Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Demontaż anteny

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Demontaż anteny

Postprzez Macek » 11 sierpnia 2009, 06:24

witam.

Miałbym prośbę o pomoc/uwagi a propos demontażu anteny.
Potrzebuję dać dach do malowania, będzie mi to robił znajomy lakiernik.
Byłem ostatnio u niego, oczywiście jak to fachowcy roboty ma od ch... i powiedział mi, że pomaluje mi to ale jak mu zwiozę auto gotowe do malowania- czyt. dach bez anteny.

Jak się zabrać za antenę? Oglądałem już trochę i pewnikiem trzeba zabrać się za podsufitkę, pytanie jak ją odkręcić? Bo antena jak czytałem jest przykręcana od środka.
Miałby ktoś z Was jakieś sugestie jak się za to zabrać (żeby nie narobić się za bardzo) i czego będę potrzebował.

Z góry wielkie dzięki.

pozdrawiam Maciek
Macek
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: śląskie
Auto: CUPRA LEON ST
Silnik: inny

Reklama

Re: Demontaż anteny

Postprzez Tommy » 11 sierpnia 2009, 07:52

Mozesz to zrobic na dwa sposoby: ze zdjeciem podsufitki i bez. Zdjecie podsufitki oznacza totalny demontaż calego wnetrza - jak poszukasz na forum, na pewno jest opisane. Bez zdjecia podsufitki, mozesz tylko zdjac tylna gorna, plastykowa oslone i najlepiej dwie tylne oslony slupkow (a przynajmniej jedna). Bedziesz mial dostep do anteny po odchyleniu podsufitki do dolu. Rozlaczasz przewody, kluczem chyba 22 lub 24 odkrecasz nakretke i wyjmujesz antene. Jest jednak szansa, ze mozesz podsufitke troche zlamac, takze musisz robic to delikatnie. Co prawda, tego zlamania nie bedzie widac, ale sama swiadomosc moze Ci przeszkadzac.
Zdecydowanie kupię Poloneza 3D lub Coupe, mogą być zwłoki
Leon
FR TDI
Tommy
Stella +
Stella +

Auto: Leon FR ARL

re

Postprzez Macek » 12 sierpnia 2009, 07:14

Tommy dzięki za pomoc.
Postaram się polukać na to i w razie czego napiszę PW jakbym jeszcze chciał popytać.
Co do demotażu szukałem na forum lecz nie za dużo było.

pozdrawiam Maciek
Macek
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: śląskie
Auto: CUPRA LEON ST
Silnik: inny

Re: Demontaż anteny

Postprzez Arci9 » 12 sierpnia 2009, 10:22

w skrócie:
z tyłu po bokach masz rączki (podnosisz rączkę), i są tam chyba po dwie śruby, które widać jak się zdejmie zaślepki.Potem na końcu podsufitki gdzie schodzi się dach i tylna klapa jest kawałek plastiku, który trzeba zdjąć, pod nim chyba jakieś śruby są ale to będzie widać.
Jak odkręcisz wszystko co napisałem będziesz mógł odjąć tylną część podsufitki i dostać się do anteny-jak npiasałTommy, klucz 22 albo 24 :)

ps
gdzieś na forum sam pisałem jak to zdjąć, wtedy opis był bardziej "świeży" bo bezpośrednio po demontażu :)
były Leonowiec ;-)
powrót do korzeni
Arci9
Sport
Sport

Auto: SuperB Kombi

Powrót do Leon 1 - Tuning - Warsztat