrzenia uszkodzenia?
U mnie problem jest dokladnie taki sam jak opisujesz. Podczas zimnych dni tłucze głośniej to fakt, olej wtedy jest dużo gęstszy, a po zagrzaniu stuki słąbną lub w ogóle znikają, więc samo to wskazuje skrzynię biegów. U mnie po całkowitym dogrzaniu silnika objawy dużo ustępują, ale nie całkowicie. Czy stuk na zimnym pojawia się przy każdym wcisnieciu sprzegła, wrzuceniu biegu i puszczeniu sprzęgła, czy tylko podczas puszczania i dodawania gazu?

Btw, jest już jakiś postęp w diagnozie problemu? To wycie które słychać na filmiku to chyba też normalne nie jest? U mnie też to występuje i może mi się wydaje, ale zaczęło to być słyszalne po wymianie poduszki na skrzyni. Jakieś pomysły?
Gasiro
Stella
Stella

Auto: Leon Cupra 1P 2010
Silnik: CHGA 1.6

Postprzez kamil12345 » 19 marca 2018, 20:08

Poduszka miała oznaki zużycia ale nie było bardzo uszkodzona, po wymianie stuka tak samo. U mnie w zależności od temperatury przy -10 na zimnym silniku slychać aż klekot, a po nagrzaniu silnika stuk czasem się pojawi podczas ruszania spod świateł, a przy +10 stukanie na zimnym silniku jest minimalne i po kilkuset metrach znika całkiem. Stukanie jest raczej niezależne od sprzęgła i biegów. To znaczy stuka tak samo jak puszczam sprzęgło i gdy puszczam/dodaje gaz ale to chyba wynika z tego że, zanim wrzucę bieg to samochód wytraca prędkość i pojawia się gdzieś luz, a jak puszczę sprzęgło to się kasuje. Przy wciskaniu sprzęgła nie ma stuku. Najbardziej to słychać przy 1 i 2 biegu ale na wyższych też się pojawia.

To wycie mam od początku, więc niestety nie wiem czy jest normalne czy nie. Postępów niestety brak, mechanicy dopóki imnie pokaże to nawet nie widzą problemu, więc na razie odpuściłem i czekam aż się zacznie stukać cały czas. A przejechałem już tak z 5000km i nie widać żeby się pogarszało.
kamil12345
Stella
Stella

Postprzez Gasiro » 20 marca 2018, 03:33

Hmm... ja własnie dzisiaj dowiedzialem się że nie wiem jak w 1M ale przy skrzyniach zakładanych w 1P na ogół nie ma problemów, ale czasem zdarzają sią takie rzeczy własnie. Luz na wałku sprzęgłowym, uszkodzone łożyska (nie wiem dokladnie ktore) i jakaś obudowa. We środe sciągamy skrzynie u mojego mechaniora i odwoze do regeneracji, gdzie twierdza ze znają te przypadłości. Poinformuję pewnie w piątek czy diagnoza byla trafna i co rzeczywiście było uszkodzone. Mam nadzieje, że nie okaże się że skrzynia jest ok, bo wtedy juz całkiem zgłupieje - jedynie ona zostala ;)

Można tu gdybać, a na prawde nie dowiesz sie jezeli ktoś ogarniety sie za to nie zabierze. Jezeli samochód nie jest zbytnio wysilony to mysle ze mozesz pojezdzic z tym jeszcze długo aczkolwiek ja tak czy siak bym to sugerował zrobić. U mnie przy 470nm nie ma na co czekać.
Gasiro
Stella
Stella

Postprzez kamil12345 » 4 kwietnia 2018, 18:40

I jak diagnoza? Wiadomo coś?
kamil12345
Stella
Stella

Postprzez Gasiro » 7 kwietnia 2018, 15:53

Przepraszam za spóźnienie. Usuniety luz na wałku sprzęgłowym w skrzyni + założona nowa poduszka na skrzyni. W moim przypadku to pomogło, jak ręką odjął.
Gasiro
Stella
Stella

Postprzez kamil12345 » 8 kwietnia 2018, 10:57

Ile cię kosztowała ta naprawa?
kamil12345
Stella
Stella

Postprzez Gasiro » 17 kwietnia 2018, 09:21

Ok. 1000zł, nie licząc oleju do skrzyni.
Gasiro
Stella
Stella

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna