Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
W swojej firmie www.tune-up.plprzemsi napisał(a):a nie wiesz czy o robi gdzies w serwisie czy cos
camilo napisał(a):PatTDI napisał(a):Numer zestawu naprawczego 038198119E
witam, akurat niebawem stuknie 90 tysiecy na liczniku i tak szukam rozrządu. Znalazłem cos takigo
http://moto.allegro.pl/item171263752_ro ... da_vw.html
dobry będzie, to to dokładnie jest ten zestaw naprawczy?? Dodam że chodzi o ASV
aha, jaką pompę wody polecacie, HEPU
jasqlar napisał(a):nikt nie chce placic podwójniewszem i wobec wiadomo że lepiej zapobiegać niż leczyć
jasqlar napisał(a):camilo napisał(a):PatTDI napisał(a):Numer zestawu naprawczego 038198119E
witam, akurat niebawem stuknie 90 tysiecy na liczniku i tak szukam rozrządu. Znalazłem cos takigo
http://moto.allegro.pl/item171263752_ro ... da_vw.html
dobry będzie, to to dokładnie jest ten zestaw naprawczy?? Dodam że chodzi o ASV
aha, jaką pompę wody polecacie, HEPU
pytanie mam w związku z tym postem - bo zauważyłem ze nikt koledze uwagi nie zwrócił.
z avatara i danych jakie kolega przedstawil wnioskuję że zasilanie w silniku jego leona odbywa się poprzez wtrysk bezpośredni / turbodoładowanie.
W oryginalnej książce obsługi napisane jest wyraźnie:
rozdział pt: rodzaje przeglądów - "co 90 000 km - pasek zębaty napędu wałka rozrządu: wymienić (silniki SDI modelu Arosa i wszystkie silniki TDI z pompowtryskiwaczami za wyjątkiem modelu Alhambra)"
dalej
"co 120 000 km - pasek zębaty napędu wałka rozrządu: wymienić (silniki SDI i TDI wszystkich modeli za wyjątkiem modelu Arosa). Rolka napinacza paska rozrządu: wymienić (silniki SDI i TDI wszystkich modeli za wyjątkiem modelu Arosa). Pasek wieloklinowy: wymienić."
może mi koś wyjaśnić dlaczego nikt koledze nie zwrócił uwagi że nie musi wymieniać rozrządu przy 90 000 km lecz może spokojnie poczekać do 120 000km???
Marcin_TDI napisał(a):tym ze teoretycznie HEPU jest lepsza...
Marcin_TDI napisał(a):zawsze uzywalem tej HEPU i nigdy przenigdy nie mialem problemu a SKF w 2.5 TDI wytrzymala 15tys i wymiana przymusowa bo plyn uciekl... takze nie kupie juz nigdy SKF no chyba ze rolki do rozrzadu ale pompy nigdy...
Lucjan napisał(a):a ja nie kupil bym tego i tego jedynie rolki ale nie SKF tylko INA lub FAG
jaro4444 napisał(a):Lucjan napisał(a):a ja nie kupil bym tego i tego jedynie rolki ale nie SKF tylko INA lub FAG
Rozpakuj paczkę z rolką SKF i zobacz co siedzi w środku....
Grześ napisał(a):ja u siebie mam calosc EVR lacznie z pompa ktora nie ma juz plastikowych lopatek a na napinaczy jest znaczek audi. EVR to dostawca czesci do VW
Lucjan napisał(a):podaj indeks i jutro sprawdze co i jak ale i tak SKF-a nie kupię
jaro4444 napisał(a):Lucjan napisał(a):podaj indeks i jutro sprawdze co i jak ale i tak SKF-a nie kupię
Ostatnio w golfie ASV robiłem rozrząd i w paczce SKF siedziała INA a w opakowaniu pompy wody Rouville![]()
Kupione w Inter Team.
Lucjan napisał(a):Grześ napisał(a):ja u siebie mam calosc EVR lacznie z pompa ktora nie ma juz plastikowych lopatek a na napinaczy jest znaczek audi. EVR to dostawca czesci do VW
Z tego co ja u siebie widziałem na częściach to jest INA i CONTI na rozrządzie
jasqlar napisał(a):Oddając nawet starą pompę przy zakupie "nowej" płaci się połowę ceny - tego jestem pewien.
oczkolek napisał(a):jasqlar napisał(a):Oddając nawet starą pompę przy zakupie "nowej" płaci się połowę ceny - tego jestem pewien.
To jak ktoś chce do oddania w ASO to mogę moje ori dwie pompy za parę złotych odsprzedać (nawet jeszcze są sprawne).
jack_pi1 napisał(a):czy konieczne jest ustawienie kąta wtrysku po wymianie
czy konieczne jest ustawienie kąta wtrysku po wymianie
jack_pi1 napisał(a):Pytałem z ciekawości bo u mnie koleś zaśpiewał 230 zeta za wymianę
cena za wymiane rozrządu 100zł,
Powrót do Leon 1 - Tuning - Warsztat
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości