Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

1.6 16V AZD nie można uruchomić

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

1.6 16V AZD nie można uruchomić

Postprzez sawcioo » 9 lipca 2018, 08:44

Witam.

Wczoraj podczas jazdy jeden z przekaźników zaczął się przełączać (ciągłe cykanie) przez około 30-40 sekund i załączyły się kontrolki ABS, poduszki powietrzne, radio się wyłączyło. Zatrzymałem sie na parkingu i po 5-10 min odpalam i chyba tylko dlatego że silnik był nagrzany auto odpaliło bo było słychać jakby rozrusznik nie miał mocy (akumulator nowy, żaden noname, kontrolki o braku ładowania nigdy się nie świeciła, alternator po regeneracji). Przejechałem ze 2 kilometry do domu znowu slyszalem cykanie od przekaźnika, pod domem próbuje odpalić, rozrusznik robi pół obrotu i pada, wszystkie kontrolki przygasają. Odczekałem ze 2 godziny silnik zimny i bez problemów odpaliłem. Ktoś ma jakieś pomysły?

-- 8 lipca 2018, 13:59 --

Dodatkowo zauwazyłem ze po przekreceniu stacyjki nie świeci kontrolka od akumulatora

-- 9 lipca 2018, 08:44 --

Sprawdziłem i nie mam ładowania na akumulatorze, czy brak kontrolki ładowania po przekręceniu kluczyka może wskazywać na coś innego niż uszkodzony przewód? Po pracy będę sprawdzał czy alternator dostaje 12v, posiada ktoś jakieś zdjęcie który przewód za to odpowiada, skąd wychodzi itp?
sawcioo
Stella
Stella

Auto: leon

Reklama

Re: 1.6 16V AZD Problem z rozruchem

Postprzez marcin7x5 » 9 lipca 2018, 18:06

Sprawdź w kostce co jest na rozruszniku. Często lubią się przerwać tam przewody. Są 2 cieniutkie.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez Rafi1978 » 9 lipca 2018, 18:48

Czesc sprawdz najpierw akumlator jakie masz napiecie na nim,jesli ponad 12 volt to ok.
Sprawdz te grube masowe kable ten co idze do karoserii i ten drogi co jest polaczony z silnikiem powienien byc na gorze na laczeniu skrzyni biegow z silnikiem zaraz tam gdzie masz linki zmiany biegow,jesli jest wporzadku sprawdz ten cienki przewod inpulsowy co idzie do elektromagnesu co wyrzyca bendix powinna byc czarna kostka prawdopodobnie z zielonym pojedynczym kabelkiem odlcz ja wez cos np srubokret i zewrzyj z tym grubum kablem co idzie do rozrusznika plusowym oczywiscie nie zapomnij sobie auta wyluzowac :-D i zobacz czy zakreci i daj znac.Pozdro Raf
Rafi1978
Stella
Stella

Region: śląskie
Auto: Seat Leon Cupra
Silnik: ARL 1.9

Postprzez sawcioo » 10 lipca 2018, 08:31

Akumulator okazał się totalnie padnięty i temu nie mógł ruszyć, załadowałem i jest ok ale nie mam ładowania na akumulatorze, dzisiaj alternator był w serwisie, sprawdzili i jest sprawny. Gdzie szukać problemu? Przypomnę ze kontrolka ładowania się nie swieci po przekręceniu zapłonu
sawcioo
Stella
Stella

Auto: leon

Postprzez marcin7x5 » 10 lipca 2018, 14:39

Sprawdź przewody w tej puszce nad aku czy tam się nie wytopiło złącze na czarnym przewodzie. Co do kontrolki to sprawdzałeś w tej kostce koło rozrusznika? Wychodzi spod akumulatora i idzie wraz z tym grubym kablem aż do altka.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna