Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Krótkie sprzęgło.

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Krótkie sprzęgło.

Postprzez Tomasz » 6 czerwca 2007, 15:21

Witam!
Zastanawiam się czy to normalne, ze mam w Leonie strasznie krótkie sprzęgło tzn sprzęgło trzyma aż do prawie całkowitego puszczenia pedału, przez co ciężko jest płynnie zmieniać biegi ponieważ bardzo szarpie. W swoich poprzednich samochodach bez problemu "aklimatyzowałem" się ze zmianą biegów i po kilku dniach wszystko chodziło bardzo płynnie. W Leonie po prawie 2 latach dalej nie mogę wyczuć tego sprzęgła i często szarpie jak cholera. Dodam, że rok temu miałem wymieniane całe sprzęgło.
Silnik 1,6 16V BCB.
Ma może ktoś podobny problem u siebie w furce?
Przydadzą się jakieś rady ponieważ jeszcze około miesiąca mam autko na gwarancji i nie wiem czy uderzać do serwisu (przeczuwam, że powiedzą mi tam że tak musi być i żeby się nie martwił:) ).
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
Tomasz
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon

Reklama

Re: Krótkie sprzęgło.

Postprzez michalm » 6 czerwca 2007, 15:52

Tomasz, wydaje mi sie ze ogolnie w benzynie sprzeglo lapie bardzo wysoko (u mnie przynajmniej tak jest BCB). Na poczatku mojej przygody z Leonem ciezko mi bylo sie przyzwyczaic, bo tak jak piszesz nie bylo plynnego przejscia i troche samochodem szarpalo, niemniej po jakims czasie jakos przyzwyczailem sie do tego i juz jest ok. Nie wiem jak to jest u Ciebie, najlepiej byloby wsiasc i sprawdzic podczas jazdy ...
BTW (u mnie tez sprzeglo do wymiany po 10k km).
Pozdrawiam - michalm
michalm
TopSport
TopSport

Auto: eRka
Silnik: CHGA 1.6

Re: Krótkie sprzęgło.

Postprzez wojtek_sw » 8 czerwca 2007, 08:55

porownujac inne samochody z jakimi mialem do czynienia (nie LEONY), mam wrazenie ze sprzeglo miedzy poczatkiem lapania a pelnym zlapaniem jest "krotkie", jednak nie na tyle aby nie mozna go bylo wyczuc. pozatym nic nie zauwazylem niepokojacego.
wojtek_sw
Stella
Stella

Auto: Leon (1,6 BCB)

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna