Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Nie działa zamek po przekręceniu kluczykiem

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Nie działa zamek po przekręceniu kluczykiem

Postprzez SlabyMasazysta » 25 kwietnia 2017, 16:48

Witam.
Mam problem polegający na tym ,że po włożeniu kluczyka do kasetki w zamku i przekręceniu go drzwi nie reagują - tzn. kluczykiem nie zamknę drzwi, czasami(!)się otworzą. nie jest to wina wkładki, bo zostało to sprawdzone.
Próbowałem rozebrać drzwi ale poprzedni właściciel (matoł :evil: ) zdarł mi gwint na śrubach trzymających zamek w drzwiach i nie mogę go zdjąć....
Dodam, że pilot kiedyś działał normalnie, z czasem zaczynał odmawiać posłuszeństwa i teraz żaden nie działa....
niedługo też nie otworzę samochodu z powodu braku reakcji...

Wracając: Czy to może być wina zimnych lutów na mikrostykach? ktoś miał już taki problem?
Dodam, że kopertówka zapala się jak lotto - jak jej się zachce to się zapali.
SlabyMasazysta
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1M
Silnik: AKL 1.6

Reklama

Re: Problemy z pilotem, kluczykiem i zamkiem w drzwiach.

Postprzez adams » 25 kwietnia 2017, 19:07

Nie reaguje Ci centralny zamek z tego co zrozumiałem, ale tylko drzwi kierowcy otworzysz/zamkniesz kluczykiem (że tak to określę mechanicznie) ? Cały pic polega na tym, że nawet jeśli masz spalony bezpiecznik od zamka centralnego (czyli elektryka nie działa) lewe drzwi kierowcy otworzysz zamkniesz kluczykiem mechanicznie. Jeżeli kluczyk Ci się obraca dookoła to wina ułamanego wiosła. Wtedy ani centralny ani mechaniczne otwieranie nie zadziała. Jeżeli to jest OK, ale nie działa Ci centralny to może być jak najbardziej wina zimnych lutów, ale nie na mikrostykach (cokolwiek to jest :P ) tylko na płytce drukowanej w zamku, do której przylutowane są tzw mikrowyłączniki i przewody. Tym bardziej, że kopertówka zachowuje się jak w ruletce. Jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia. Co masz na myśli pisząc że poprzedni właściciel zerwał gwint na śrubach ? Łebki od splina obrobił, czy gwint jest zerwany i śruba kręci się dookoła ? Co do pilota to nie jest to przypadkiem wina baterii ?
adams
Sport
Sport

Auto: LEON
Silnik: APP 1.8

Postprzez SlabyMasazysta » 25 kwietnia 2017, 20:03

Wiosło zamówię i naprawię w weekend.
Bezpieczniki są ok.

To jest tak : wkładam kluczyk do zamka drzwi kierowcy, próbuję otworzyć drzwi - nic się nie dzieje. Zamek kręci się o ok 120°. Wracam więc kluczykiem do pozycji wyjścia. Próbuję zamknąć - klucz obraca się o max 45° i dalej nie daje się obrócić(?). Oczywiście brak reakcji że strony zamka.
Mechanicznie nie idzie otworzyć zamka, tzn na siłę.
W drzwiach pasażera jest tak samo - brak reakcji na klucz, dodam jeszcze, że w drzwiach pasażera kuczyk obraca się i w lewo i w prawo tylko o te 45°, nie mogę go przekręcić dalej . Nie reaguje mi on ni przez zamek centralny, ni mechanicznie nie mogę go przepchnąć żeby się otworzył.

Dodam też, że klucze po przekreceniu muszę sam cofnąć, tzn nie odbijają do pozycji wyjścia.

Pilot miał wymieniana baterie, próbowałem go ponownie zakodować - nic.

