Andrzej napisał(a):Nie strawiłem zbytnio tego co napisałeś i wiem doskonale co w zeszłym roku pisałem.
To straw prosze i przemyśl co napisałem, może wtedy dojdziesz do innych wniosków.
A tak między nami to kto ci takich bzdur do głowy nakładł.
Napisz konkretnie o jakich bzdurach pisałem, bo nie wiem o co ci chodzi. Duzo mojej wypowiedzi to czysta chemia i fizyka, a jeśli te nauki uważasz za bzdury to chyba nie mamy o czym rozmawiać.
Powiem ci tylko tyle na koniec.Powietrze dostarczone do silnika wykonuje tak samo pracę jak paliwo.Jeśli nie podnosisz ciśnienia to
1.Zmniejszasz efektywność silnika co dotyczy nie tylko ilości spalanej wachy
2.Uzyskujesz takie same moce przy większych dawkach paliwa
3.nie wspominam o tym że auto kopci
4 dalej mi się nie chce............................................................bo mi ręce opadają jak słyszę o zmianie nastawów kierownicy powietrza i dłubaniu w N75
Gratuluje myśli technicznej i powodzenia w dalszych wynikach modyfikacji.
UNITRONIC odział niewiedzy i gromadzenia idiotyzmów.
Andrzeju... Zaprzeczasz sam sobie... Najpierw mówisz ze nie podnosisz cisnienia lub podnosisz je minimalnie, a poźniej piszesz, że trzeba je podnieść. Mam w takim razie do Ciebie pytanie: Oto dwie oryginalne mapy ciśnienia doładowania: jedna pochodzi z 90 konnego silnika ALH druga ze 110konnego AHF.
Nie wiem jak Ty, ale ja uważam że są identyczne. Więc skąd wzięło się dodatkowe 20koni

Przecierz napisałeś ze ciśnienie trzeba podnieść żeby osiągnąć moc... W moim poprzednim poście pisałem że są "widełki mocy" w których można się poruszać przy tym samym ciśnieniu doładowania i mam nadzieje ze właśnie tak zrozumiałeś to co pisałem. Wiec prosze nie mów tutaj ze piszę bzdury, bo mnie po prostu obrażasz.
Powiem ci tylko tyle na koniec.Powietrze dostarczone do silnika wykonuje tak samo pracę jak paliwo.Jeśli nie podnosisz ciśnienia to
1.Zmniejszasz efektywność silnika co dotyczy nie tylko ilości spalanej wachy
2.Uzyskujesz takie same moce przy większych dawkach paliwa
3.nie wspominam o tym że auto kopci
4 dalej mi się nie chce............................................................bo mi ręce opadają jak słyszę o zmianie nastawów kierownicy powietrza i dłubaniu w N75
Gratuluje myśli technicznej i powodzenia w dalszych wynikach modyfikacji.
UNITRONIC odział niewiedzy i gromadzenia idiotyzmów.
Powtorze jeszcze raz to co napisalem w poprzednim poscie, rozwijając temat i bardziej łopatologicznie, bo widze nie wysiliłeś się żeby zrozumieć to co napisałem.
Dostarczając więcej powietrza niż jest to potrzebne do spalenia tej samej dawki paliwa uzyskujesz:
= taką samą energię wytworzoną przez mieszankę paliwo - powietrze
- spadek mocy bo tłok musi pokonać większy opór dokonująć kompresji większej ilości powietrza
- spadek mocy bo tłok w fazie wydechu musi wypchnąć większą ilość powietrza przez turbinę która na dodatek stawia dodatkowy opór bo musi kręcić się szybciej by utrzymać wyższe ciśnienie doładowania
Czyli w efekcie uzyskujesz spadek mocy.
Jeśli gdzieś się myle proszę powiedz gdzie a nie określaj wszystkiego jako bzdury.
[ Dodano: Czw 06 Maj, 2004 ]
Aligatorku ten wcześniejszy post nie traktuj jako osobisty ale ten możesz.
Więc miał bym prośbę abyś nie wypisywał zapytań np. do UNITRONIC Canada o przesłanie mojego softu.
To ja teraz też troszkę osobiście:
Andrzeju... cierpisz chyba na zaniki pamięci... W czasach kiedy rozmawiałem z MikiemZ (nie bylo wtedy żadnego Unitronic Canada) o Twoim sofcie byłem po prostu fanem silników TDI który chciał poszerzyć swoją wiedzę o chiptuningu, dlatego też prosiłem go o Twoj soft. Teraz gdy stanąłem po drugiej stronie i mam dostęp do wielu softów, nie jestem kompletnie zainteresowany softami pisanymi przez Ciebie. ... Chyba masz zbyt duże mniemanie o sobie... Albo jesteś jedynakiem. Albo jedno i drugie
Pozatym uważam że należy mi się z Twojej strony choć odrobina wdzięczności i szacunku, bo doskonale wiesz o tym że to ja dałem Mikowi namiary na nasze polskie forum i gdyby nie ja to firma UNITRONIC Canada by po prostu nie istniała.
Kończąc chce tylko napisać że szanuję Cie jako tunera, cenie Twoją wiedze, która jest na pewno o wiele większa od mojej, lecz nie podoba mi się Twoj zarozumiały styl bycia, bo nie tylko Ty masz wiedzę i chciałbym żebyś to szanował. Zapewniam Cie że nie jest tak, że wszystko co napisał ktoś inny jak EX jest bzdurą... Troche pokory...