Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

pytanko

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

pytanko

Postprzez mikan » 19 grudnia 2004, 14:27

mam pytanko,mam przejechane 3 tys km w tdi 130 i chcialbym wiedziec czy istnieje i ile kosztuje wgranie lepszej mapy czy softu do kompa w furce tak zeby malo wydac i zeby gwarancji nie stracic,duzego wzrostu niepotrzebuje narazie,o te 20 - 30 koni mi styknie narazie tak zeby nie padlo nic od tego, i jeszcze jedno ile wam pala diesle? mi przy jezdzie do 3000 obr/min pali 10 - 11, wiem ze moc sie musi skads brac ale to mial byc oszczedny diesel a chleje ostro, jezdze raczej tylko po miescie i odczuwam to spalanie, prosze o odpowiedz
mikan

Reklama

Re: pytanko

Postprzez prospect » 19 grudnia 2004, 15:21

Witam.Wydaje mi sie ze pali ci bardzo duzo :)ja ja jezdze do 3000 to moze mi spalic troche powyzej 10 w miescie.Ale ja rzcej zadko jezdze do 3000 :twisted:
prospect

Postprzez Tonny S » 19 grudnia 2004, 16:50

mikan, Unitronic, Compsport, Diagtronik i Master/s tam dzwon i sie umawiaj - w 2 pierwszych firmach mamy znizki.

Pozdro
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez JacekTDi » 19 grudnia 2004, 18:39

10-11 l/100km???????????????? to ty chyba do sklepu po bułki jezdzis o 1km drogi od domu oddalony. On ci żre jak czołg:) albo ty mu tak okrutnie deptasz w podłoge:)
Los sprzyja gotowosci umysłu!!!
R35P3C7 4 L30N
JacekTDi
Signo
Signo

Postprzez Pośpiech » 19 grudnia 2004, 18:42

AFAIR to nawet Asgaardowi mniej pali, a on ma w swoim bolidzie znacznie więcej KM i wolno raczej nie jeździ ;)
Pzdr
Pośpiech
Pośpiech
FR
FR

Auto: nieLeonowy TDCI

Postprzez Tonny S » 19 grudnia 2004, 18:47

Tyle pali na autostradzie przy 200km/h cos jest nie tak !!

Moja rada wymien olej i zalej silnik Motulem.
Naucz sie jezdzic dieslem - moze krecisz za wysoko - czesciej zmieniaj biegi.
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez mikan » 19 grudnia 2004, 22:26

hmm,500 km temu bylem na wymianie oleju,fakt wymienilem na ten cih,pluli sie cos o gwarancji, a ze moj leon jest pechowy to wole narazie zalewac ten ich,serio krece go do 3000 obr/min biegi zmieniam czesto, fakt moj pierwszy diesel ale staram, na trasie schodzi do 7, nie wiem co jest , ale nikt mi nie odpowiedzial na pytanie o wgraniu softu albo jakiejs innej mapy,a to tez wazne dla mnie, zastanawiam sie czy nie isc do serwisu z tym faktem ze tyle chleje,bo az sie niekalkuluje miec diesla biorac pod uwage jego cene do benzyny, a kupilem go ze wzgleduu na zywotnosc i ekonomie
mikan

Postprzez b0g0b0jny » 19 grudnia 2004, 23:32

Tonny S napisał(a):mikan, Unitronic, Compsport, Diagtronik i Master/s tam dzwon i sie umawiaj - w 2 pierwszych firmach mamy znizki.

Pozdro

To byla wlasnie odpowiec :wink:
b0g0b0jny

Postprzez mikan » 20 grudnia 2004, 01:21

ze macie tam znizki to je polecacie, dogadaliscie sie itd - wiadoma sprawa,ja chce ty6lko za niewielkie pieniadze ( a niewiele zarabiam ) podkrecic mojego leosia i tak zeby to troche wytrzymalo i nie padla mechanika,niewielki koszt, malutki ( 20 koni ) przyrost mocy
mikan

Postprzez Tonny S » 20 grudnia 2004, 08:04

mikan napisał(a):ze macie tam znizki to je polecacie, dogadaliscie sie itd - wiadoma sprawa,ja chce ty6lko za niewielkie pieniadze ( a niewiele zarabiam ) podkrecic mojego leosia i tak zeby to troche wytrzymalo i nie padla mechanika,niewielki koszt, malutki ( 20 koni ) przyrost mocy
Nie polecamy ich dlatego ze mamy zniżki tylko dlatego, ze to naprawde sa najlepsze firmy na rynku jesli chodzi o TDi !!! a zniżki dla clubowiczów to ukłon w nasza strone i tyczy tylko Clubowiczów opłacających składke clubową - rodzaj programu nie rzutuje na koszt zrobienia !!! i czy ty chcesz 10 KM czy 50 KM placisz tyle samo !!! czyli jako zwykły użytkownik od 1650 - 1800 zł
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez mm.max » 20 grudnia 2004, 09:24

mikan napisał(a):ja chce ty6lko za niewielkie pieniadze ( a niewiele zarabiam ) podkrecic mojego leosia i tak zeby to troche wytrzymalo i nie padla mechanika,niewielki koszt, malutki ( 20 koni ) przyrost mocy

Przepraszam Cie za bezpośredniość ale jest takie powiedzenie "albo rybki albo akwarium"
Albo masz samochód i chcesz coś z nim zrobić albo zbierasz kasę i czekasz .... a mówienie o małych pieniazach za mały przyrost mocy jest :D
Wiec nie płacisz za ilość KM jakie uzyskasz tylko za wiedzę i umiejętności tunera :!:

Kto się nisko ceni ma niskie umiejętności - a tak na poważnie to jest kilka naprawde dobrych firm tuningowych i nikt tu Ci nie będzie na siłę ich polecał tylko raczej userzy tego forum pomagają sobie a mówienie o tym "że macie zniżki to je polecacie, dogadaliście się itp" obraża nas, którzy chcą Ci coś polecić z czystym sumieniem a nie wcisnąć kit na siłę.

Co do Twojego spalania 11l/100km :boje: to nie spala mi nawet jak jade do pracy w zimę (3 km - zimny silnik max 7,5-8) a gdy naprawde chcę się pobawić mocą nigdy nie wychyla się powyżej 7,5l/ w mieście i 6,5 na trasie (naprawde szybka jazda) - choc można przy eco jeździe te wartości bardzo zaniżyć (4,3l - Zakopane-Kraków) :D

Podstawowa rada - traktuj pedał gazu wyjątkowo delikatnie :idea: , tu nie masz klasycznej linki gazu, sygnał z pedału gazu przekazywany jest elektronicznie wiec delikatny ruch na głębokość 0,5 cm może spowodować nagły wzrost spalania. Obserwuj wskazania spalania chwilowego na wyświetlaczu to może nauczysz sie kiedy pali wiecej kiedy mniej :wink:
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1M dostarczał adrenaliny
Był Leon 1P był poprawny
Był Leon 5F najlepszy z posiadanych
Był Leon 5F FL 150TSi był średniakiem :/
Jest A4 B9.5 TDi ....

Kill młodzieńczego życia = Ojciec Dyrektor vel Moher
mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: pomorskie
Auto: 5f ST
Silnik: DADA 1.5

Postprzez Tonny S » 20 grudnia 2004, 09:37

mm.max napisał(a):nikt tu Ci nie będzie na siłę ich polecał tylko raczej userzy tego forum pomagają sobie a mówienie o tym "że macie zniżki to je polecacie, dogadaliście się itp" obraża nas, którzy chcą Ci coś polecić z czystym sumieniem a nie wcisnąć kit na siłę.
Dzieki :brawo:

mikan Jako Club jestesmy tu aby pomagac sobie na wzajem - i takie insynuacje ze sie dogadaliśmy sa nie na miejscu - zauwaz ze wszystko to co robimy robimy za free a wiedza jak wiesz coraz bardziej jest ceniona.
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez prospect » 20 grudnia 2004, 10:29

wrrrrr!!To znaczy ze co dogadalismy sie z Unitroniciem ze jak bedzie wciskac ludziom zeby robili wiruski u nich bedziemy miec znizki??Poprostu wiekszosc z nas jezdzi tam wirusowac samochodzik bo sa najlepsi.A jak uwazasz inaczej to moze poszukaj pomocy na innym forum!!
prospect

Postprzez mikan » 20 grudnia 2004, 13:45

nie szukam innegoforum bo jestem uzytkownikiem leona a tu znajduje wiele przydatnych na przyszlosc rad,nie chcialem was obrazic, zle mnie zrozumieliscie, a nie wchodzu przeciez tu po to zeby obrazac,poprostu tyle jest teraz tych firm, jakis boxow chipow itd ze sie glubie,chcialem zasiegnac rady,myslalem ze pogrzebanie troche w kompie mniej mnie wyniesie, ale widze wiedza kosztuje , jak wszedzie,zaczne zbierac i tyle,a chcialem sie poprostu zastosowac do waszych rad zwiazanych z podkrecaniem,sorki z gory ze kogos obrazilem,a propos spalania bede musial nad tym jeszcze popracowac,mam nadzieje ze ten tak a nie inaczej odczuty przez was incydent nie zawarzy w przyszlosci na udzielanych przez was dla mnie odpowiedziac, :oops:
mikan

Postprzez mm.max » 20 grudnia 2004, 14:06

mikan napisał(a):,poprostu tyle jest teraz tych firm, jakis boxow chipow itd ze sie glubie,chcialem zasiegnac rady,myslalem ze pogrzebanie troche w kompie mniej mnie wyniesie, ale widze wiedza kosztuje

Popularne określenie "grzebania w kompie" to jest właśnie CHIP, a występują tylko rożne sposoby na wprowadzenie
grzebanego oprogamowania do ECU - wkładamy EPROM na podstawkę albo po kabelku :wink:
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1M dostarczał adrenaliny
Był Leon 1P był poprawny
Był Leon 5F najlepszy z posiadanych
Był Leon 5F FL 150TSi był średniakiem :/
Jest A4 B9.5 TDi ....

Kill młodzieńczego życia = Ojciec Dyrektor vel Moher
mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: pomorskie
Auto: 5f ST
Silnik: DADA 1.5

Postprzez oczkolek » 21 grudnia 2004, 08:11

O widzę kolega Mikan z moich rodzinnych stron pochodzi.
A tak wracając do tematu to posłuchałbym rad Tonnego (i nie jest to żadna wazelina).
Przecież jeżeli się nie mylę to mieszkacie nie daleko siebie.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez Tonny S » 21 grudnia 2004, 08:58

oczkolek napisał(a):O widzę kolega Mikan z moich rodzinnych stron pochodzi.
A tak wracając do tematu to posłuchałbym rad Tonnego (i nie jest to żadna wazelina).
Przecież jeżeli się nie mylę to mieszkacie nie daleko siebie.
Tak jakies 90 km ale ja juz powiedziałem wszystko w temacie - zrobienie softa powinno pomoc na wysokość spalania ale b. wazny jest tez styl jazdy i wyobraznia kierowcy.

BTW Mikan - czy to spalanie bierzesz z kompa, ktorego zamontowano ci w ASO ?? czy sam sobie przeliczyłeś ??
Tonny S
Sympatyk LeonClub

mikan?

Postprzez qxp » 21 grudnia 2004, 09:09

mikan,
jak czytam twój tekst to coś mi nie pasuje. pytasz o zmiany leona 130 KM za małe pieniadze bo mało zarabiasz. taki leon nie jest tani (nawet używany, na rynku jest od 2 lat), utrzymanie diesla tez nie jest tanie, a zmiany w pracy silnika z zachowaniem wszystkich wymogów technicznych dla tego silnika poprzez grzebanie w sofcie wymagają kasy.

może czegos nie rozumiem, albo kolega oczekuje cudów :-D
pozdrawiam

Wesołych Świąt wszystkim czynnym i biernym uczestnikom tego forum.
Oby w Nowym Roku nie zabrakło weny twórczej i kasy na zabawę z Leonem :-D :-D :-D
power from Gdansk
qxp
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 1.6 Signo

Re: mikan?

Postprzez wizz » 21 grudnia 2004, 10:35

qxp napisał(a):mikan,
jak czytam twój tekst to coś mi nie pasuje. pytasz o zmiany leona 130 KM za małe pieniadze bo mało zarabiasz. taki leon nie jest tani

Jest cos takiego jak kredyt. Jak wezmiesz na 8 lat, to rata wychodzi relatywnie mala.
;)
wizz

Postprzez mikan » 22 grudnia 2004, 00:12

hmm,zacznijszmy od tego ze furka nie jest moja, jest mojej mamy,ja nia tylko jezdze,nie oplacam jej,ale leje paliwo za swoje,spalanie oceniam na podtsawie komputera pokladowego,ale nietylko bo widze jak mi wskazowka sie cofa w lewo,i widze ile robie kilometrow do zpalenia sie kontrolki rezerwy paliwa,dzis przy jezdzie do 100km/h po kretych uliczkach bez przyspieszania przez 60 km spalal miedzy 6 - 7 listrow wedlug kompa, tez duzo wedlug mnie.kredytu nie wezme bo mi nikt nie da, a w providenty sie bawic nie bede,poprostu musze zaczac zbierac, tylko mam bonus czy lepiej softa zmienic czy zawias,dla mnie jest to trudny wybor, ale czasu jeszcze troche mam,ale duzo poprostu planuje i jak mam jakies pytania to staram sie je zadawac tu na forum bo dajecie objektywne odpowiedzi,
mikan

Postprzez Tonny S » 22 grudnia 2004, 07:51

mikan, wiesz co moze to wina tego dokładanego kompa w ASO - przelicz paliwo z baku nie ma bata 800Km musisz zrobić na zbiorniku mi rezerwa zapala sie zawsze powyzej 900Km :roll:
Tonny S
Sympatyk LeonClub

spalanie

Postprzez qxp » 22 grudnia 2004, 08:48

mikan:
TonnyS ma rację, sprawdź splanie przez porównanie podczas dwóch pełnych tankowań na stacji benzynowej, ale pewnej.
Nie tak jak w Gdańsku pod Auchan, gdzie pełno ludzi stoi w kolejce bo paliwo jest tańsze 20 gr na litrze. Ale jak jeden z kierowców zatankował 8 litrów więcej niż wynikało to z fabrycznej pojemności zbiornika paliwa (a też musiał przecież na czymś przyjechać) to zrobiła się zadyma. Zabrał zaświadczenie ze stacji ile zatankował pojechał do salonu samochodowego i wyszły "jaja"
Wszędzie w tym kraju trzeba uważać :-( :-( :-(
Leon 130 KM - ładne autko.
Pozdrawiam
power from Gdansk
qxp
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 1.6 Signo

Postprzez Asgaard » 22 grudnia 2004, 15:07

No cóż, jest zima, i mój samochód też w mieście nie schodzi poniżej 10l/100km, ale to głównie dlatego, że robie nim trasy po 8km i większą jej część przejeżdżam na zimnym silniku, co chwila stojąc na światłach. No i cotygodniowe spoty srtw na których raczej nie oszczędzam samochodu też na spalaniu się odbijają.

Btw. Nie wiem czy zauważyliście ale właściciel czarnego leona opuścił szeregi SRTW, obraził się na nas :roll:
230@430 Leon TDI (sold)
420@593 Eva :twisted:
233@450 A4 quattro :wink:
Asgaard
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon i Eva

Postprzez mikan » 22 grudnia 2004, 15:07

co ?? jak kupilem autko i pojezdzilem troche w trasie to zrobilem 660 km do rezerwy,teraz tankuje tylko na shellu,800 , 900 km to dla mnie kosmiczna liczba i nieosiagalna :) ale popracuje nad tym i jak cos sie zmieni to napisze,
mikan

Postprzez Asgaard » 22 grudnia 2004, 15:17

Jest zima, nie zmieni się. Ja w trasie mam średnio 7l/100km, jak lece autostradą non stop ~200-230kph srednio pali mi 10l/100km
230@430 Leon TDI (sold)
420@593 Eva :twisted:
233@450 A4 quattro :wink:
Asgaard
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon i Eva

Postprzez PiotrekS » 22 grudnia 2004, 16:00

Btw. Nie wiem czy zauważyliście ale właściciel czarnego leona opuścił szeregi SRTW, obraził się na nas

Asgaard, ten typ tak ma, on predzej czy pozniej z kazdym sie gniewa
PiotrekS
Sympatyk LeonClub

Auto: BVN

Postprzez Tonny S » 22 grudnia 2004, 18:25

Asgaard napisał(a):Btw. Nie wiem czy zauważyliście ale właściciel czarnego leona opuścił szeregi SRTW, obraził się na nas :roll:
Znajac zycie to w jego mniemaniu nie dorastacie mu do piet - predzej czy pozniej bylo to do przewidzenia.
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez b0g0b0jny » 22 grudnia 2004, 19:37

Tonny S, czy mowimy o kims z Krakowa ?
b0g0b0jny

Postprzez Tonny S » 22 grudnia 2004, 19:39

b0g0b0jny, nie z Wroclawia projekt 550 :mrgreen:
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez b0g0b0jny » 22 grudnia 2004, 19:46

Oks, myslalem ze mowicie o Przemasie bo cos sie ostatnio nie odzywa albo moze mi sie poprostu wydaje.Konczmy ten OT :wink:
b0g0b0jny

Powrót do Leon 1 - Tuning - Warsztat