Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
damianos89 napisał(a):Też mam silnik 1.9 tdi AXR, czy za pierwszym razem tzn. po 90 tys. km. należy wymieniać kompletny rozrząd, czy wystarczy pasek? Bo ktoś mi mówił, że za pierwszym razem to tylko pasek.
eRSinho napisał(a):Jakie moga byc skutki wymiany samego paska bez napinacza i rolek ?
nie koniecznie. Jeśli auto brane od pewnej osoby/rodziny itp przebieg potwierdzony to można poczekać z wymianą.RYBA28 napisał(a):kupuję się używany samochód to od reki wymienia się rozrząd
Wyplosz napisał(a):500 zł to chyba w serwisie
eRSinho napisał(a):To nie jest moj tok myslenia...
Ja zadaje tylko pytania i licze na pomoc... tak jak mowilem nie jestem ekspertem, nie znam sie na tym... wole pytac ludzi ktorzy sie na tym znaja aby na warsztacie mnie mechanicy w trabe nie robili...
tatian napisał(a):Zawrotu głowy idzie dostać już z tymi paskami i rozrządami.
Zapytanie do fachowców. Dzisiaj byłem zorientować się w częściach i sklep akurat nie prowadzi pasków Conti. Jest za to Gates i pewnie na niego padnie wybór. I teraz pojawia się taki problem, zresztą z opisów na stronie Foty i Intercarsu porównując Conti rozbieżności są identyczne, a mianowicie.
Zacznijmy od tego, że silnik to AHF - 1.9 TDI - 1110 KM.
Sprzedawca mówił mi, że paski Gatsa XS są wzmacniane. Jednakże jak widzę na ww. stronach to:
- pasek Gates 5543XS jest zwykłym paskiem (analogicznie Conti CT946)
- pasek Gates 5559XS wzmocniony (jw. Conti CT1044).
I teraz skąd biorą się moje wątpliwości. Otóż zarówno w sklepie, jak i na stronach Foty i IC można przeczytać, że:
- Gates 5543XS i Conti CT946 są do nr silnika: AHF 595000
- Gates 5559XS i Conti CT1044 są od nr. silnika: AHF 595001.
Co prawda numeru silnika na sprawdzałem jeszcze, ale zakładając, że auto jest z 2000 r. czyli początku produkcji to w ciemno obstawiam, że ma niższy numer.
Reasumując przechodzę to pytania
Czy Gates (analogicznie jest z Conti) wzmocniony czyli 5559XS stosowany w silnikach "późniejszych" podejdzie bez problemu do silnika z wcześniejszych lat produkcji?
no to wiem dlatego chce ten drugi.czyli 5543 i 5559xs lub ct946 i ct1044 ... różnica jest taka że pierwszy jest teoretycznie pod wymianę co 60k drugi na 90k
dokładnie.sklep nie prowadzi conti bo nie zaopatruje go hurtownia która ma w ofercie conti...
tatian napisał(a):no to wiem dlatego chce ten drugi.czyli 5543 i 5559xs lub ct946 i ct1044 ... różnica jest taka że pierwszy jest teoretycznie pod wymianę co 60k drugi na 90kdokładnie.sklep nie prowadzi conti bo nie zaopatruje go hurtownia która ma w ofercie conti...
elemenateur dzięki za "kompetytną" odpowiedź, takiej właśnie oczekiwałem.
[ Dodano: 25 Maj 2011, 19:35 ]
Dzisiaj kupowałem rozrząd. Rolki INA. Napinająca w środku siedzi Litens, druga duża rolka to INA, dwie te małe jakieś chyba ze Słowacji, nazw póki co się nie dopatrzyłem.
Problem okazał się z pompą wody. Dolz nie ma metalowego wirnika jak tu było wspominane wyżej. Zresztą i sprzedawcy byli tym faktem zaskoczeni, SKF również ma plastikowy wirnik, jeszcze ze dwie jakieś firmy mieli również plastiki, a więc widać, że nie jest tak łatwo nabyć metalowej chyba, że producenci poszli po kosztach i robią teraz w większości takie wirniki. W Gordonie wiem, że mają coś metalowego, ale już mi się nie chciało szukać w innych sklepach, zaryzykuję. Sprzedawcy powiedzieli, że jak się silnika nie przegrzeje to powinno być ok.
Dla formalności: rolki INA (SKF jakieś 15 zł droższy), pasek Gates wzmocniony, pompa wody Dolz, pasek wielorowkowy do auta z klimą suma 571 zł, (w tym rabat 317 zł, bez tego cena to masakra).
tak jest taki właśnie siedział tj. plastikowy, bo już jestem po wymianie. Reszta rolek była identyczna z tymi co założyłem.a wirnik w oryginale jaki... plastikowy
tatian napisał(a):tak jest taki właśnie siedział tj. plastikowy, bo już jestem po wymianie. Reszta rolek była identyczna z tymi co założyłem.a wirnik w oryginale jaki... plastikowy
Dobra rada dla tych co będę zmieniać. Nie oszczędzać i wymienić od razu wszystko. Za dużo z tym roboty żeby ponownie to potem robić i dodatkowo jeszcze za to płacić.
i dają, warunek jest jeden starać się nie przegrzewać silnika, bo wtedy rzeczywiście może być problem. A "pałowanie" wyszło stąd. Sprzedawca, zresztą kolega powiedział mi wprost. Sprzedajemy tego mnóstwo, (mechanik również) i żadnych reklamacji jeszcze nie było.elemenateur napisał(a):to znaczy że muszą takowe dawać radę.
tatian napisał(a):i dają, warunek jest jeden starać się nie przegrzewać silnika, bo wtedy rzeczywiście może być problem. A "pałowanie" wyszło stąd. Sprzedawca, zresztą kolega powiedział mi wprost. Sprzedajemy tego mnóstwo, (mechanik również) i żadnych reklamacji jeszcze nie było.elemenateur napisał(a):to znaczy że muszą takowe dawać radę.
to i ja wiemelemenateur napisał(a):wiem jak jest z częściami do autek, w końcu sam prowadzę sklep motoryzacyjny
blue_kos napisał(a):Witam, mam standardowe pytanie i nie bardzo potrafie sie zdecydowac, jakiej firmy rozrzad z ostrzetem kupic do leona 1.9 ARL z 2003.
Czy firma ma znaczenie (nie mowie o jakis kompletnie nieznanych) czy roznia sie czym poza cena i logo, a tak naprawde to w zasadzie to samo? Co warto zalozyc?
Czy lepiej kupic czesci samemu czy zamowic od razu w warsztacie w ktorym bedzie wymieniamy.
http://allegro.pl/rozrzad-pompa-seat-le ... 37483.html
I jeszcze jedno, przy okazji czy do mojego silnika nadaje sie olej Motula 8100 X-Cess i ile go wchodzi?
http://allegro.pl/olej-motul-8100-x-ces ... 52111.html
coś ponad 4 litry.blue_kos napisał(a): ile wchodzi oleju
elemenateur napisał(a):w przypadku ARLa kolego temat jest zależny od numerku nadwozia. Masz albo nie masz tłumika drgań, jeśli występuje to poza nim masz napinacz i rolkę kierunkową. Jeśli nie masz to rolka kierunkowa napinająca, wiadomo do tego pasek i pompa i jesteś w domu.
VINa jak rozszyfrowac numer nadwozia?
tatian napisał(a):VINa jak rozszyfrowac numer nadwozia?
blue_kos napisał(a):tatian napisał(a):VINa jak rozszyfrowac numer nadwozia?
pytajac oto myslalem ze naprzyklad ostatni znam w VIN "M" oznacza 'z' a "X" 'bez'
blue_kos napisał(a):Mam pytanko moze banalne, gdzie na aucie szukac nalepki kiedy i przy jakim przebiegu byl wymieniany rozrzad?
Marcin_TDI napisał(a):samochody wychodzą sprawdzone i nie puściłbym auta bez próby i poprawnych ustawień
tatian napisał(a):blue_kos napisał(a):Mam pytanko moze banalne, gdzie na aucie szukac nalepki kiedy i przy jakim przebiegu byl wymieniany rozrzad?
Najczęściej na pasie przednim, kielichu amortyzatora, ew. obudowie rozrządu. Oczywiście możesz nigdzie nie znaleźć jeżeli auto było kupione od handlarza, który np. skręcił licznik.
płyn chłodniczy, pasek wielorowkowy.Co zalecacie wymienić dodatkowo przy okazji rozrządu?
tomFR napisał(a):witam.
Szykuję się do wymiany rozrządu w silniku ARL. Wymienię kpl. rozrząd + pompa wody.
Co zalecacie wymienić dodatkowo przy okazji rozrządu?
śruby od łapy silnika. Numery śrub i wskazówki znajdziesz w temacie silnik opadł mi na glebę.tomFR napisał(a):Co zalecacie wymienić dodatkowo przy okazji rozrządu?
Powrót do Leon 1 - Tuning - Warsztat
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość