Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Jak wymienić zarówkę halogenu?

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Jak wymienić zarówkę halogenu?

Postprzez Apollo » 15 sierpnia 2012, 22:55

Witam! Jako, że jestem nowiutki w temacie Leonika - podpowiedzcie po kolei jak się zabrać do wymiany żaróweczki halogena. A może macie tu jakieś manuale? Z góry dziękuje.
Wcześniej Włoch... teraz Hiszpan.
Apollo
Stella
Stella

Auto: Leon 1.9 TDI 110 KM

Reklama

Re: Jak wymienić zarówkę halogenu?

Postprzez Norbert » 16 sierpnia 2012, 01:16

zdejmij osłone tak zeby nie urwać zaczepów, później odkręć 2 śrubki, jak to zrobisz bedziesz mógł wyciągnąc cały halogen wypnij go z kostki i od tyłu odkrec ręcznie pokrywe obudowy halogena i wyciagnij żarówke razem z kawałkiem kabelka o ile sie nie myle sa tam żaróki h3

-- 16 sierpnia 2012, 02:16 --

czas pracy jakies 10 minut
Norbert
Stella +
Stella +

Auto: seat
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez Apollo » 16 sierpnia 2012, 21:42

Gdzieś trzeba chwycić osłone, zeby nie uszkodzić zaczepów, czy poprostu ciągnąć do przodu?

-- 16 sierpnia 2012, 22:42 --

Dobra dotarłem do bebechów ów halogena, najpierw trzeba zdjęć taką łukowatą zaślepkę z boku obudowy halogena - wtedy jest łatwiejszy dostęp do zabudowy halogena następnie podważyć zaczepy są na dole i górze - nom i cignąć. potem 2 śrbeczki krzyżaczka i mamy go na wiszchu - myśle o rzeczywiście 5-10 minut, nic nie połąmałem i będzie po sprawie teraz tylko wymienić żaróweczke i cieszyć się światlośią a tu dupa. Ktoś już tam łapki pchał przedemną i coś tam pokręcone taśmą owinięte - niby żarówka cała, eleganca nówka ale nie świeci.
Do sedna sprawy - z boku halogena jest wejście na kostkę ale kabeka to ja tam żadnego nie widziałem, idzie jeden kabel połączony bezpośredni chyba z 3 kabelkami do żaróweczki. Jak to powinno wyglądać - może ktoś to rozbierał - mowa o prawym od pasażera bo może to ma znaczenie. Może ktoś ma jakieś foto jak to winno wyglądać. Proszę o pomoć bo ni lubie jak mi coś dział w połowie :-x
Wcześniej Włoch... teraz Hiszpan.
Apollo
Stella
Stella

Auto: Leon 1.9 TDI 110 KM

Postprzez jamallorock » 16 sierpnia 2012, 21:49

Do obudowy halogena wpięta jest kostka,po obudową jest jeden kabel, który łączysz z żarówka H3 a drugi jest wpięty tam, gdzie wsadzasz żarówkę. Proste jak budowa cepa :wink:
2010 -> 2015 - Seat Leon 1,9 TDi ASV +
2015 -> 02.2017 - Volvo V50 2.0D 136KM
2017 -> ... - Volvo XC60 2.0D 150KM
jamallorock
TopSport
TopSport

Auto: Seat Leon

Postprzez cdnes » 28 sierpnia 2012, 13:03

ja u siebie nic nie odkręcałem podniosłem go na lewarku delikatnie wlazłem pod spód i odkręciłem plastik zaślepkę od halogena potem dwa druciki mocowanie żarówki i jeden kabelek i to wszystko bez odkręcania plastiku i wyjmowania halogena :)
Obrazek
cdnes
Stella +
Stella +

Auto: Leon
Silnik: ARL 1.9

Powrót do Leon 1 - Tuning - Warsztat