Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zmiana silnika 1.8 T z APP na inny

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Zmiana silnika 1.8 T z APP na inny

Postprzez darek1993 » 6 października 2018, 06:09

Witam, kupiłem od kumpla ładnego Leona, w którym trzeba wymienić silnik, siedzi tam silnik o oznaczeniu APP, skrzynia manual 6 biegow (nie wiem jakie oznaczenie). Chce wsadzić silnik o tej samej mocy 180 km tylko nie wiem czy silniki o innych oznaczeniach będą pasować jeśli chodzi o skrzynie itd. Obecnie auto posiada zregenerowane turbo k03 wiec chce je zostawić, mógłby ktoś powiedzieć jaki inny silnik o jakich oznaczeniach mogę wrzucić ? Czy kupic goły słupek, czy cały silnik bo podobno różnią się osprzętem, najważniejsze jest dla mnie jednak to zeby pasowała skrzynia, turbo i wiązka. Wtryski i tak muszę kupic inne bo te są popsute, cewki, alternator, rozrusznik posiadam od APP i to jest sprawne, dzięki za pomoc
darek1993
Stella
Stella

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Seat Leon 1
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Reklama

Re: Zmiana silnika 1.8 T z APP na inny

Postprzez colin13 » 6 października 2018, 11:37

Jak miałeś APP to najlepiej kupić APP chyba że bierzesz jakby kompletnego swapa z ecu i wiązką bo wiązka na tyle się różni że nie wsadzisz tam nic innego np brak wtyczki do napinacza rozrządu czy sonda wąskopasmowa na 4 pin. Z moich informacji jedyną opcją oprócz APP jest ten z 4x4 z początku produkcji ale nie pamiętam oznaczenia nie chcę zmyślać. On nie miał tych "ekologicznych" śmieci, elektronicznego napinacza i sondy szerokopasmowej ale na oczy go nie widziałem więc musisz sam to zweryfikować
colin13
Sport
Sport

Auto: Leon 1M
Silnik: APP 1.8

Postprzez darek1993 » 6 października 2018, 13:17

Znalazłem z silnik w całości o oznaczeniu ARY z audi tt tez 180 km, dużo jest bawienia się jeśli chodzi o wiązkę ?rozumiem, ze sprzedający mu mi dać w zestawie wiązkę i ecu, najbliżej mam po ten silnik, 17 km.. a jeśli chodzi o skrzynie to nie będzie żadnych problemów ? Jest to pług and play ?
darek1993
Stella
Stella

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Seat Leon 1
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez colin13 » 6 października 2018, 19:33

Z ecu nie masz tak prosto bo jak druga wtyczka będzie inna niż u ciebie w aucie to już go nie wsadzisz. Skrzynie powinny pasować.
colin13
Sport
Sport

Auto: Leon 1M
Silnik: APP 1.8

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna