Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Cieknące drzwi, pływające dywaniki.

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Pomocy, pływaja mi dywany

Postprzez Sebool2006 » 8 września 2010, 19:02

No i dopadło i mnie. Nie wiem którędy mi leci woda ale dziwne,że tylko mam mokre dywany od strony kierowcy i pasażera za mną.
Jak ręką dotykałem to się aż woda wylewała. Uszczelkami raczej mi nie leci na progach jedynie mi się od dość dawna większa ilość wody zbiera i przy otwieraniu drzwi tak może z pół szklanki by się uzbierało :( Co gorsze woda na progach znajduje się przy drzwiach kierowcy i pasażera z przodu. A z tyłu u pasażerów jak drzwi otwieram to nie ma ani kropli. I nie wiem gdzie szukać przyczyny :( a śledzę ten temat na bieżąco.
Jutro zabieram się za suszenie wszystkiego. Żeby założyć uszczelkę to ja jestem zielony i nie wiem od czego zaczynać :( :(
Jak coś się będzie zmieniać to dam znać.

Panowie powiedzcie mi ile może kosztować taki zabieg w warsztacie by wysuszyć to ??
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: Leon FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Reklama

Postprzez Tony Hawk » 8 września 2010, 19:29

SEBOOL2006 napisał(a):[...] I nie wiem gdzie szukać przyczyny :( a śledzę ten temat na bieżąco.

SEBOOL2006, przeczytaj tylko ostatnie dwie strony, bo mam wrażenie, że jednak nie śledzisz na bieżąco :nauka:
SEBOOL2006 napisał(a):Panowie powiedzcie mi ile może kosztować taki zabieg w warsztacie by wysuszyć to ??

Nie sądzę, żeby jakikolwiek warsztat parał się takimi pierdołami, a to tak naprawdę jest amatorska robota na góra 2 godziny, by usunąć przyczynę. Zacznij od meritum - silikonowania wszystkich drzwi, bo jeśli w międzyczasie spadnie deszcz, to będziesz suszył do tzw. "usranej śmierci" :jezor: Suszeniem możesz zająć się później mając już suchutko na progach. Polecam zbieranie wody ręcznikami papierowymi (sporo ich pójdzie). Jak podeschnie dywan, rozłóż je jeszcze kilka razy kładąc na nich coś ciężkiego na kilka godzin. Reszta powinna sama doschnąć - latem dzieje się to błyskawicznie, cóż teraz... pozostaje mi życzyć Ci powrotu lata ;/
--
Tony Hawk
Skoda Octavia 5E
2.0TDI CKFC
2014 r.
110kW / 150KM
Tony Hawk
Signo
Signo

Auto: Leon 1M Sport

Postprzez tatian » 8 września 2010, 19:42

A ja proponuję odkurzacz ściągający wodę a potem garaż i farelka.
Obrazek
Był Seat Ibiza 1.2 (64 KM)
Był Seat Leon 1.9 TDI (110 KM)
Był Seat Leon 1.8 TSI (160 KM)
Był VW Golf MK VII 2.0 TDI (150 KM)
Był VW Golf 7.5 GTI (245 KM)
Jest Renault Clio IV 0.9 TCe (90KM)
tatian
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Renault Clio IV
Silnik: inny

Postprzez sławek » 8 września 2010, 19:56

A ja proponuję nagrzać auto, podłożyć coś pod dywany-tak aby były podniesione i włączyć ogrzewanie na maxa- skierowane oczywiście na nogi- u mnie w 20 minut załatwiło sprawę.
sławek
FR
FR

Auto: Leon TS ARL+
Silnik: ARL 1.9

Postprzez tatian » 8 września 2010, 20:01

To wszystko zależy od ilości wody.
Obrazek
tatian
Cupra
Cupra

Postprzez Sebool2006 » 8 września 2010, 20:07

Tak też robiłem Sławku jak mówisz nagrzałem do 26*C samochód przy zamkniętych oknach i nawiew na nogi włączyłem. Tylko powiedzcie mi panowie jak mam coś podłożyć pod tą wykładzinę wykonaną z filcu co mam odkręcić,a co mam zdjąć. Dywaniki suszę w domu więc szybko powinny wyschnąć.

Tony Hawk ale ja mam uszczelki suche tylko przy mocnych opadach większa ilość wody mi się zbiera na listwach progowych.
Ręczników już sporo poszło więc domyślam się,że jeszcze ich sporo pójdzie. Zobaczę też czy mam kanały które odprowadzają wodę są nie zapchane od piasku. Bo teraz jak byłem w samochodzie to woda nie dostaje mi się na pewno przez nawiewy ani drzwiami bo wszystko mam suche tylko podłoga jest mokra.
A no i mam tylną lampę lekko zaparowaną.

Tatian wodę dopiero widać jak mocno naciśniesz na podłogę tak to jej nie widać żeby mi stała i była widoczna na wykładzinie.

Dzięki za zainteresowanie
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez romekkk » 8 września 2010, 20:54

"wodę dopiero widać jak mocno naciśniesz na podłogę tak to jej nie widać żeby mi stała i była widoczna na wykładzinie"

Dopiero wtedy ją widac, bo masz zalane wygłuszenie znajdujące sie pod wykładziną. Nie ma bata - musisz podnieść wykładzinę i wysuszyć to wygłuszenie, inaczej ciągle bedziesz miał bagno w aucie. Wystarczy że pozbedziesz sie siedziska kanapy i lekko wyciagniesz wykladzinę spod plastiku na progu i bedziesz mógł od str kanapy wlożyć rękę pod wykładzinę zeby się przekonac że mam rację ;] A jak to wysuszysz....kwestia gustu. Ja walczyłem 3 dni za pomoca starych gazet i recznikow papierowych (wymieniałem 3 razy dziennie).
poznasz głupiego po czynach jego
romekkk
Sport
Sport

Region: opolskie
Auto: Exeo
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez tatian » 8 września 2010, 21:02

Przede wszystkim radzę zdemontować plastikowy próg. Żeby to zrobić musisz zdjąć dolny (czarny czy też ciemny) słubek od pasów, bo pod nim ukryty masz jeden torx a reszta progu trzyma się na spinkach. To Ci pozwoli dotrzeć do środka. Reszta czyli suszenie to kwestia różnych technik, ale skoro mówisz, że woda nie leci Ci drzwiami, choć pewnie tak jest, to najpierw zlokalizuj przeciek, bo inaczej narobisz się na próżno i będzie Ciebie czekać ponowna praca.
Obrazek
tatian
Cupra
Cupra

Postprzez Sebool2006 » 8 września 2010, 21:06

Dobra dzieki panowie za rady jutro sie biore za robote tego :)
Było niebieskie 1M 1.8 AGN 125km
Poszła całka w czarne 1P FR 2.0 BWA TFSI 2++ :(
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez berthold_ns » 8 września 2010, 21:12

SEBOOL2006 dzieki temu forum zareagowałem szybko i w Leonku juz wody nie mam ale miałem podobny problem w Golfie i wierz mi był problem z wysuszeniem filcu.
Wykładzina wyjeta z auta wyschła na słońcu szybko ale z filcem był problem i to duży gazety i ręczniki papierowe kładłem pod obciążeniem na filc i wymieniałem 4x dziennie dodatkowo opalarką suszyłem filce ale to musi byc z daleka boinaczej sie przypali :(
Po długich męczarniach stwierdziłem że filce są suche ale wystarczyło parę wilgotnych dni i filc zowu był wilgny co prawda nie był mokry tak jak wcześniej ale wilgoć była.
Stwierdziłem że szkoda mojego czasu i nerwów i kupilem nowe wygłuszenie i do dnia dzisiejszego pomimo wilgoci na zewnątrz w aucie jest sucho
berthold_ns
Stella +
Stella +

Auto: LEON TS ARL 4X4 2003

Postprzez tatian » 8 września 2010, 21:16

Filc najlepiej suszy się na piecu tylko trzeba uważać, bo mój od Ibizy trochę zajął się od ognia ;]
Obrazek
tatian
Cupra
Cupra

Postprzez dez » 9 września 2010, 13:44

tatian napisał(a):
dez napisał(a):witam
w temacie pływających dywanów - sprawnie i mam nadzieje dobrze i za rozsądną kase w wawie może to zrobić p. Józef /okolice salonu Mitsubishi przy puławskiej w drodze do piaseczna
tel. 22/6441120
jest to zakład lakierniczy i nie reklamuje jego roboty bo nie malowałem swojego leo u niego

Jaka metoda?

tak jak wcześniej koledzy pisali - silikon od wysokości głośnika na brzegu montażu płyty metalowej do drugiej strony na 1/3 długości od dołu
dez
Stella
Stella

Auto: leo 110 KM z 2004

Postprzez orlen » 9 września 2010, 15:47

dez napisał(a):tak jak wcześniej koledzy pisali - silikon od wysokości głośnika na brzegu montażu płyty metalowej do drugiej strony na 1/3 długości od dołu

zaden Pan Jozef nie jest do tego potrzebny, samemu mozna to ogarnac... 1 godzina i po sprawie
dziś lepszy niż wczoraj, jutro lepszy niż dziś Obrazek
orlen
Sport
Sport

Auto: Szkodnik
Silnik: CGGB 1.4

Postprzez djkiller666 » 9 września 2010, 17:54

lepszy klej dekarski bo sylikon nie najlepiej wpływa na blachę.

Ja u siebie obkleiłem drzwi i teraz czekam na jakąś większą ulewę :))
djkiller666
Stella +
Stella +

Auto: TS
Silnik: ARL 1.9

Postprzez Piotrek1983 » 9 września 2010, 18:07

Ja też zabrałem się dzisiaj za uszczelnianie drzwi. Po pokonaniu pierwszej i najtrudniejszej przeszkody, jaką jest rozebranie uchwytu drzwi, dalej poszło już bez problemów. Zdjąłem boczek a tu niespodzianka - płyta była już wcześniej uszczelniana. Po krótkich oględzinach okazało się, że woda przedostawała się pomiędzy płytą a plastikową obudową głośnika, dlatego polecam przy okazji uszczelniania samej płyty uszczelnić również głośnik.
był Leon Cupra 4
jest AR Giulietta
Piotrek1983
Stella +
Stella +

Auto: Giulietta
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez mcaris » 10 września 2010, 07:53

Witam zauważyłem że u mnie przez drzwi woda dostaje sie do środka doszedłem w którym miejscu jest to przy lusterku tam gdzie schodzą sie dwie uszczelki tamtędy ciurkiem leci woda do drzwi potem po uszczelce pod dywanik silikonowałem trochę ale i tak leci ma może ktoś z was taką uszcelke na sprzedaż bo moja jednak była jakas kombinowana :no:
Leon 1.8T. RAKETA
Był 1.6 AKL jest swap na---1.8 T AUQ---Full fis B5 FL--- środrek A3 polift-- Leon rozbity :(

Jest---SKODA OCTAVIA II 2.0 BKD było 140 --- jest 174ps,Licznik kolor premium,LANE ASSIST ,SIGN ASSIST.
mcaris
Sport
Sport

Auto: skoda 2008
Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez szyszek86 » 10 września 2010, 11:31

Może ktoś napisać szerzej o tym jak zdemontować wykładzinę. Jest tak mokra że nie wierzę w to że nawiew na nogi i gazety pod spód załatwią sprawę. Progi, siedziska kanapy, podstopnica i fotele wychodzą szybko i bezproblemowo. Ktoś opisując w temacie rozbiórkę wnętrza napisał, że aby wyjąc tą wykładzinę trzeba ją naciąć w okolicach kostek od airbagów. Może ktoś szerzej wyjaśnić czy to konieczne. No i jak bardzo trzeba rozebrać tunel środkowy? Wystarczy zdemontować podłokietnik, odkręcić śrubki i tylko trochę go podnieść żeby wyjąć wykładzinę czy konieczny jest demontaż wszystkiego łącznie z gałką zmiany biegów itd?
szyszek86
Stella +
Stella +

Auto: seat leon

Postprzez oczkolek » 10 września 2010, 11:36

szyszek86 napisał(a):Może ktoś napisać szerzej o tym jak zdemontować wykładzinę. Jest tak mokra że nie wierzę w to że nawiew na nogi i gazety pod spód załatwią sprawę. Progi, siedziska kanapy, podstopnica i fotele wychodzą szybko i bezproblemowo. Ktoś opisując w temacie rozbiórkę wnętrza napisał, że aby wyjąc tą wykładzinę trzeba ją naciąć w okolicach kostek od airbagów. Może ktoś szerzej wyjaśnić czy to konieczne. No i jak bardzo trzeba rozebrać tunel środkowy? Wystarczy zdemontować podłokietnik, odkręcić śrubki i tylko trochę go podnieść żeby wyjąć wykładzinę czy konieczny jest demontaż wszystkiego łącznie z gałką zmiany biegów itd?

Zdejmij plastiki z progów. W tym miejscu podnieś wykładzinę oraz wszędzie najdalej dookoła jak sie da. Przystaw farelkę na dwie trzy godziny. Full gorący nadmuch i naprzód.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez tatian » 10 września 2010, 11:41

mcaris nie jestem pewny czy o to Ci chodzi http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/211 ... 220d8.html
Koszt takiej uszczelki w ASO to: 1M0857933, 1M0857934 USZCZELKA 41.66 zł

szyszek86 poczytaj trochę temat !! Tu już było 1500 razy wszystko opisane. Zaczyna być tu jak z olejami. Wysłałem Ci na maila manuala by Phil jak zdemontować wykładzinę. Manual do demontażu wykładziny znajduje się tutaj dload.php?action=file&id=154 i proszę już przestać z powtarzeniem tych samych pytań. Na temat uszczelniania płyty itp. wszystko już w tym temacie było. Nowością jest tylko cieknące lusterko.
Obrazek
tatian
Cupra
Cupra

Postprzez szyszek86 » 10 września 2010, 12:12

oczkolek

Zdejmij plastiki z progów. W tym miejscu podnieś wykładzinę oraz wszędzie najdalej dookoła jak sie da. Przystaw farelkę na dwie trzy godziny. Full gorący nadmuch i naprzód.

Progi zdjąłem już 2 dni temu gazetami i farelką nie dam rady tego wysuszyc tak żeby było dobrze. Dlatego pytam konkretnie o demontaż tunelu i nacięcie przy airbagach bo mam zamiar robić to po pracy dzisiaj żeby przez weekend mogło schnąć skoro ma być pogoda.

tatian

Kod: Zaznacz cały
poczytaj trochę temat !!  Tu już było 1500 razy wszystko opisane. Zaczyna być tu jak z olejami. Wysłałem Ci na maila manuala by Phil jak zdemontować wykładzinę. Mam też nadzieję, że wreszcie znajdzie się ten manual w dobrym miejscu żeby ciągle nie odpowiadać na te same pytania.

przeczytałem 26 stron tematu w którym kolejni ludzi po 100 razy pytają o to jak zdjąć boczek, silikon czy uszczelniacz i którędy im naciekło i czy napewno zdjąć ten boczek, a naskakujesz na mnie. Na tych 26 stronach znalazlem 2 wypowiedzi o demontazu wykładziny. 1 zdaje się właśnie twoją a 2 kogoś kto napisał o nacinaniu przy kostkach od airbagów. Moim skromnym zdaniem użytkownikom nie jest teraz potrzebne 26 stron dyskusji tylko 3 strony suchych faktów. Ponad godzinę się przez to przebijałem a dokładnej odpowiedzi nie znalazłem. Wątku na temat demontażu tunelu lub wykładziny też nie znalazłem. Wiadomości z manualem jeszcze nie otrzymałem ale z góry dziękuje za pomoc
szyszek86
Stella +
Stella +

Postprzez oczkolek » 10 września 2010, 12:32

szyszek86 napisał(a):farelką nie dam rady tego wysuszyc

Dasz radę.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Postprzez tatian » 10 września 2010, 12:33

szyszek86 na forum masz manuala wystarczy w niego zerknąć i będzie wszystko jasne.
Jeszcze raz powtórzę dla wszystkich, którzy chcą wyjmować wykładzinę. Pomoc znajduje się tutaj dload.php?action=file&id=154 i jest tam naprawdę wszystko.
Obrazek
tatian
Cupra
Cupra

Postprzez szyszek86 » 10 września 2010, 12:39

szukajka manuala nie wyrzuciła, wybacz... my bad :(
szyszek86
Stella +
Stella +

Postprzez darwadarwa » 10 września 2010, 12:40

fakt, mozna by skrocic watek. przebrniecie przez wszystkie posty rozlozylem sobie na 3 razy. a instrukcja jest w dziale download w manualach, jak ktos juz chyba wspomnial...
darwadarwa
Stella
Stella

Auto: GH
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez mik » 10 września 2010, 13:11

Jeszcze tylko maly tip co do przecinania. Mozna tego uniknac, ale trzeba sie troche nabawic z plastikami od nawiewow.
mik
Stella +
Stella +

Auto: Niebieski diesel

Postprzez darwadarwa » 10 września 2010, 15:34

podjechalem dzisiaj do seata w Dabrowie Gorniczej. pracownik serwisu/recepcji serwisu powiedzial:
"woda na pokladzie, to bardzo powazny problem. diagnostyka usterki bedzie kosztowac od 150 do 700 PLN + naprawa" :hahaha:
podziekowalem i poszedlem.
a wody po ostatnich 2 dniach deszczu i nie jezdzeniu wykrecilem dzisiaj z pol wiaderka. denerwujaca przypadlosc
darwadarwa
Stella
Stella

Postprzez tatian » 10 września 2010, 15:40

Następnym razem jak do nich pojedziesz to pokaż im to pafiledb/uploads/drzwi.pdf tj. im wewnętrzna istrukcja. A i Panowie radzę auto sprawdzić i zabezpieczyć przed zimą, bo ja miałem już w Ibizie lodowisko :hahaha:
Obrazek
tatian
Cupra
Cupra

Postprzez Łukasz P » 10 września 2010, 16:54

darwadarwa napisał(a):podjechalem dzisiaj do seata w Dabrowie Gorniczej. pracownik serwisu/recepcji serwisu powiedzial:
"woda na pokladzie, to bardzo powazny problem. diagnostyka usterki bedzie kosztowac od 150 do 700 PLN + naprawa" :hahaha:
podziekowalem i poszedlem.
a wody po ostatnich 2 dniach deszczu i nie jezdzeniu wykrecilem dzisiaj z pol wiaderka. denerwujaca przypadlosc

No to ładnie cię wycenili,ja zanim znalazłem to forum byłem w Seacie w Katowicach,przedstawiłem swój problem, że leje mi sie woda do środka, pan wytłumaczył mi gdzie najczęściej cieknie woda i nawet pokazał mi zdjęcia jak serwis uszczelnia drzwi. Później znalazłem na szczęście nasze forum poczytałem i porobiłem tak jak radzili ,chłopaki którzy już walczyli z wodą na pokładzie. Koszt uszczelnieni jednych drzwi na serwisie wyliczyli na około 250 zł., a mnie to kosztowało 20 zł ( uszczelniacz dekarski + spinki do boczku).
Łukasz P
Stella
Stella

Auto: Leon

Postprzez darwadarwa » 10 września 2010, 17:37

Łukasz-u P. a ktora metode stosowales? serwisowa z folia, nacinki, silikony? lalo Ci sie przez drzwi?
darwadarwa
Stella
Stella

Postprzez transit_master » 10 września 2010, 18:31

Ja proponuję zamknąć temat gdyż wszystko zostało już napisane wiele razy. Nikt nic nowego do tematu nie wniesie. A pytania
darwadarwa napisał(a):ktora metode stosowales?
są bez sensu. Z resztą kolega tatian, myślę że jest tego samego zdania.
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Auto: w ...uj oszczedne
Silnik: benzyna inny

Postprzez tatian » 10 września 2010, 18:38

Dokładnie. Tylko nowe wątki powinny się tu pojawiać a nie ciągle to samo !! Przecież uszczelniacz dekarski to ani folia, ani nacinka. Do tego z pewnością naprawa nie kosztuje na pewno 20 zł, bo potrzeba min. 10 nowych spinek (po 3 na przód na każde drzwi i min. po 2 na tył na każde drzwi). Spinka w ASO kosztuje min. 2,50 zł co daje już 25 zł a gdzie do tego uszczelniacz.
Obrazek
tatian
Cupra
Cupra

Postprzez Łukasz P » 10 września 2010, 19:12

Lało mi się przednimi drzwiami,woda stała na progu po deszczu,spływała sobie pod filc i następnie przepływała sobie między przodem a tyłem aż wreszcie zebrało jej się tyle ,że wypłyneła na wykładzine z tyłu, za fotelem kierowcy(z przodu wykładzine miałem suchą). Do uszczelnienia płyty w drzwiach zastosowałem uszczelniacz dekarski do obróbki blacharskiej Soudal,kupiłem w Castoramie za niecałe 10 zł. i dodatkowo w serwisie kupiłem 4 spinki do boczku koszt około 13 zł.
Łukasz P
Stella
Stella

Postprzez rejdi2000 » 10 września 2010, 22:33

witam czytałem na temat pływajach dywaników i ja mam podobny problem i chciałbym zastosować metode z nadcieciem uszczelek tylko nie bardzo wiem których czy dolnych czy górnych czy może tych z boku albo wszystkich naraz? Jeśli ktoś coś wie naten temat to proszę o pomoć
rejdi2000
Stella
Stella

Postprzez tatian » 10 września 2010, 23:16

Ja myślę, że zacznij od tych w bagażniku :hahaha: Chodzi o te co są na progu samochodu . . .
Obrazek
tatian
Cupra
Cupra

Postprzez Tony Hawk » 11 września 2010, 04:29

rejdi2000 napisał(a):chciałbym zastosować metode z nadcieciem uszczelek
Nie idź tą drogą. I tak będzie ciekło, i tak będziesz musiał podziałać z silikonem i zostaniesz z pociętymi niepotrzebnie uszczelkami...
--
Tony Hawk
Skoda Octavia 5E
2.0TDI CKFC
2014 r.
110kW / 150KM
Tony Hawk
Signo
Signo

Postprzez mcaris » 11 września 2010, 08:07

To ja jeszcze dodam jaki patent zastosował koleś od którego kupiłem autko tzn. boczek jest od dołu przykręcony dwoma śrubkami a ten model wycioł z 20cm uszczelki (tej uszczelniającą plastik do drzwi wzdłuż tych śrubek ) i nie wyobrażacie sobie ile wody miałem pod dywanikiem po duuużej ulewie a ostatnimi czasy deszczu troche spadło ludzie maja pomysły :)) :)) :))

p.s tatian chodziło mi o tą uszczelkę 1M0 837 477 D uszczelka zgarniająca wiesz ile może kosztować???
Leon 1.8T. RAKETA
Był 1.6 AKL jest swap na---1.8 T AUQ---Full fis B5 FL--- środrek A3 polift-- Leon rozbity :(

Jest---SKODA OCTAVIA II 2.0 BKD było 140 --- jest 174ps,Licznik kolor premium,LANE ASSIST ,SIGN ASSIST.
mcaris
Sport
Sport

Postprzez darwadarwa » 11 września 2010, 10:29

Mirczas napisał(a):Ja proponuję zamknąć temat gdyż wszystko zostało już napisane wiele razy. Nikt nic nowego do tematu nie wniesie. A pytania
darwadarwa napisał(a):ktora metode stosowales?
są bez sensu. Z resztą kolega tatian, myślę że jest tego samego zdania.

a ja mysle, ze nie sa bez sensu, bo kolega Łukasz mieszka w miescie obok i jego pomoc moze sie okazac przydatna i tyle w temacie sensownych lub bez postow.
darwadarwa
Stella
Stella

Postprzez tatian » 11 września 2010, 10:47

mcaris 1M0837477D B41 USZCZELKA SZYBY 154,34 zł.
Obrazek
tatian
Cupra
Cupra

Postprzez _Boras_ » 11 września 2010, 15:01

mcaris nie chciałbym Ci psuć humoru, ale zdaje się, że ta uszczelka o której piszesz dolna ma taką przerwę zawsze od nowości. :)
_Boras_
Sport
Sport

Postprzez chemik » 11 września 2010, 17:55

Witam.
I ja ostatni tydzień borykałem się z wodą w Leoniku. Woda wlewała się od przodu od strony kierowcy i jak samochód stał na lekkim wzniesieniu to przelewała się również na tył. Przerobiłem wszystko, uszczelniłem drzwi, czyściłem podszybie itp. I jak się okazało woda wlewała się do środka przez gumę łączącą drzwi z autem tam gdzie idą przewody /nie wiem jak to się fachowo nazywa/. Uszczelniłem sylikonem i zrobiłem próbę z wodą i o dziwo sucho. Zanim przystąpię do skręcania plastików zrobię jeszcze parę prób z wodą aby mieć pewność że to było to.
chemik
Stella
Stella

Postprzez mcaris » 11 września 2010, 18:04

Boras no to super tamtędy lało mi sie hektolitry wody a wyglądało jak wycięte ale co zrobić :yes: :yes: :yes:
Leon 1.8T. RAKETA

mcaris
Sport
Sport

Postprzez _Boras_ » 11 września 2010, 21:14

Wiesz, ale sprawa wygląda tak, że szczelność tam akurat nie jest Ci potrzebna. Woda w zamierzeniu projektantów w ogóle nie powinna dostać się między płytę podnośnika szyby a boczek drzwi. A przecież nie chcesz, jeśli już się tam dostanie. żeby głośnik pływał, prawda? Woda powinna dostać się w pewnych ilościach (o to, żeby nie były to zbyt duże ilości dbać powinna uszczelka przy szybie) do komory drzwi i stamtąd powinna wydostawać się poprzez otwory na zewnątrz. I tutaj też powinno być tak, że powinna płynąć przez uszczelkę (jest to uszczelka, która jest jakby dwuwarstwowa) a nie nad uszczelką. Niestety jeśli uszczelka nie przylega zbyt dobrze, to część wody, jeśli jest jej więcej, przecieka ponad uszczelką w kierunku wnętrza a nie spływa tak jak druga warstwa uszczelki ją powinna kierować.
_Boras_
Sport
Sport

Postprzez mcaris » 12 września 2010, 06:41

Kod: Zaznacz cały
w zamierzeniu projektantów
właśnie ale na zamiarach się skończyło przecież to nie jest pojedyńczy przypadek a u mnie jak pisałem wyżej jest do wymiany uszczelka zgarniająca ponieważ w rogu przy lusterku na łączeniu uszczelek woda leci ciurkiem do środka niestety
Leon 1.8T. RAKETA

mcaris
Sport
Sport

Postprzez zdanek » 29 września 2010, 21:14

dobrnałem juz do połowy tego watka, ale chce sie upewnić. Woda ostatnio wlała mi się pod dywanik od strony pasażera z przodu. Poprostu istne bajoro, Ciezko mi zlokalizowac skad napływała. Pewne jest dla mnie ze usZczelnie masa uszczelniajaca boczek do drzwi, czy konieczne jest naciecie tez uszczelki na dole progu, dotad mialem tylko po mocnych ulewach wode na progu, dzis mialem tez na dywaniku. W weekend biore sie za uszczelnie, czy nacinac tez uszczelke? Zaradzcie, prosze cos ;)
zdanek
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon Sport ASV+

Postprzez Tony Hawk » 29 września 2010, 21:18

Nie musisz czytać wszystkich stron wątku, wystarczy ostatnie 3. Nie tnij uszczelek!
--
Tony Hawk
Skoda Octavia 5E
2.0TDI CKFC
2014 r.
110kW / 150KM
Tony Hawk
Signo
Signo

Postprzez bartek_wm » 29 września 2010, 21:38

ja próbowałem wszystkiego :no: teraz zakładam folię między podnośnik a blachę - najlepsze rozwiązanie wg mnie :ok:
183KM/380Nm
RB Auto Olsztyn
bartek_wm
Sport
Sport

Auto: toledo1M ALH++

Podsumowując temat

Postprzez NeoN1980 » 29 września 2010, 23:24

Ufff... przebrnąłem przez 27 stron tego wątku. Mój Leon też zaczął nabierać wody. Chciałem podsumować, to co tutaj przeczytałem i dodać kilka uwag:

1. U mnie, jak w większości przypadków, woda dostawała się przez drzwi. Pierwsze objawy w postaci niewielkich ilość wody wpadającej do auta na zakrętach spod drzwi lub wylewającej się przy otwieraniu auta zignorowałem - BŁĄD!

2. Jeśli wygłuszenie w samochodzie nasiąknie i zrobi się basen, nie ma szans wysuszyć tego farelką, opalarką, silnikiem odrzutowym czy czymkolwiek innym. Tam jest wykładzina a pod nią kilka cm filcu który wciąga wodę jak gąbka. Jak wyjąłem wykładzinę i filce z auta to stało tam jeszcze pół wiaderka wody chociaż wykładzina była na wierzchu sucha w dotyku! Niedosuszenie grozi stęchlizną i zapachami, których w autach nie chcemy. Filce i wykładzina do prania i kilkudniowe suszenie.

3. Demontaż wykładziny polegał na:
a) zdemontowaniu plastikowych boków koło tylnej kanapy
b) plastików ze słupków
c) plastików z progów
d) wyjęciu tylnych siedzisk,
e) wyjęciu foteli przednich (dwie śruby z przodu fotela), odłączeniu poduszek (wtyczka pod fotelem)
f) zdemontowaniu tunelu, lewarka zmiany biegów

Wsadziłem fotele, jeżdżę bez wykładzin i doktoryzuje się z przecieków.
Najwyraźniej płyty w drzwiach były już raz uszczelniane silikonem. Silikon pod głośnikami pękł i puszczał wodę. Mimo, że otwory spustowe w drzwiach były drożne, woda zbierała się na dolnej krawędzi, gdzie drzwi przylegają do uszczelki. Po jednym dniu stania na deszczu potrafi się dostać do auta nawet pół litra wody kiedy taki basen się przelewa. Jeśli woda wycieka spod plastikowej obudowy drzwi, to czas na rozebranie drzwi. Konstrukcja podłogi powoduje, że woda z przodu spokojnie przelewa się na tył i z powrotem w zależności od pochylenia, więc ciężko przez to zlokalizować źródło przecieku. U mnie ciekły przednie drzwi a basen znalazłem z tyłu.

Nie polecam cięcia uszczelek. Nie wiem jak sprawdza się rozwiązanie z folią wg instrukcji dla ASO, ale wydaje się najsensowniejsze i najmniej inwazyjne i na pewno chroni głośniki. Alternatywnie można użyć uszczelniacza dekarskiego jak to opisano powyżej. Uszczelnienie silikonem to ostateczność, ale ja nie mam wyboru bo drzwi były już raz tak poprawiane. Silikon powinien być nieoctowy, żeby nie wpływał negatywnie na metalowe elementy - uniwersalny raczej odpada. Polecany był wysokotemperaturowy.

Zebrane linki z tego wątku
szczegółowa instrukcja jak zdemolować wykładzinę: dload.php?action=file&id=154
instrukcja dla ASO jak uszczelnić drzwi: pafiledb/uploads/drzwi.pdf
dla tych, co chcą przy okazji wyciszyć auto - maty bitumiczne: http://allegro.pl/item1174128920_mata_b ... _maty.html
na takich spinkach mocuje się plastik na drzwiach: http://allegro.pl/item1121552235_p_102_ ... drzwi.html
opis demolki drzwi: http://free.of.pl/g/gajdar/drzwi.htm

Zamierzam poprawić uszkodzone uszczelnienie silikonowe i zobaczymy co dalej.
A przemoknięty filc kazałbym zjeść geniuszowi, który tak zaprojektował te drzwi w Leonie ;) .
NeoN1980
Stella
Stella

Postprzez oczkolek » 30 września 2010, 13:34

NeoN1980 napisał(a):Silikon powinien być nieoctowy, żeby nie wpływał negatywnie na metalowe elementy - uniwersalny raczej odpada. Polecany był wysokotemperaturowy.

Błąd. Małe sprostowanie.
Tu nie chodzi o wysokie temperatury lecz raczej o niskie, a w tych dużo lepiej sobie radzi uszczelniacz dekarski niż obojętnie jaki silikon.

Zalecany uszczelniacz

:ok:
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Postprzez Łukasz P » 30 września 2010, 15:32

Niewiem czy już o tym było, ale jest jeszcze jedno miejsce,przez które woda spływa na progi. Uszczeniłem sobie lewe drzwi uszczelniaczem jak wcześniej radzili na forum inni koledzy i po ostatnich ulewach wychodze rano otwieram drzwi i wszędzie było sucho na progach,otwieram prawe przednie drzwi, a tu o zgrozo woda na progu ( wcześniej było sucho). No nic myśle przyszła kolej na uszczelnienie płyty. Rozebrałem boczek leje po szybie, a tu nic suchutko nigdzie nie cieknie. Polałem sobie po dachu , otwieram drzwi , mokro na progu. Okazało się, że w kilku miejscach delikatnie poodklejała mi się ta rynnowa uszczelka, kóra jest przyklejona do karoserii i przebiega od przednich drzwi ,po tylne. Woda zamiast do rynienki spływała pod uszczelke i po profilu karoseri zbierała się na progu. Próbowałem podkleić uszczelke ale,że garażuje pod chmurką nie nawiele się to zdało. Kupiłem czarny silikon i do czasu zakupu nowej uszczelki i jakiejś ładniejszej pogody kiedy mógłbym ją przykleić ,objechałem silikonem cienką fuge na łączeniu uszczelki z karoserią. Wyszło całkiem fajnie i silikonu praktycznie nie widać, a efekt natychmiastowy, na progu jest sucho.

Co do filcu znajdującego się pod wykładziną , wyciągnąłem przedni filc i zdarłem wszystko to co było zamoknięte ( od góry filc jest jakby gumowany i praktycznie bez problemy zamoknięty filc odchodzi. Kupiłem laminat z klejem, podocinałem i przykleiłem go pod wytłoczke ( laminat nie chłonie wody, wygłusza i izoluje termicznie). Z tyłu wywaliłem cały filc i też wyłożyłem podłoge laminatem zostawiłem tylko filc, który był na tunelu.
Link do aukcjii na allegro: http://allegro.onet.pl/apama-mata-akust ... 75366.html

Jeszcze odnośnie dziurki gdzie schodzi się zew. uszczelka zgarniająca wode z szyby z obudową lustrka. Dziurke wyeliminowałem wklejając kawałek tego laminatu, o którym pisałem wyżej za obudowe od lusterka. Szyba otwiera się i zamyka bez problemów, a woda nie wlewa sie do drzwi.
Łukasz P
Stella
Stella

Postprzez DawidB » 4 października 2010, 13:11

Tak jak innych, tak i mnie dotknął problem podtopienia. Zgodnie z instrukcjami zrobiłem tak jak większość opisuje - czyli uszczelnienie.
Przy okazji znalazłem ciekawy link z innego forum dotyczącego naszych leonów.
Nie wiem czy nie naruszę przypadkiem regulaminu forum, ale zaryzykuje. Oto link
http://www.seatcupra.net/forums/showthread.php?t=44216
DawidB
Stella
Stella

Silnik: AKL 1.6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 1 - Tuning - Warsztat