Zerwane łebki są i klucz dosłownie kręci się w główce śruby... Próbowałem imbusem, torxem i nic...
SlabyMasazysta
Stella
Stella

Postprzez adams » 25 kwietnia 2017, 20:48

SlabyMasazysta napisał(a):Zerwane łebki są i klucz dosłownie kręci się w główce śruby... Próbowałem imbusem, torxem i nic...
A wiesz o tym, że tam są w oryginale śruby na spline a nie na torxy ani na imbusy no nie :)
To, że kluczyk musisz cofnąć sam bo Ci nie odbija to jest kwestia właśnie ułamanego tego wiosełka i poknoconej sprężynki. Ale fakt faktem mechanicznie powinieneś otworzyć/zamknąć auto kluczykiem więc to raczej będzie to. Najlepiej to najpierw wyciągnij zamek (jedna śrubka na imbus która będzie widoczna gdy otworzysz drzwi) i sprawdź w jakim stanie masz to "wiosełko" (wychodzi razem z wkładką) a przy okazji sprawdzisz czy elektrycznie jest ok. Co do pilota to być może ten układ scalony poleciał o którym był już kiedyś temat na forum z tego co pamiętam. Jeśli potrafisz lutować SMD to zamawiasz na aliex... i naprawisz sobie sam. Albo kupujesz drugiego pilota :)
adams
Sport
Sport

Auto: LEON
Silnik: APP 1.8

Re: Nie działa zamek po przekręceniu kluczykiem

Postprzez SlabyMasazysta » 26 kwietnia 2017, 13:11

Powiem ci, że nie ma znaczenia czym to próbowałem odkrecić, bo i tak był cały łeb zdarty. Pewnie będę musiał oddać do mechanika auto.

-- 26 kwietnia 2017, 14:11 --

Wróciłem ze szkoły.
Byłem dodatkowo na auto złomie i dostałem wkładkę z octavii, która także pasuje elementami z moją wkładką.
Ze swojej zostawiłem kieszeń, bębenek i wiosło, zaś z tej drugiej wyjąłem resztę części. Obydwie wkładki w samochodzie wyjąłem, poprawnie złożyłem i .... Działa! Wielkie dzięki adams za pomoc ;)
Jednak z elektryką dalej są problemy, bo działa jak loteria - po przekręceniu kluczykiem raz zadziała i otworzy/zamknie wszystkie drzwi, a raz nie.
Muszę zrobić jeszcze otwieranie z pilota, bo jednak była to dużo wygodniejsza opcja ;)
SlabyMasazysta
Stella
Stella

Postprzez darq12 » 26 kwietnia 2017, 18:28

To będą zimne luty na płytce obstawiam na 100% przerabialem ten temat. A jak kodowałes pilota? Mam nadzieję że vagiem bo przez zepsuty zamek nie zakodujesz kluczyka.
darq12
Sport
Sport

Auto: Leon 1.9TDI
Silnik: AHF 1.9

Postprzez SlabyMasazysta » 27 kwietnia 2017, 21:41

Właśnie wróciłem od Leosia.
Rozebrałem drzwi pasażera, na centralnym zamku byly zimne luty, więc je poprawiłem, wszystko ładnie złożyłem i działa elegancko.
Przy okazji uszczelniłem sobie drzwi, żeby wody nie bylo na progach ;)
Ile ja nerw przy składaniu tych drzwi zjadłem.... :evil: jednak przy okazji zwróciłem uwagę, że drzwi bardzo łatwo się wygłusza, o czym kiedyś się pomyśli 8)
Jutro zabiorę się za drzwi kierowcy i zdam ostateczny werdykt.

-- 26 kwietnia 2017, 22:04 --

Pilota próbowałem kodować vagiem, jednak nie działał mi ten sposób.

-- 27 kwietnia 2017, 20:34 --

Sukces (częściowy).
Centralny zamek śmiga elegancko, wszystko (prawie) wróciło do normy :)
Teraz pojawił jest kolejny problem - gdy zamknę drzwi kluczykiem i pociągnę za klamkę zewnętrzną to się otwierają(?)...
Znów muszę rozbierać drzwi, no cóź.

-- 27 kwietnia 2017, 22:41 --

Kolejny update.
Zamek naprawiony - bolec odblokowujacy zatrzask klamki zewnętrznej nie trafiał w miejsce i klamka ciągle była aktywna.
Po ponownym rozebraniu i poprawnym ustawieniu wszystko działa perfecto.
Serdeczne dzięki chłopaki za wszelką pomoc ;)
SlabyMasazysta
Stella
Stella

Powrót do Leon 1 - Tuning - Warsztat