Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

odprysk na masce

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

odprysk na masce

Postprzez darek87dz » 10 maja 2011, 16:01

Od jakiegoś czasu mam dwa odpryski na masce. Pierwszy przedstawia zdjęcie http://imageshack.us/photo/my-images/34/dsc00031rs.jpg/ , a drugi jest mw na środku maski. Pasowałoby to jakoś zabezpieczyć, tylko jak? jestem zielony w tym temacie więc proszę o pomoc. Ewentualnie (może lepsza byłaby ta opcja) Oddałbym auto do jakiejś osoby/warsztatu która się na tym zna. Mam nadzieję że nie trzeba malować całej maski tylko te dwa punkciki :) ? Poza tym czy mógłby ktoś polecić jakiś warsztat w zabrzu lub okolicy który ogarnąłby to po przystępnej cenie? jakie mogą być koszta takiej naprawy ?
darek87dz
Signo
Signo

Auto: seat leon I

Reklama

Re: odprysk na masce

Postprzez Krzysiek_ost » 10 maja 2011, 16:50

pędzelek trochę sprayu i zrób sobie zaprawki :( uroki polskich dróg. Trochę farby do nakrętki ze sprayu i cienkim pędzelkiem zatuszuj. - tyle można poradzić z tytułu najtańszego, najprostszego i najłatwiejszego sposobu usunięcia takich odprysków. -unikaj myjek ciśnieniowych.
Inne sposoby to już $$ ale nie wiem czy w naszych rejonach to ma sens.. za chwilkę znów się jakieś pojawią.
Krzysiek_ost
Signo
Signo

Auto: Leon

Postprzez grabol » 10 maja 2011, 18:46

zrób tak jak kolego wyżej pisze... można tez czasami dostać w dobrej cenie maskę na szrocie w tym samym kolorze ( ale naprawdę jest to ciężkie ) .suma sumarum z kilkoma nawet małymi odpryskami można żyć póki ni staną się naprawdę widoczne.... wtedy 300zł i malowanie maski ;]
Obrazek[/URL]

ALH + 126km/268Nm..;)
grabol
Sport
Sport

Auto: Leon 1

Postprzez aoln » 10 maja 2011, 18:50

w gruncie rzeczy nie ma sie czym przejmowac, ja w swoim mam caly rog drzwi w takich odpryskach po nieumiejtnym (zbyt energicvznycm :) ) otwieraniu. Od roku stwierdzilem, ze nie warto pompowac niewiadomo ile pieniedzy w lakierowanie calego elementu. Da sie z tym jezdzic, a i aerodynamika nie ucierpi :D

a jezeli jednak drapie Cie to za kazdym razem jak wstajesz to zrob zaprawki...
aoln

Postprzez Krzysiek_ost » 10 maja 2011, 18:56

jak będę miał czas zrobię Ci zdjęcie mojego Passata B6 po 200 tys.. tam nikt się nie przejmuje odpryskami :D. Nawet szczególnie nie rdzewieją. Zamaluj żeby oko nie kuło i sie nie martw - po za tobą nikt tego nie widzi :)
Krzysiek_ost
Signo
Signo

Auto: Leon

Postprzez darek87dz » 10 maja 2011, 19:45

gdyby to było w mało widocznym miejscu to zapewne bym to olał ale mam centralnie obok lampy przedniej i drugi tak jak pisałem trochę wyżej... gdy auto jest umyte to aż serce boli jak się na to patrzy :)
darek87dz
Signo
Signo

Postprzez PaVLo » 10 maja 2011, 20:29

Kup lakier zaprawkowy (najlepiej dobrać w ASO), potem papier ścierny w łapki, wyczyścić z rdzy, odtłuścić i jedziesz z lakierem ostrożnie, ja tak usunąłem odprysk z dachu nad szybą oraz na masce i nic się z tym nie dzieje od dwóch miechów :).
PaVLo
TopSport
TopSport

Auto: Seat SPORT
Silnik: ARL 1.9

Postprzez Staszek20VT » 11 maja 2011, 08:04

Na youtube masz pełno filmików jak usuwać takie defekty wpisz: "stone chip repair" i voila.
Jest powered by ECUProject
315 KM i 666Nm :D
Był - powered by Aligator
285 KM i 546 Nm :(
Był - powered by ECUProject
220 KM i 433 Nm :(

Obrazek
Staszek20VT
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi A5

Postprzez Bart111 » 11 maja 2011, 08:04

Tak jak pisze PaVLo - są specjalne lakiery zaprawkowe (małe metalowe buteleczki) w których od razu pod nakrętką jest specjalny pędzelek do nakładania lakieru. Kupujesz coś takiego albo w ASO albo w sklepie z lakierami (pamiętaj o dokładnym dobraniu odcienia lakieru, ale nie jest to trudne gdyż na zakrętce lakieru znajduje się jego kolorowa próbka). Dobrze oczyszczasz odprysk z rdzy i zabrudzeń. Możesz go dodatkowo zabezpieczyć lakierem podkładowym i po wyschnięciu podkładu nakładasz właściwy lakier. Potem ewentualnie możesz przeszlifować papierem ściernym - wodnym. I cala filozofia. Nie ma sensu oddawania do lakierni bo na pewno dasz sobie radę sam ;), a lakierowanie całego elementu to już ostateczność.
Pozdro
Podpis niezgodny z regulaminem /usunięto Admin
Bart111
Sport
Sport

Auto: Toledo
Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez darek87dz » 2 sierpnia 2011, 17:55

kupiłem lakier S7N i lakier bezbarwny. czy po "zamalowaniu" odprysku mam długo czekać żeby nałożyć lakier bezbarwny? wiem że to tylko odprysk i w wierzchu może szybko wyschnąć ale głębiej już niekoniecznie. dlatego pytam...
darek87dz
Signo
Signo

Postprzez PaVLo » 2 sierpnia 2011, 19:06

Jak potrzebujesz to nakładasz klar (lakier bezbarwny), jednak nie jest to konieczne. Ja tylko w jednym miejscu dałem klar na próbę i średnio to wygląda (mam srebrnego leona). Jeśli chcesz ładnie zamalować jakąś ryskę to polecam zrobić to kawałkiem gąbki, wtedy nałożysz optymalną warstwę lakieru a nadmiar łatwiej usunąć
PaVLo
TopSport
TopSport

Postprzez darek87dz » 2 sierpnia 2011, 20:22

ja też mam właśnie srebrnego leona. kupiłem ten lakier bezbarwny bo babka w mieszalni powiedziała że bez niego zle będzie wyglądało, tak matowo więc kupiłem... czyli odtłuścić i na odprysk nałożyć lakier za pomocą gąbki? używałeś potem jakiegoś papieru ściernego wodnego ?
darek87dz
Signo
Signo

Postprzez PaVLo » 4 sierpnia 2011, 10:36

Papieru używałem tylko w jednym przypadku, gdy miałem odprysk na dachu i rudy się pojawił, w innych wystarczy odtłuścić i umiejętnie pędzelkiem lub gąbką nałożyć lakier. Jak zaczniesz jechać papierem to tylko uszkodzisz niepotrzebnie dobry lakier wokół odprysku oraz cynk.
PaVLo
TopSport
TopSport

Postprzez darek87dz » 4 sierpnia 2011, 13:51

już zrobione, co prawda po bliższym oglądaniu auta widać że było robione ale z dalszej odległości już nie razi tak bardzo jak wcześniej:) dzięki za pomoc
darek87dz
Signo
Signo

Powrót do Leon 1 - Tuning - Warsztat