Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

włączona klimatyzacja obniża moc

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

włączona klimatyzacja obniża moc

Postprzez kbyczyns » 21 kwietnia 2009, 19:44

chciałbym się podzielić taką obserwacją; mam wirusa asv na 140 koni - bardzo fajnie jedzie; po tej zmianie zauważyłem wibrację przy obrotach od 1600-1900; wygląda na to że moje sprzęgło albo lepiej koło dwumasowe jest najsłabszym elementem na taki soft; nastała wiosna i kiedy włączam klimatyzację wibracje takie przy tych samych obrotach zanikają; czy to oznacza, że klimatyzacja na tyle zmniejsza moc przekazywaną na koło dwumasowe, że już nie cierpi tak bardzo; czy macie jakieś doświadczenia lub pomiary o ile klimatyzacja zmienia moc silnika?
Pozdrawiam serdecznie
kbyczyns
Stella +
Stella +

Auto: Leon ASV+

Reklama

Re: włączona klimatyzacja obniża moc

Postprzez kamil-leon » 21 kwietnia 2009, 20:46

Sprężarka klimatyzacji w czasie pracy odbiera część mocy silnika ;/ ale aby to wyrównać to komputer sterujący jednostką napędową stara się wyprodukować pewną nadwyżkę potrzebnej mocy, dostarczając do silnika większą ilość powietrza oraz, co najważniejsze paliwa, więc wniosek jest taki, że strata mocy odbierana przez klimatyzację jest wyrównywana przez komputer :) co w konsekwencji objawia się podwyższonym zużyciem paliwa ;]
Obrazek
kamil-leon
Sport
Sport

Auto: Audi A4 [B8]

Postprzez kbyczyns » 21 kwietnia 2009, 21:21

kamil-leon, wszystko się zgadza kiedy nie wykorzystujesz pełnej mocy; przypadek wibracji mam tylko przy dużym (chyba maksymalnym) momencie obrotowym a wtedy komputer nie ma już mijesca aby dodać paliwa/powietrza - gdzieś jest przecież limit; i wtedy nie wyłącza się sprężarka lecz obniża się moc przekazywana z silnika na przekładnie;
kbyczyns
Stella +
Stella +

Auto: Leon ASV+

Postprzez mtz » 21 kwietnia 2009, 21:30

mi kiedys MenIB tlumaczyl ze przy pelnym bucie klima sie rozlacza... ale moze cos popieprzylem
byl Leon TDI+ thx to: DynoSoft koks inside!
byla A3 SB 2.0T BWA SprintBlauPerle
jest firmowka i Gulf VII 1.4 CXSA MY14
mtz
Sympatyk LeonClub

Auto: Golf VII
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez the_rahzel » 21 kwietnia 2009, 22:07

kamil-leon napisał(a):stara się wyprodukować pewną nadwyżkę potrzebnej mocy, dostarczając do silnika większą ilość powietrza oraz, co najważniejsze paliwa, więc wniosek jest taki, że strata mocy odbierana przez klimatyzację jest wyrównywana przez komputer

Dobrze napisane że "się stara",ale mu to za bardzo nie wychodzi,bo auto z klimą jedzie,jak by chciało a nie mogło... ;/
the_rahzel
TopSport
TopSport

Auto: Cupra R+
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez lec » 21 kwietnia 2009, 22:48

kbyczyns, IMO dokladnie tak jest. U mnie w AHF po wirusach wlaczenie klimy powodowalo wrecz momentalnie odczuwane delikatne szarpniecie... auto bylo ciut slabsze. Natomiast na serii bylo tak jak koledzy pisza, bez roznicy.
the_rahzel, no to masz cos nie teges jak nie jedzie.... jak pisalem - u mnie byla delikatna roznica, ale bardziej porownalbym ja np do dodatkowego pasazera w aucie.
A pozniej im mocniejsze auto bylo tym mniej na to zwracalem uwage - nie mniej wlaczenie kompresora zawsze juz bylo odczuwalne.
100kucy/1L Club | www.SkodaClub.pl | www.Motohid.pl
lec
MotoHID.pl

Auto: O2 RS FL

Postprzez the_rahzel » 21 kwietnia 2009, 23:08

Ja bym porównał do kierowca + 1-2pasażerów. Ale kilka lat temu jak ojciec miał BMW E36 2,5 tds 148KM to tak samo mi mówił że to normalne odczucie... :(
A jeszcze inaczej mówiąc/pisząc jak potrzebuje się gdzieś bardzo szybko "zebrać",gdzieś uciec,przed innym autem,a jadę na klimie to na chwile ją wyłączam żeby mi nie zmuliło...
the_rahzel
TopSport
TopSport

Auto: Cupra R+
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez johnson » 24 kwietnia 2009, 07:53

a myslalem juz ze to moj AHF jest jakis felerny, a widze ze u wszystkich wlaczenie klimy jest odczuwalne, dokladnie jakbym zapakowal kogos dodatkowo do auta, w zadnym innym samochodzie tego nie mialem (focus II, clio II, 406 hdi), z tego co wiem to sterownik odlacza kompresor klimy przy duzym obciazeniu silnika (wyprzedzanie itp.), w clio bardzo ladnie bylo to widac, w audi nie sprawdzalem
johnson
Sport
Sport

Auto: audi A3

Postprzez grzechu83 » 24 kwietnia 2009, 10:31

Spadek mocy przy włączonej klimie i szarpnięcie przy jej włączeniu występuje, gdy jest za mało płynu w klimie - u mnie zawsze po nabiciu obydwa objawy znikają, dlatego raz w roku robie nabijanie + odgrzybianie.
grzechu83
Signo
Signo

Auto: BCB + BRC

Powrót do Leon 1 - Tuning - Warsztat