Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zdemontowana wykładzina - i co jeszcze mogę zrobić

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Zdemontowana wykładzina - i co jeszcze mogę zrobić

Postprzez Barton » 5 października 2012, 21:26

Witam,
Kilka dni temu zauważyłem, że uszczelki w drzwiach zaczynają puszczac :? Problem dośc popularny, ale rówie łatwy do wyeliminowania. Przestudiowałem temat "Pomocy pływają mi dywany" i poradziłem sobie z usterką bez problemów. Jako że wykładzina wraz z wygłuszeniem minimalnie nasiąkła wodą, postanowiłem ją zdemontowac. Udało się ją wyjąc bez większych problemów, aktualnie jest w pralni :wink:
Korzystając z sytuacji, że mój Leon przez kilka dni będzie w stanie "rozbiórki" wpadłem na kilka pomysłów:
- czy warto wygłuszyc całą podłogę wraz z drzwiami matami bitumicznymi? :roll: Wiem, że podłoga ma fabryczne wygłuszenie, ale może takie maty pozwoliły by na dodatkowe wyciszenie? Jeśli chodzi o wygłuszanie drzwi, matą okleja się tapicerke od wewnątrz czy karoserie drzwi?
- czy powinienem powymieniac korki odprowadzające wodę? Wyglądają w miare okej, ale jak wiadomo guma z wiekiem parczeje i może wartoby było wymienic je przy nadarzającej się okazji?
- w moim samochodzie pod wygłuszeniem, głównie po stronie kierowcy podłoga pokryta jest czymś ala "żywica". Jest żółta i lepka. Nie jest równomiernie "wylana", występuje tylko w niektórych miejscach. Największa i najgrubsza warstwa znajduje się przed fotelem kierowcy, pod pedałami. Po stronie pasażera żywica nie występuje. Czy może mi ktoś powiedziec jakie zadanie ma ta żywica? Dodam, że jeden z korków odprowadzających wodę jest nią szczelnie pokryty.
- co jeszcze wartoby było zrobic korzystajac z okazji zdemontowanej wykładziny?

Z góry dzięki za pomoc
Barton
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: ARL 1.9

Reklama

Re: Zdemontowana wykładzina - i co jeszcze mogę zrobić

Postprzez Ohapara » 5 października 2012, 22:43

Ad1. warto wygluszyc podloge przy okazji, u mnie zmniejszyly sie dzwieki podrozy typu kamyczki, szum wody i powietrza:-)
Ad2 drzwi wyglusza sie naklejajac maty wewnatrz drzwi na blache:-)
Ad3 korki w podlodze pociagnalem uszczelniaczem dekarskim, tak na wszelki wypadek:-)
Ad4 ta niby zywica to pewnie jakis rodzaj uszczelnienia
Powodzenia :mrgreen:
Obrazek
Ohapara
Sport
Sport

Auto: STefan
Silnik: benzyna inny

Postprzez matys-90 » 6 października 2012, 00:04

To nie żywica a specjalny "wosk" który chroni przed wilgocią, drzwi wewnątrz też są nim zabezpieczone. Jeżeli zdecydujesz się na maty tłumiące (a na pewno warto) to musisz to wszystko zdjąć i dokładnie odtłuścić.
podpis niezgodny z regulaminem - usunięty przez administrację
matys-90
Stella +
Stella +

Auto: Cupra R

Postprzez Barton » 6 października 2012, 05:41

Ohapara napisał(a):Ad1. warto wygluszyc podloge przy okazji, u mnie zmniejszyly sie dzwieki podrozy typu kamyczki, szum wody i powietrza:-)
Ad2 drzwi wyglusza sie naklejajac maty wewnatrz drzwi na blache:-)
Ad3 korki w podlodze pociagnalem uszczelniaczem dekarskim, tak na wszelki wypadek:-)
Ad4 ta niby zywica to pewnie jakis rodzaj uszczelnienia
Powodzenia :mrgreen:

matys-90 napisał(a):To nie żywica a specjalny "wosk" który chroni przed wilgocią, drzwi wewnątrz też są nim zabezpieczone. Jeżeli zdecydujesz się na maty tłumiące (a na pewno warto) to musisz to wszystko zdjąć i dokładnie odtłuścić.

Dzięki wielkie za rady :-) Tak więc postanowione, wygłuszam wszystko co się da :wink: Czy takie maty będą odpowiednie http://allegro.pl/mata-wygluszajaca-bitumiczna-wytlumienie-maty-i2674374665.html? Wydaje mi się że Boll to firma godna zaufania, sprzedawca jest z Katowic, także mógłbym odebrać osobiście. Ile takich mat kupić jak myślicie? Sądzę, że koło 6-8 powinno starczyć? :roll:

Szkoda, że wcześniej nie zapytałem o wygłuszanie drzwi, zrobiłbym to przed uszczelnieniem blachy uszczelniaczem dekarskim :? Podocinam mate i nakleję na blachę pod tapicerkę, myśle że też w pewnym stopniu wygłuszy :roll:
Mówisz, żeby korki uszczelnić? A czy po takim uszczelnieniu będą spełniały swoją rolę?

Odnośnie żywicy to też przypuszczałem, że to rodzaj uszczelnienia, tylko czemu w takim razie podłoga nie jest nią równomiernie pokryta tylko wygląda to tak jakby ktoś nakładał ją w sposób "tutaj troche wyleje, o i może jeszcze tu i tam jeszcze mazne.." :-P :-P
Barton
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: ARL 1.9

Postprzez matys-90 » 6 października 2012, 23:24

Te maty które wrzuciłeś to parodia. Boll nawet nie leżał koło prawdziwej maty wygłuszającej. Żeby to przyniosło jakiś efekt musiałbyś położyć "naście" warstw. O wiele lepiej kupić porządne maty i zrobić to jak należy, jeżeli nie masz na to środków albo nie chcesz przeznaczyć na to trochę większego nakładu to odpuść temat bo na tego typu półśrodki szkoda pieniędzy.
podpis niezgodny z regulaminem - usunięty przez administrację
matys-90
Stella +
Stella +

Auto: Cupra R

Postprzez martinez » 7 października 2012, 09:15

ja wygluszam auto od środka piankami i matami GMS Acoustic - nie są tak drogie jak Dynamat-y a efekt zaskakuje moje ucho z każdym jednym położonym płatem. Wykładam podłogę, duże płaszczyzny plastików od wewnątrz, przestrzenie między blachami konstrukcyjnymi, nadkola, troszkę ścianę grodziową (bez zdejmowania całej deski - tylko zorbiórka dołu czyli półka i schowek) no i cały bagażnik. Największa różnica jest w odsłuchu pracy zawieszenia oraz wysokich częstotliwości.
TDi POWER
martinez
Stella
Stella

Auto: Leon AGR

Powrót do Leon 1 - Tuning - Warsztat