Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

GFB Stealth FX regulacja, nastawy

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

GFB Stealth FX regulacja, nastawy

Postprzez Hotsauce » 9 lutego 2007, 16:55

Jako ze zamontowalem sobie GFB, a nie posiadam do niego zadnej instrukcji [na oficjalnej stronie nie znalazlem, na Vortex'ie tez nie] nastawien itp. mam male pytanie.
Jak powinna wygladac jego regulacja - jesli chodzi twardosc.
Regulacja upuszczanego powietrza to sprawa wzgledna - u kazdego dziala inaczej, ale nie o ta regulacje pytam.
Czy jest moze jakas tabela, na ktorej jest wyraznie napisane ze np. dla cisnienia doladowania 0,6bar pokretlo nalezy ustawic tak czy tak ?

Mam Leona 1.8T serie. GFB w tej chwili ustawiony na 3 x 360* w kierunku + [plusa] od maksymalnej wartosci - [minus].

Pytam o to wszystko bo mam inny problem. Po wymianie seryjnego DV na GFB... gdy paluje samochod, to po zmianie np. z 2. biegu na 3. jest czasem chwilowy [doslownie sekundowy] lag. Jakby chwila zastanowienia, po czym zaczyna normalnie samochod ciagnac. Dzieje sie to dokladnie po wpieciu wyzszego biegu z bardzo wysokich obrotow [np. ~7400]
Nie bylo tego wczesniej.
Czy moze to oznaczac, ze GFB jest ustawiony za miekko ?
Hotsauce
Stella +
Stella +

Auto: Leo

Reklama

Re: GFB Stealth FX regulacja, nastawy

Postprzez Grześ » 9 lutego 2007, 20:57

Hotsauce napisał(a):gdy paluje samochod, to po zmianie np. z 2. biegu na 3. jest czasem chwilowy [doslownie sekundowy] lag

jezli bov jest otwarty czili powietrze ucieka do atmosfery to jest to normalna sprawa ze pojawia sie chwila zawachania w tym momencie brak powietrza i turbina zaczyna pracowac i stad lag nie oznacza to za slabo dokreconej sprezyny

nie ma instrukcji dokrecania sprezyny musisz ja ustawic na wyczucie , czyli tak aby bov nie otwieral sie podczas przyspieszzania wtredy kiedy turbo pracuje , ma sie otwierac tylko gdy wystapi zmiana biegu i podcisnienie w kolektorze

Ja u siebie mam skrecony na połowe i jest super
Grześ
TopSport
TopSport

Auto: BFH QUATTRO

Postprzez Hotsauce » 10 lutego 2007, 14:36

No wlasnie mi chodzi o regulacje twardosci sprezyny, a nie ilosci upuszczanego powietrza do atmosfery. Laga przedtem nie bylo i nie powinno byc moim zdaniem.
To, ze powietrze jest upuszczane do atmosfery wcale nie oznacza, ze musi byc chwilowy lag.
Poza tym zawor i tak obecnie jest ustawiony jak seryjny DV - czyli 100% powietrza wedruje przed turbine.
Hotsauce
Stella +
Stella +

Postprzez Grześ » 10 lutego 2007, 23:06

czy to jest lag hmm to taka hwila zawachania u mnie tez jest
Hotsauce napisał(a):To, ze powietrze jest upuszczane do atmosfery wcale nie oznacza, ze musi byc chwilowy lag

Przy czujniku MAF wypuszczanie powietrza do atmosfery moze miec wplyw dlateo ze auto w pewnym momencie jest przelewane. Bedzie to sie odnosilo do zakresu obr ktory wystepuja zaraz po zmianie biegu, gdyz auto bedzie zawsze ciut przelane. Slabiej sie bedzie tez odrobine wkrecalo. Nie jest to az tak bardzo wyczuwalne aby kazdy o tym wiedzial. Na max moc nie bedzie mialo juz takiego wplywu gdyz ECU wyreguluje mieszanke.

zaczerpnalem z SN co by moze troszek rozjasnic , link do tematu

http://www.Seat-Napinator.pl/forum/viewtop ... sc&start=0
Grześ
TopSport
TopSport

Auto: BFH QUATTRO

Postprzez Hotsauce » 11 lutego 2007, 19:45

Spoko, dzieki @Grześ za zainteresowanie. Pokrece jeden obrot 360* na + i zobacze.
BOV byl ustawiony na recyrkulacje... a laga kiedys nie bylo na 100%.
Poczekam troche, podeschnie asfalt... porobie testy ponownie.
Hotsauce
Stella +
Stella +

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna