Wymiana licznika

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias.....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Wymiana licznika

Postprzez walu » 12 listopada 2010, 15:57

Witam,
Niestety mam uszkodzony prędkościomierz i mechanik powiedział ze musze qpic caly licznik bo nie da sie go naprawic. Cena w salonie oczywiscie kosmos 1500zl. Na allegro jest ich sporo stąd moje pytanie. Czym sie kierować zeby wybrać odpowiedni ?? Samochód 1.6. 16v BCB 2002r. produkcja model 2003. Czy to prawda ze przebieg jest w "liczniku" ?? bo mi ktos mowil zebym nie qpowal licznika z przebiegiem wiekszym niz mam... ??
Zobacz Profil
walu
Stella +
Stella +
 
Posty: 34
Dołączył(a): 2 marca 2007, 18:10
Lokalizacja: Rzeszów
Auto: Leon 1.6 16V

Reklama

Re: Wymiana licznika

Postprzez paul78 » 12 listopada 2010, 17:14

walu, spróbuj sie skontaktować z Axee na pw i wysłać mu zegary do naprawy :) nie takie rzeczy się u niego robiło :) moze ci pomoze i nie będziesz musiał szukac nowego:)
Pozdrawiam Paul78 LCT
ASV 193.4 KM / 396.4 NM :)

Z drogi z drogi śledzie bo ASV jedzie :D
Zobacz Profil
paul78
LeonClub Team
LeonClub Team
 
Posty: 1107
Dołączył(a): 4 maja 2008, 06:17
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Auto: Seat Leon TDI
silnik: ASV 1.9

Re: Wymiana licznika

Postprzez mcaris » 12 listopada 2010, 18:40

Możesz pokusić się o FIS ale to też z Axee
Leon 1.8T. RAKETA
Był 1.6 AKL jest swap na---1.8 T AUQ---1/2 fis B5 FL
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
mcaris
Sport
Sport
 
Posty: 217
Dołączył(a): 3 lipca 2010, 16:06
Lokalizacja: warszawa
Auto: Leon 2001-2r
silnik: AUQ 1.8

Re: Wymiana licznika

Postprzez walu » 13 listopada 2010, 19:31

Ciekawa propozycja ten FIS. Nie mam jednak komputera w swoim Leonie. Jakis przyblizone ceny tych zegarow ??
Zobacz Profil
walu
Stella +
Stella +
 
Posty: 34
Dołączył(a): 2 marca 2007, 18:10
Lokalizacja: Rzeszów
Auto: Leon 1.6 16V

Re: Wymiana licznika

Postprzez the_rahzel » 13 listopada 2010, 19:54

walu napisał(a):Ciekawa propozycja ten FIS. Nie mam jednak komputera w swoim Leonie. Jakis przyblizone ceny tych zegarow ??


Pełen FIS to ~700zł (licznik z passata b5,programowanie,demontaż-montaż)
Powered by ECUProject 187KM i 396Nm
Obrazek
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
the_rahzel
Sport
Sport
 
Posty: 963
Dołączył(a): 26 lipca 2007, 17:09
Lokalizacja: miasto SMOKA
Auto: Leon FR+
silnik: ARL 1.9

Re: Wymiana licznika

Postprzez walu » 14 listopada 2010, 13:02

a jak sprawa z komputerem ktorego u mnei nei ma, pewnie szyny CAN tez nie.
Zobacz Profil
walu
Stella +
Stella +
 
Posty: 34
Dołączył(a): 2 marca 2007, 18:10
Lokalizacja: Rzeszów
Auto: Leon 1.6 16V

Re: Wymiana licznika

Postprzez papaleo » 14 listopada 2010, 13:26

the_rahzel napisał(a):
walu napisał(a):Ciekawa propozycja ten FIS. Nie mam jednak komputera w swoim Leonie. Jakis przyblizone ceny tych zegarow ??


Pełen FIS to ~700zł (licznik z passata b5,programowanie,demontaż-montaż)


Można założyć 1/2 fis i bedzie dużo taniej.

licznik z pasata 1/2fis dostaniesz na allegro za 100zł + obudowa od A3 też 100zł + montaż i manatka = ?
Był Top Sport ARL
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
papaleo
Sport
Sport
 
Posty: 243
Dołączył(a): 13 lipca 2008, 12:30
Lokalizacja: Schwaben
Auto: A6 4F 3,0 TDI

Re: Wymiana licznika

Postprzez the_rahzel » 14 listopada 2010, 13:46

papaleo napisał(a):
the_rahzel napisał(a):
walu napisał(a):Ciekawa propozycja ten FIS. Nie mam jednak komputera w swoim Leonie. Jakis przyblizone ceny tych zegarow ??


Pełen FIS to ~700zł (licznik z passata b5,programowanie,demontaż-montaż)


Można założyć 1/2 fis i bedzie dużo taniej.

licznik z pasata 1/2fis dostaniesz na allegro za 100zł + obudowa od A3 też 100zł + montaż i manatka = ?



Jak już zmieniać zegary to wg.mnie na full FIS,różnica duża a cena tego warta...
Powered by ECUProject 187KM i 396Nm
Obrazek
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
the_rahzel
Sport
Sport
 
Posty: 963
Dołączył(a): 26 lipca 2007, 17:09
Lokalizacja: miasto SMOKA
Auto: Leon FR+
silnik: ARL 1.9

Re: Wymiana licznika

Postprzez walu » 14 listopada 2010, 15:10

the_rahzel - a co z komputerem, bo rozumiem ze to nie kwestia zegarow ??
Zobacz Profil
walu
Stella +
Stella +
 
Posty: 34
Dołączył(a): 2 marca 2007, 18:10
Lokalizacja: Rzeszów
Auto: Leon 1.6 16V

Re: Wymiana licznika

Postprzez papaleo » 14 listopada 2010, 15:17

To kwestia licznika i manatki wycieraczek.

http://www.leonclub.pl/forum/viewtopic.php?t=7405
Był Top Sport ARL
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
papaleo
Sport
Sport
 
Posty: 243
Dołączył(a): 13 lipca 2008, 12:30
Lokalizacja: Schwaben
Auto: A6 4F 3,0 TDI

Re: Wymiana licznika

Postprzez walu » 14 listopada 2010, 15:40

dziex papaleo , poczytam...
Zobacz Profil
walu
Stella +
Stella +
 
Posty: 34
Dołączył(a): 2 marca 2007, 18:10
Lokalizacja: Rzeszów
Auto: Leon 1.6 16V

Re: Wymiana licznika

Postprzez mcaris » 14 listopada 2010, 20:10

Jak kolega chce mieć średnie spalanie ile na baku itd. to wystarczy 1/2 fis chyba że ma navi ,ori radio to Pełen FIS jak najbardziej. Ja akurat montowałem od b5 czyli podcinanie :no:
Leon 1.8T. RAKETA
Był 1.6 AKL jest swap na---1.8 T AUQ---1/2 fis B5 FL
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
mcaris
Sport
Sport
 
Posty: 217
Dołączył(a): 3 lipca 2010, 16:06
Lokalizacja: warszawa
Auto: Leon 2001-2r
silnik: AUQ 1.8

Re: Wymiana licznika

Postprzez the_rahzel » 14 listopada 2010, 20:44

mcaris napisał(a):Jak kolega chce mieć średnie spalanie ile na baku itd. to wystarczy 1/2 fis chyba że ma navi ,ori radio to Pełen FIS jak najbardziej. Ja akurat montowałem od b5 czyli podcinanie :no:



No może masz racje,ale jak kolega chce mieć tylko te podstawowe funkcje to niech kupi sobie ORI licznik od leona,a nie kombinuje z 1/2 FIS. Ja planuje zamontować full FIS,bo chce wgrać sobie program VFIZ,ale w sumie nawet jak bym nie wgrywał to chętnie przeskoczyłbym na full FIS z B5-tki,bo ładniej to wygląda....
Powered by ECUProject 187KM i 396Nm
Obrazek
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
the_rahzel
Sport
Sport
 
Posty: 963
Dołączył(a): 26 lipca 2007, 17:09
Lokalizacja: miasto SMOKA
Auto: Leon FR+
silnik: ARL 1.9

Re: Wymiana licznika

Postprzez mcaris » 14 listopada 2010, 21:46

Fakt ładnie ale cena pełnego FIS zaporowa. 1/2 fis fl też jest niezły bajer
Leon 1.8T. RAKETA
Był 1.6 AKL jest swap na---1.8 T AUQ---1/2 fis B5 FL
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
mcaris
Sport
Sport
 
Posty: 217
Dołączył(a): 3 lipca 2010, 16:06
Lokalizacja: warszawa
Auto: Leon 2001-2r
silnik: AUQ 1.8

Re: Wymiana licznika

Postprzez the_rahzel » 14 listopada 2010, 23:30

700zł to nie taki majątek... 1400zł z VFIZ to już trochę przetrzepie kieszeń,ale to można na raty zrobić...
Powered by ECUProject 187KM i 396Nm
Obrazek
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
the_rahzel
Sport
Sport
 
Posty: 963
Dołączył(a): 26 lipca 2007, 17:09
Lokalizacja: miasto SMOKA
Auto: Leon FR+
silnik: ARL 1.9

Re: Wymiana licznika

Postprzez papaleo » 15 listopada 2010, 17:52

the_rahzel napisał(a):
mcaris napisał(a):Jak kolega chce mieć średnie spalanie ile na baku itd. to wystarczy 1/2 fis chyba że ma navi ,ori radio to Pełen FIS jak najbardziej. Ja akurat montowałem od b5 czyli podcinanie :no:



Ja planuje zamontować full FIS,bo chce wgrać sobie program VFIZ


Co gdzie chcesz wgrywać , VFIZ to odrębny moduł.



A tak dla ciekawostki moje zegary.
Projekt 1
http://www.youtube.com/watch?v=gIEJmRHQZYo
Był Top Sport ARL
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
papaleo
Sport
Sport
 
Posty: 243
Dołączył(a): 13 lipca 2008, 12:30
Lokalizacja: Schwaben
Auto: A6 4F 3,0 TDI

Re: Wymiana licznika

Postprzez the_rahzel » 15 listopada 2010, 19:11

papaleo napisał(a): Co gdzie chcesz wgrywać , VFIZ to odrębny moduł.


No i? Żeby go mieć to jest niezbędny full FIS,więc piszę że jeśli kolega chce mieć coś więcej niż spalanie,czyli standard,to niech się nie pierdzieli z 1/2 FIS tylko kupuje zwykłe zegary z Leona i tyle,a jeśli chce mieć coś więcej to warto zainwestować w full FIS chodź by dla możliwości późniejszego wgrania VFIZ ... Poza tym dla mnie niema sensu zakładać 1/2 FIS jak w nim jest w sumie to samo co w MFA z Leona tylko inaczej pokazane...
Powered by ECUProject 187KM i 396Nm
Obrazek
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
the_rahzel
Sport
Sport
 
Posty: 963
Dołączył(a): 26 lipca 2007, 17:09
Lokalizacja: miasto SMOKA
Auto: Leon FR+
silnik: ARL 1.9

Re: Wymiana licznika

Postprzez stashekcn » 16 listopada 2010, 10:00

Może nie ten temat. Nie mam w moim Leonku MFA. Manetke mam z przełącznikiem. Poza licznikiem z mfa, co jeszcze potrzebuje? Jakąś wiązke?
Zobacz Profil
stashekcn
Signo
Signo
 
Posty: 117
Dołączył(a): 16 listopada 2009, 22:06
Lokalizacja: Cieszyn
Auto: Leon 1P BWA
silnik: benzyna 2.0 turbo

Re: Wymiana licznika

Postprzez walu » 18 listopada 2010, 09:25

Niestety moj mechanik powiedzial mi ze musze miec dokladnie ten licznik ktory mam w samochodzie czyli 01M0920802. Innego nie bedzie potrafil uruchomic. W sumie skoro i tak musze qpic nowe zegary to myslalem o podstawowym komputerze (spalanie srednie i aktualne). Pytania jeszcze mam dwa. Jak wyglada podstawowy licznik z komputerem o ktorym pisze the_tahzel ?? i drugie pytanie, czy ktos z okolic Rzeszowa lub Wroclawia moglby sie podjac takiego przeszczepu.
Zobacz Profil
walu
Stella +
Stella +
 
Posty: 34
Dołączył(a): 2 marca 2007, 18:10
Lokalizacja: Rzeszów
Auto: Leon 1.6 16V

Re: Wymiana licznika

Postprzez belzi » 18 listopada 2010, 13:28

walu napisał(a):Wroclawia moglby sie podjac takiego przeszczepu.

Miras w EcuProject Ci to bez problemu zrobi, a jesli kupisz licznik z kodem PIN i zaprogramowanym przebiegiem, to nawet Sammael Ci to zrobi, tylko musisz miec ze soba wszystkie komplety kluczykow
powered by ECUProject®
A4 + Yamaha WR450F + Yamaha FZ8
Obrazek
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
belzi
Cupra
Cupra
 
Posty: 3232
Dołączył(a): 1 lipca 2007, 08:13
Lokalizacja: Jelenia Góra
Auto: A4 + WR450F + FZ8

Re: Wymiana licznika

Postprzez walu » 22 listopada 2010, 20:52

Jeszcze jedno pytanie w kwestii kodowania zegarów.
Otóż mój mechanik, któremu nie do konca ufam, powiedział ze nie da sie zakodowac innych zegarow niz te ktore mialem i nawet w ASO moga byc z tym problemy.
Chcialbym jedynie zwykly licznik z leona z komputerem. Sa takie na allegro ale nie do mojego silnika niestety. Czy technicznie sie da uruchomic taki licznik ?? zakladajac ze znajde w rzeszowie kogos bardziej zorietowanego.
Reasumujac, kupuje dowolne zegary z manetka, montuje sobie i jakis zdolniejszy mechanik mi je zakoduje ?? Czy do tego musze zmieniac jeszcze transpondery w kluczykach ?
Narazie chce to zrobic na miejscu w Rzeszowie.
Zobacz Profil
walu
Stella +
Stella +
 
Posty: 34
Dołączył(a): 2 marca 2007, 18:10
Lokalizacja: Rzeszów
Auto: Leon 1.6 16V

Re: Wymiana licznika

Postprzez Marcin_TDI » 23 listopada 2010, 08:36

oczywiście że się da uruchomić ten licznik. co do transponderów to przepisuje się stringi do nowego eepromu i wszystko działa bez zmiany ich.
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R
 
Posty: 5534
Dołączył(a): 14 czerwca 2005, 21:52
Lokalizacja: Warszawa - Ząbki
Auto: pozyczone

Re: Wymiana licznika

Postprzez walu » 26 grudnia 2010, 11:09

Jako ciekawostkę chciałbym podać tylko, że wspomnianią przeze mnie usterkę, czyli zawieszanie się wskazówki, jej przeskakiwanie czy inne cyrki wynikające z nieprawidłowego jej działania, można naprawić poprzez przelutowanie wadliwego silniczka krokowego znajdującego sie w zegarach. Koszt 8zl plus zręczne ręce :)
Zobacz Profil
walu
Stella +
Stella +
 
Posty: 34
Dołączył(a): 2 marca 2007, 18:10
Lokalizacja: Rzeszów
Auto: Leon 1.6 16V

Re: Wymiana licznika

Postprzez the_rahzel » 14 stycznia 2011, 18:17

Czy jest ktoś z bliskich okolic Krakowa kto podjął by się wymiany licznika MFA -> FIS ze zmiana podświetlania,obudowa z A3,kodowanie itp.?
Powered by ECUProject 187KM i 396Nm
Obrazek
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
the_rahzel
Sport
Sport
 
Posty: 963
Dołączył(a): 26 lipca 2007, 17:09
Lokalizacja: miasto SMOKA
Auto: Leon FR+
silnik: ARL 1.9

Re: Wymiana licznika

Postprzez Staszek20VT » 14 stycznia 2011, 20:30

the_rahzel, uderz do kolegi kicoro profile.php?mode=viewprofile&u=6693

On ogarniał moje zegary i jest z Katowic. Polecam, solidna "firma" :)
Jest powered by ECUProject
315 KM i 666Nm :D
Był - powered by Aligator
285 KM i 546 Nm :(
Był - powered by ECUProject
220 KM i 433 Nm :(

Obrazek
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Staszek20VT
Sympatyk LeonClub
 
Posty: 1785
Dołączył(a): 3 kwietnia 2004, 16:20
Lokalizacja: dolnośląskie
Auto: Audi A5

Re: Wymiana licznika

Postprzez the_rahzel » 14 stycznia 2011, 21:44

A ktoś bliżej? Mam gościa który może mi zakodować i założyć licznik,ale nie podejmie się prze-lutowania podświetlenia oraz nie wiem jak będzie z dopasowaniem obudowy z A3,bo on tylko w Golfach wymieniał p&p...
Powered by ECUProject 187KM i 396Nm
Obrazek
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
the_rahzel
Sport
Sport
 
Posty: 963
Dołączył(a): 26 lipca 2007, 17:09
Lokalizacja: miasto SMOKA
Auto: Leon FR+
silnik: ARL 1.9

Re: Wymiana licznika

Postprzez IroN_87 » 14 stycznia 2011, 22:59

Obudowe - przód sobie sam z A3 przełożysz.
Napisz do Axee i wyślij mu licznik to Ci przelutuje i odeśle.
Był Leon 4x4 194KM & 423 NM by COMPsport
Jest... A4 B7 Quattro 2.0 TFSI 264KM & 394NM by COMPsport
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
IroN_87
Moderator LC Team
 
Posty: 1795
Dołączył(a): 16 listopada 2009, 19:50
Lokalizacja: Żywiec
Auto: A4 B7
silnik: benzyna 2.0 turbo

Re: Wymiana licznika

Postprzez the_rahzel » 14 stycznia 2011, 23:27

Dzięki, w sumie o wysyłce nie pomyślałem... :)
Powered by ECUProject 187KM i 396Nm
Obrazek
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
the_rahzel
Sport
Sport
 
Posty: 963
Dołączył(a): 26 lipca 2007, 17:09
Lokalizacja: miasto SMOKA
Auto: Leon FR+
silnik: ARL 1.9

Re: Wymiana licznika

Postprzez walu » 19 stycznia 2011, 16:07

Witam ponownie,
W sumie to wpadło mi troche kasy więc chciałbym ostatecznie wziąć się za wymianę tego licznika (do 3 razy sztuka). Samochód LEon 1,6 16v BCB rok 2002 - model 2003. Chciałbym jednak zostać przy zegarach seata, czyli zamontować zwykłe z komputerem. Poprawcie mnie jeśli myślę błędnie:
Wymiana manetki wycieraczek (tu chyba wszystkie są takie same), montaż zegarów benzynowych z komputerem (dowolne po 2002 roku). Mam gościa który mi je zakoduje.
Jak wygląda sprawa tempomatu, czy zmiana manetki i kodowanie załatwi sprawę.
pzdr
Zobacz Profil
walu
Stella +
Stella +
 
Posty: 34
Dołączył(a): 2 marca 2007, 18:10
Lokalizacja: Rzeszów
Auto: Leon 1.6 16V

Re: Wymiana licznika

Postprzez lec » 17 marca 2011, 01:22

tak, zmiana manetki + odpowiedni podłączenie + kodowanie załatwia temat.
100kucy/1L Club | www.SkodaClub.pl | www.Motohid.pl
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
lec
MotoHID.pl
 
Posty: 1100
Dołączył(a): 8 czerwca 2007, 11:47
Lokalizacja: Poznań
Auto: O2 RS FL

Re: Wymiana licznika

Postprzez jojent » 17 marca 2011, 11:17

a co do zegarów od paska b5 fl

mam zegary od w/w autka z pół fisem, aby je założyć do leona muszę wgrać eprom, zakodować kluczyki itp, to nie problem

jak wygląda montaż? czy jeżeli ma się obudowę (licznika ? czy licznik na części) to nie trzeba nic ciachać ?
Zobacz Profil
jojent
Stella +
Stella +
 
Posty: 33
Dołączył(a): 18 grudnia 2008, 23:36
Lokalizacja: pomorskie
Auto: Leon IM

Re: Wymiana licznika

Postprzez RaDeK86 » 17 marca 2011, 12:43

jojent wkładasz ten wkład co jest przy zegarach od a3 i zegary wchodza p&p :)
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
RaDeK86
Sport
Sport
 
Posty: 485
Dołączył(a): 23 stycznia 2010, 20:53
Lokalizacja: NEBraska
Auto: OOOO
silnik: turbo diesel inny

Re: Wymiana licznika

Postprzez jojent » 17 marca 2011, 14:19

a ma ktoś może zdjęcie "tego wkładu" żeby pokazać potomnym?
Zobacz Profil
jojent
Stella +
Stella +
 
Posty: 33
Dołączył(a): 18 grudnia 2008, 23:36
Lokalizacja: pomorskie
Auto: Leon IM

Re: Wymiana licznika

Postprzez warjatmz » 6 grudnia 2011, 18:27

koledzy kto może mi przekodować licznik, mam zwykły a chce wsadzić z pełnym fisem w okolicach ryk dęblina ?

Kolego, nie piszemy o tym samym w dwóch tematach. Proszę to sobie zapamiętać na przyszłość :evil:

grabarz18


-- 6 gru 2011, o 18:26 --

koledzy włożyłem zegary z pasata 920 a miałem 919 wszystko działa jest ok wiec można zakładać zegary 920
Zobacz Profil
warjatmz
Stella
Stella
 
Posty: 19
Dołączył(a): 21 stycznia 2011, 14:14
Lokalizacja: Ułęż
Auto: toledo II

Re: Wymiana licznika

Postprzez Tracer2 » 6 grudnia 2011, 23:11

warjatmz napisał(a):koledzy włożyłem zegary z pasata 920 a miałem 919 wszystko działa jest ok wiec można zakładać zegary 920


Żebyś tak jeszcze napisał, do czego je wetknąłeś ??
Power by ASV , Kager 12V/72Ah,altek Bosch 12V/140A, prowadzi AM EU 6.16, hamuje ATE Ceramic, założyłem tempomat .
!!!Bardzo dziękuję Kol. Axee za pomoc przy montażu MFA !!!
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Tracer2
TopSport
TopSport
 
Posty: 1030
Dołączył(a): 4 lutego 2011, 05:40
Lokalizacja: W-wa
Auto: Leon I ASV
silnik: ASV 1.9

Re: Wymiana licznika

Postprzez warjatmz » 7 grudnia 2011, 06:03

w starą obudowę miałem wcześniej bez komputera a plany są na wsadzenie z pełnym fisem też z pasata
Zobacz Profil
warjatmz
Stella
Stella
 
Posty: 19
Dołączył(a): 21 stycznia 2011, 14:14
Lokalizacja: Ułęż
Auto: toledo II

Re: Wymiana licznika

Postprzez tomow » 27 grudnia 2011, 19:17

mam pytanko do kogoś kto ogarnia temat zmiany licznika...

kolega (Miras Ecuproject) załatwił mi licznik od FRki , tylko musze sie gdzieś dowiedzieć czy trzeba "dorabiać do licznika nowy transponder" ? nie wiem czy dobrze przekazalem to o co mi chodzi bo sie kompletnie na tym nie znam :-|

czy jest ktoś u nas na forum kto potrafi odpowiedzieć na moje pytanie lub wie o co chodzi...? :P

-- 27 gru 2011, o 19:17 --

problem rozwiązany
był:
LEON ARL 200KM
CUPRA BPX 195KM
S3 263KM
IBIZA 6L bigT 220KM
A8 4.2 QUATTRO 310KM
AUDI TT
E46 330D 204KM
CUPRA R
jest: ???
Zobacz Profil
tomow
Signo
Signo
 
Posty: 102
Dołączył(a): 10 listopada 2007, 19:20
Lokalizacja: Jawor
Auto: Cupra R
silnik: BAM 1.8

Re: Wymiana licznika

Postprzez elias26 » 12 lutego 2012, 12:51

Szukam magika od zegarów, asv 110km 2001rok, bez mfa i bez tempomatu. Chciał bym podstawić autko na zmiane licznika na 1/2 fis lub pełen fis + tempomat. Pisałem do MenIB emaila, ale nie odpisuje. Najlepiej do 100km od Świecia (okolice Bydgoszczy-Torunia). Pozdrawiam elias26
Obrazek

waga ciężka
obecnie Scania 144l 460KM na kontenerkach :)
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
elias26
Stella +
Stella +
 
Posty: 58
Dołączył(a): 7 czerwca 2009, 14:56
Lokalizacja: Świecie kuj-pom
Auto: Leon 1.9 TDI ASV

Re: Wymiana licznika

Postprzez warjatmz » 30 maja 2012, 06:35

kolego wymiana licznika i założenie tempomatu jest bardzo proste a odnośnie licznika to ja miałem wcześniej 919 a wsadziłem 920 pół fis z pasata mam też 919 pełny fis i nie wiem czy nie sprzedać
Zobacz Profil
warjatmz
Stella
Stella
 
Posty: 19
Dołączył(a): 21 stycznia 2011, 14:14
Lokalizacja: Ułęż
Auto: toledo II

Re: Wymiana licznika

Postprzez ravnov » 23 sierpnia 2012, 11:41

witam, podobnie jak kolega @elias26 jestem zainteresowany zmianą liczników na 1/2 lub pełen fis + tempomat, czy jesteście stanie wskazać kogoś z okolic Szczecina, Gorzowa Wlkp, Kołobrzegu, Koszalina kto mógłby się podjąć takiej wymiany?
Zobacz Profil
ravnov
Stella
Stella
 
Posty: 14
Dołączył(a): 7 lutego 2011, 01:28
Lokalizacja: SZCZECIN
Auto: Seat Leon

Re: Wymiana licznika

Postprzez drago1 » 2 września 2012, 21:32

Witam,
ja również poszukuje kogoś ze śląskiego do wymiany licznika na pełny fis.
Zobacz Profil
drago1
Stella
Stella
 
Posty: 12
Dołączył(a): 27 marca 2012, 15:00
Auto: Leon 1.9TDI
silnik: ALH 1.9

Re: Wymiana licznika

Postprzez the_rahzel » 3 września 2012, 06:24

Wal do Axee...
Powered by ECUProject 187KM i 396Nm
Obrazek
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
the_rahzel
Sport
Sport
 
Posty: 963
Dołączył(a): 26 lipca 2007, 17:09
Lokalizacja: miasto SMOKA
Auto: Leon FR+
silnik: ARL 1.9

Re: Wymiana licznika

Postprzez Martinus1985 » 3 września 2012, 06:40

drago1 napisał(a):Witam,
ja również poszukuje kogoś ze śląskiego do wymiany licznika na pełny fis.


Na Śląsku macie pole do popisu nie to jak na pomorzu :(
Obrazek
Było 113,7 KM chwilowo 147,4 a obecnie 200,6 KM by TuneUp na BRD,Fmic i jest zapał na GTB...
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Martinus1985
TopSport
TopSport
 
Posty: 1241
Dołączył(a): 17 lipca 2011, 08:36
Lokalizacja: Kujawsko
Auto: Leon Sport
silnik: AHF 1.9

Wymiana licznika Leon 1 Toledo 2 itp.

Postprzez robak26 » 10 września 2012, 17:32

Najprościej jak można.
Nawet ja dałem radę.
Na początku zakupiłem licznik z kompem na allegro za 130zł. i manetkę za 25zł.
Myślę, że koszty umiarkowane.
Wtedy nie wiedziałem jeszcze, że licznik jest odpowiedzialny za immo.
I tu zaczęło się szukanie informacji.
Trafiałem na różne opinie.
[...]*
Szukajcie info na podstawie Passata, Golfa,A3.
Ale nie kiedy więcej mi to namieszało niż pomogło.
Opis podłączenia manetki jest wszędzie.
Google znajduje bez problemu.

*edit - nie opisujemy na publicznym forum rozwiazan pomocnych w kradziezy Leona
MOJE CZORNE WOZIDŁO
viewtopic.php?f=32&t=33491
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
robak26
Signo
Signo
 
Posty: 146
Dołączył(a): 3 lutego 2012, 12:14
Lokalizacja: Płock
Auto: Passat 1.9 TDi
silnik: TDI pompowtryski PD

Re: Wymiana licznika Leon 1 Toledo 2 itp.

Postprzez Martinus1985 » 11 września 2012, 17:40

Kolego mam kilka pytań....

1. Jak zrobiłeś, że masz temperaturę wyświetlaną na środkowym wyświetlaczu ??
2. Ringi zakładałeś sam czy już były ??
3. Podpinając manetkę do sterowania komputerem, są tam te piny ponumerowane czy jak ??
Tak podłączone ??
Obrazek
Obrazek
Było 113,7 KM chwilowo 147,4 a obecnie 200,6 KM by TuneUp na BRD,Fmic i jest zapał na GTB...
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Martinus1985
TopSport
TopSport
 
Posty: 1241
Dołączył(a): 17 lipca 2011, 08:36
Lokalizacja: Kujawsko
Auto: Leon Sport
silnik: AHF 1.9

Re: Wymiana licznika Leon 1 Toledo 2 itp.

Postprzez robak26 » 11 września 2012, 17:49

Wyświetlacz temperatury był już w liczniku ,który kupiłem.
Zastanowiło mnie dlaczego jeden z wyświetlaczy jest całkowicie czarny..
Moja ciekawość była silniejsza.
Rozebrałem go i odkleiłem taśmę zasłaniającą część górną wyświetlacza.
Okazało się, że jest to pełnowartościowy wyświetlacz temp. zewnętrznej i RDS z radia fabrycznego.
Są takie na Allegro:
http://allegro.pl/wyswietlacz-licznika-seat-leon-toledo-1m0-919-272h-i2570573532.html
W tej aukcji jest pełny wyświetlacz ,zaklejony czarną taśmą.
Pewnie sprzedawca nawet tego nie wie bo chciałby za niego drugie tyle. He,he...

Jeśli chodzi o ringi to kiedyś kupiłem już takie na Allegro, lecz nie ori.
Jakoś nie przypadły mi do gustu, a jeszcze są drogie.
Wpadłem na pomysł ,że by poszukać takich ori.
I znalazłem takie:
http://allegro.pl/vw-passat-b5-1-9-tdi-zegar-licznik-i2623364798.html
Moje kosztowały 30zł i wysyłka 5zł.
O połowę taniej niż te pseudo niemieckie.
Przełożyłem wraz ze wskazówkami.
MOJE CZORNE WOZIDŁO
viewtopic.php?f=32&t=33491
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
robak26
Signo
Signo
 
Posty: 146
Dołączył(a): 3 lutego 2012, 12:14
Lokalizacja: Płock
Auto: Passat 1.9 TDi
silnik: TDI pompowtryski PD

Re: Wymiana licznika Leon 1 Toledo 2 itp.

Postprzez Martinus1985 » 11 września 2012, 18:01

robak26 napisał(a):Wyświetlacz temperatury był już w liczniku ,który kupiłem.
Są takie na Allegro:
http://allegro.pl/wyswietlacz-licznika-seat-leon-toledo-1m0-919-272h-i2570573532.html

Posiadam takie 2szt i też pojedyncze aż rozbiorę :D


robak26 napisał(a):Wpadłem na pomysł ,że by poszukać takich ori.
I znalazłem takie:
http://allegro.pl/vw-passat-b5-1-9-tdi-zegar-licznik-i2623364798.html

Przełożyłem wraz ze wskazówkami.


Tak tylko że na podanym linku masz tylko duże a te małe (temperatura,paliwo) gdzie zakupiłeś ??

I jeszcze powiedz o tych pinach w podłączeniu manetki.
Obrazek
Było 113,7 KM chwilowo 147,4 a obecnie 200,6 KM by TuneUp na BRD,Fmic i jest zapał na GTB...
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Martinus1985
TopSport
TopSport
 
Posty: 1241
Dołączył(a): 17 lipca 2011, 08:36
Lokalizacja: Kujawsko
Auto: Leon Sport
silnik: AHF 1.9

Re: Wymiana licznika Leon 1 Toledo 2 itp.

Postprzez robak26 » 11 września 2012, 18:13

Masz rację.
Za szybko szukałem.
A masz:
http://allegro.pl/passat-b5-licznik-1-9-tdi-2004r-i2562668256.html

Jednak rezanie ringów od Paska wymaga zdolności manualnych.
Otwory pod licznik i obrotomierz trzeba powiększyć o jakieś 1,5-2 mm.

Podłączenie manetki:
Demontaż identyczny jak w przypadku zakładania tempomatu i demontażu zegarów (instrukcje dostępne na www.leonclub.pl ), czyli zdjęcie kierownicy, odkręcenie osłonek górnej i dolnej przy kolumnie kierownicy, zdjęcie pierścienia skrętnego do airbagu i mamy manetki na wierzchu ☺ . Po wymianie prawej manetki na nową (4B0 953 503H) możemy wszystko złożyć w całość bez przykręcania górnej pokrywy kolumny kierownicy. Następnie budujemy wiązkę elektryczną. Cztery przewodziki łączymy z czarną wąska kostka 6-cio pinową w której 5 i 6 pin jest wykorzystany przez regulator prędkości pracy wycieraczek. Piny 1 do 4 powinny być połączone kolejno do kostki w zegarach pod wejścia 1-24, 3-7, 2-23, 4-25 odpowiednio według zaznaczonych kolorów kostek niebieskiej i zielonej. W kostce niebieskiej jest już przewód wiec ten nasz nowy należy podlutować. W kostce zielonej końcówki na przewody można zastosować od złącza kabelka audio CDrom – karta dźwiękowa. Są troszke mniejsze od oryginałów ale pasują na 100% i ładnie trzymają. Z drugiej strony przy czarnej wtyczce końcówki można wykorzystać np. od wtyczki do lampy do Golfa 3 lub innej ze szrotu. Problem z pinami jest taki, że kupić oryginalne można tylko w paczkach po 20 szt. gdzie sztuka kosztuje około 2zł, więc zakup przestaje być opłacalny, ale jeśli ktoś się uprze.

Tekst skopiowany.
MOJE CZORNE WOZIDŁO
viewtopic.php?f=32&t=33491
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
robak26
Signo
Signo
 
Posty: 146
Dołączył(a): 3 lutego 2012, 12:14
Lokalizacja: Płock
Auto: Passat 1.9 TDi
silnik: TDI pompowtryski PD

Re: Wymiana licznika Leon 1 Toledo 2 itp.

Postprzez Martinus1985 » 11 września 2012, 18:16

To przełożyłeś całe tarcze czy jak bo nie kumam :(
Obrazek
Było 113,7 KM chwilowo 147,4 a obecnie 200,6 KM by TuneUp na BRD,Fmic i jest zapał na GTB...
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Martinus1985
TopSport
TopSport
 
Posty: 1241
Dołączył(a): 17 lipca 2011, 08:36
Lokalizacja: Kujawsko
Auto: Leon Sport
silnik: AHF 1.9

Re: Wymiana licznika Leon 1 Toledo 2 itp.

Postprzez robak26 » 11 września 2012, 18:21

Tylko ringi.
Są one słabo przyklejone w Pasatowskich zegarach.
MOJE CZORNE WOZIDŁO
viewtopic.php?f=32&t=33491
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
robak26
Signo
Signo
 
Posty: 146
Dołączył(a): 3 lutego 2012, 12:14
Lokalizacja: Płock
Auto: Passat 1.9 TDi
silnik: TDI pompowtryski PD

Następna strona

Powrót do Leon 1 - Tuning - Warsztat

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: michal1026 i 7 gości