Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Przestawiony rozrząd

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Przestawiony rozrząd

Postprzez skrecik1991 » 9 września 2022, 10:02

Mam jeszcze pytanie dotyczące ustawienia rozrządu. Auto chodzi dobrze, ma moc i wgl ale w vagu na grupie 90 jest wartosc - 1CF, 0 na przemian a w grupie 93 jest - 3 CF. Rozrządu na pewno nie przestawiłem bo znaczyłem pasek ale na skrzyni biegów triche się mija, oto zdj : https://zapodaj.net/e237940bc681d.jpg.html
Pytanie brzmi czy poprawiać o jeden zabek czy jak dobrze chodzi to zostawić?
skrecik1991
Stella +
Stella +

Auto: Leon
Silnik: AUQ 1.8

Reklama

Re: Rozszczelniona pompa wody

Postprzez oczkolek » 9 września 2022, 10:18

skrecik1991 napisał(a):Mam jeszcze pytanie dotyczące ustawienia rozrządu. Auto chodzi dobrze, ma moc i wgl ale w vagu na grupie 90 jest wartosc - 1CF, 0 na przemian a w grupie 93 jest - 3 CF. Rozrządu na pewno nie przestawiłem bo znaczyłem pasek ale na skrzyni biegów triche się mija, oto zdj : https://zapodaj.net/e237940bc681d.jpg.html
Pytanie brzmi czy poprawiać o jeden zabek czy jak dobrze chodzi to zostawić?

Przy przestawionym rozrządzie auto będzie nieźle przyspieszało, ale nie będzie miało prędkości maksymalnej i nie będzie się wkręcać na poszczególnych biegach co będzie widać przy osiąganiu mniejszych prędkości maksymalnych na poszczególnych biegach.
Osobiście miałem taki przypadek (co prawda w innym aucie) gdzie rozrząd był przestawiony o kilka ząbków i auto jechało maks. 150-160 km/h. Po prawidłowym ustawieniu rozrządu auto wyciągało na 3 biegu prawie 130 km/h, gdzie producent deklarował ok.110 km/h.
Moim zdaniem warto zastanowić się nad prawidłowym ustawieniem rozrządu.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon
Silnik: CJSA 1.8

Re: Przestawiony rozrząd

Postprzez skrecik1991 » 10 września 2022, 17:57

Wiele razy spotkałem się ze słowami że jeżeli chodzi i nic mu nie jest to żeby nie ruszać ale też myślę żeby poprawić bo ewidentnie widać że o jeden zabek można poprawić

-- 10 września 2022, 17:56 --

Tylko pytanie czy jeżeli przestawię o zabek na wale to na skrzyni znak nie pójdzie o kilka ząbków bo jest większe. Odpowie mi ktoś na to pytanie bo nie wiem czy warto ruszać
skrecik1991
Stella +
Stella +

Auto: Leon
Silnik: AUQ 1.8

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna