Mam problem z moim Leonikiem.
Mam Top Sporta 1.8T 20V 180km w serii podobno moc podniesiona do 210 koni (tyle ma wbite w dowód).
Ale do rzeczy, Przy hamowaniu silnikiem (odpuszczaniu gazu) na 3 i 4 biegu słychać dość głośny dźwięk jakby rzężenie, jazgot, ciężko to opisać.
Wszyscy "mechanicy" z którymi rozmawiałem, twierdzą, że to wina skrzyni, jeden nawet podjął się jej wyjęcia, po czym stwierdził, że nie opłaca się jej naprawiać i zalecił zakup nowej, sam ją znalazł, sprzedawca na piśmie dał mi gwarancję rozruchową na 14 dni. Jednak problem nie zniknął, jeżdżę tak już z pół roku, ale uznałem, że czas coś z tym zrobić, gdyż jest to strasznie irytujące. Dodam, że teraz zaczął wyciekać mi olej spad uszczelniacza półosi, bo ten idiota montując nową skrzynię ich nie wymienił.
Dziś podniosłem samochód do góry, myślałem, że gdy w powietrzu zacznę hamować silnikiem, to lepiej usłyszę, skąd dobiega dźwięk, ale niestety bez oporu podłoża dźwięk jest niesłyszalny.
Dodam jeszcze, że te dzwięk występuje przy odpuszczaniu sprzęgła ( w końcowej fazie) i wydaje mi się, że wyczuwam wtedy lekką wibracje na pedale, ale może być to już moje przewrażliwienie.
Macie jakieś pomysł co to może być? Myślicie, że 2 skrzynia ma ten sam defekt?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam