Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Wymiana ECU

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Wymiana ECU

Postprzez kamil9530 » 30 lipca 2022, 19:09

Witam wszystkich
Posiadam Seata Leona 1.9 TDI 110 km
ECU został zmodyfikowany na 140 koni
Kupiłem orginalny sterownik i chciałbym wrócić do orginału,czyli 110 km
Posiadam vag comander i vcdsa
Podpowie ktoś jakie są procedury wymiany ECU żeby wszystko hulało jak należy??
Nie posiadam pin immo ze sterownika kupionego
Pozdrawiam
kamil9530
Stella
Stella

Region: podlaskie
Auto: leon 1
Silnik: ASV 1.9

Reklama

Re: Wymiana ECU

Postprzez Leon1M00 » 11 sierpnia 2022, 16:33

Ogółem przekładałem ECU w swoim leonie, vag commanderem ściągasz pin z aktualnego sterownika, zapisz sobie, będzie potrzebny później, potem podłączasz drugi sterownik, zczytujesz pin vag commanderem, jeśli wyświetli Ci się taki sam jak w Twoim, to zczytaj całą pamięć, bodajże jest tam opcja ściągnięcia eepromu (u mnie nie chciał od razu zczytac, próbowałem do skutku), potem odpalasz vcdsa i tutaj nie jestem pewien wszystkich kroków po kolei, ale jeśli wpiszesz w google coś w stylu "zmiana immo sterownik 1.9tdi" to powinieneś znaleźć na forach konkretną procedurę, niestety nie pamiętam skąd wtedy wziąłem instrukcję, ale jeśli dobrze pamiętam, to musisz zalogować się do adaptacji tym zczytanym pinem z nowego sterownika, tam bodajże grupa 050, zczytujesz, zmieniasz wartość na pin z tego schipowanego sterownika, zapisujesz. Nie jestem pewien tej procedury, ale tak jak napisałem, wszystko jest na forach. Dodam, że w moim przypadku kilkukrotnie nie chciało zaakceptować nowego pinu, wyskakiwał błąd, coś w stylu "malfunction" w lewym górnym okienku, chyba dopiero za 3 próbą zaakceptowało. To, że się udało poznasz po tym, że potem gdy w VCDS wejdziesz przykładowo w zakładkę engine, pokażą się dane z poprzedniego sterownika. Wiem, że późno, ale być może jeszcze nie rozwiązałeś tego problemu, a i dla potomnych zostanie 8)
Leon1M00
Stella
Stella

Region: małopolskie
Auto: Leon 1M
Silnik: ASV 1.9

Re: Wymiana ECU

Postprzez kamil9530 » 18 sierpnia 2022, 19:15

Dzięki kolego za odzew.Nie jest za późno
kamil9530
Stella
Stella