Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
glibo napisał(a):czy wie ktoś pod który pin w kostce licznika i kostce wlacznika swiatel podpiąć asystenta swiateł dla hyperfis?
nadal potrzebujesz?patryk_82 napisał(a):cześć,
Podeśle ktoś wsad zegarów W01m0920822F z cupra R 1M
Nigdzie nie mogę znaleźć a muszę podmienić wsad w angliku na EU.
pozdr
luk159 napisał(a):Cześć wszystkim, mam takie pytanko, może było to nawet opisane ale jest wiele starych tematów i postów i aż można się pogubić
Mam Leona 1.9 TDI ASV (2001r) w wersji bez komputera MFA i chciałbym sobie założyć licznik z Passata B5 z dużym FISem.
Nawet nie jestem pewny czy mam Immo 2 czy 3, ale lepiej znaleźć licznik pod immo3 (tak tu ludzie polecali).
Czy każdy licznik z B5 posiada wersje immo3? Czy da się to w jakiś łatwy sposób poznać? Mam na oku akurat 3B0 920 847E + obudowa z A3 żeby idealnie pasowało.
Nie posiadam pinu immo u siebie. Czy w takim razie kabel HEx-V2 (podróbka z chin) zadziała do zmiany ustawień EEPROM i zczytania tego? Czy może muszę dokupić jakiś VAG tacho? Gdzie szukać w wsadzie tego pinu opisy są więc nie powinno być źle.
Część instrukcji z forum jak założyć MFA i dorobić tempomat się bardzo przyda, ale czy jeszcze coś trzeba wiedzieć przy takiej wymianie? Może trzeba na coś uważać? Oraz gdzie szukać odpowiedniego wsadu żeby pasował do mojego samochodu?
Z góry dzięki za odpowiedzi na pytania![]()
nadal potrzebujesz?glibo napisał(a):patryk_82 napisał(a):cześć,
Podeśle ktoś wsad zegarów W01m0920822F z cupra R 1M
Nigdzie nie mogę znaleźć a muszę podmienić wsad w angliku na EU.
pozdr
Ale według tego co piszesz to chodzi o kontrolkę płynu spryskiwaczy a mi chodzi o kontrolkę poziomu płynu chłodzącego. Chyba że to jest to samo kodowanie.adrusek napisał(a):W kodowaniu w liczniku dodaj do pierwszych dwóch cyfr 04 i tak zapisz
moralez00 napisał(a):Ale według tego co piszesz to chodzi o kontrolkę płynu spryskiwaczy a mi chodzi o kontrolkę poziomu płynu chłodzącego. Chyba że to jest to samo kodowanie.
moralez00 napisał(a):Czyli tak jak myślałem. Ktoś każdy które pola do zmiany?
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Na starym liczniku działa więc co tu sprawdzać?glibo napisał(a):moralez00 napisał(a):Czyli tak jak myślałem. Ktoś każdy które pola do zmiany?
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
a może sprawdź sam czujnik w zbiorniczku?
Podejdzie, zmiana tarczy na EU wsad z EU i będzie git. I najlepiej wymienić wyświetlacz jak będzie ciulowyKris1988 napisał(a):Panowie cały sprzęt na 2 din sobie sprawiłem, a teraz chodzi mi wymiana licznika na full fis. znalazłem coś takiego i chciałem spytać czy podejdzie do mojego auta ( ASV 2001 r)
http://allegro.pl/golf-iv-licznik-full-fis-1j5920946c-diesel-anglik-i7380197697.html?reco_id=28a1a2be-7bec-11e8-a90f-ecf4bbe93340#thumb/1
Tylko tu już szykuj się na pinologie niestetyKris1988 napisał(a):To mnie zbytnio nie pocieszyłeś [emoji14] . będę miał taki w sobotę to pokombinuję
bledow napisał(a):Tylko tu już szykuj się na pinologie niestetyKris1988 napisał(a):To mnie zbytnio nie pocieszyłeś [emoji14] . będę miał taki w sobotę to pokombinuję
krytdi napisał(a):Kiedys jak ori licznik mi tak swirowal to bezpieczniki poczyscilem i pomoglo
PioDer napisał(a):Cześć,
Zanim piszę od razu uprzedzam, że przetrwałem 12 stron ciągłego wczytywania się w wątek. W swoim Leonie mam zegary 1M0920801B, czyli IMMO 2 i zastanawiam się nad 1/2 Fis. W sumie też rozważam założenie 1M0920821B i w sumie ma to sens, bo czy tyle pracy i problemów które mogą mnie spotkać po drodze jest warte dla jednej kontrolki tempomatu (+ wyświetlacza na środku, ale funkcjonalność ta sama w sumie co w 1M0920821B).
Z tego, co widzę, jedynym sensownym wyjściem jest zaprogramowanie zegarów z B5 z IMMO 3 do mojego autka z IMMO 2. Czyli muszę zrobić tak:
1. Kupić zegary od B5 z IMMO 3 1/2 FIS
2. Kupić obudowę od A3 z 1/2 FIS
3. Wyciągnąć klucze immo ze starego licznika
4. Znaleźć odpowiedni wsad do nowego licznika
5. Przeciągnąć skalę prędkości z 240 do 260, przeskalować temperaturę i stan baku
6. Do działania kontrolki drzwi (brak CAN'a ofc) wlutować dowolną diodę, rezystor 1,2k oraz 100k w odpowiednie miejsce + zmiana komórki wsadu z 0x08 na 0x01
7. Wrzucić VIN do nowego wsadu
8. Wrzucić wsad do EEPROM
9. Zmienić diody LED z niebieskich na czerwone, pamiętając o ich ograniczeniu rezystorem
10. Zaadaptować kluczyki, zmienić przebieg na własny
Czy o czymś zapomniałem? Coś jeszcze powinienem wiedzieć lub na coś uważać? Czy ktoś na forum ma wsady do liczników i byłby w stanie wesprzeć mentalnie?W sumie lubię dłubać niskopoziomowo, więc nie mam obaw co do trudności zadania, natomiast ciągle nie mam przekonania, czy faktycznie gra jest warta świeczki...
Powrót do Leon 1 - Tuning - Warsztat
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości