Witam serdecznie wszystkich zmotoryzowanych Leon-ami .
Nieraz zaglądałem na forum aby doszkolić swoją wiedzę na temat Leona a teraz potrzebuję parę/paręnaście fachowych porad od znawców tematów związanych z Leon-em.
Fabryczny Seat Leon Stella (tylko klimatyzacja manualna) 1.4 16V 2001r (tak wiem to ten trup z wiecznie klepiącym tłokiem btw. zrobił już prawie 200tyś km).
Dużo w aucie mam porobione bo jestem mechanikiem więc ogarniam to sobie sam, bez oznak rudej od spodu(lewy błotnik do wymiany bo gnije standardowo w najwyższym punkcie nadkola)
Więc potrzebuje pomocy przy elektronicznej części modyfikacji .
Lampy przeciwmgielne już mam elektrycznie ogarnięte ( nowe przednie lampy przeciwmgielne i kratki + przełącznik świateł z wersji z przeciwmgielnymi ) da się ominąć board-netz to wiem.
Podgrzewane fotele też już się prawie składają bo mam oryginalne sterowanie + wiązka elektryczna , pozostaje dokupić maty + termistor 10kohm i pomontować to w fotele i wiązkę kabli pod wykładzinę.
Pozostało mi w planach dołożyć :
-elektryczne lusterka wersja 7-pin (dzisiaj zakupione obydwa)
-elektryczne tylne szyby
Lusterka dołożyć to wiem jak zrobić(mechanicznie) , pytanie pozostaje czy MUSZĘ się wpinać w moduł komfortu instalowany w drzwiach czy można to po prostu ominąć i sterować lusterkami z poziomu samego panelu na drzwiach kierowcy (dostarczając napięcie 12V po włączeniu zapłonu)?
Schematów pełno w Internecie lecz chciałem ominąć podmianę modułu i programowanie go mimo że posiadam kabel i program VCDS (kupiony cały komplet oryginalny.
Chciałem wstawić załączniki aby wyjaśnić dokładnie co mam na myśli ale nie da się lub nie potrafię tego zrobić
-- 12 marca 2021, 22:37 --
https://obrazki.elektroda.pl/31_1245092993.gif
Schemat sterowania lusterkami
http://autoczesci-jbt.pl/panele-sterowania-przelaczniki/19494-seat-toledo-leon-98-panel-przelacznik-szyb-lusterek-1j4959857b.html
Panel sterowania szybami. Pytanie czy w tym panelu właśnie te żółte złącze pokrywa się ze schematem powyżej?