Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[Poradnik] Błąd 17911 rozwiązanie Leon TDI 110km

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[Poradnik] Błąd 17911 rozwiązanie Leon TDI 110km

Postprzez karol_1987 » 1 marca 2013, 08:24

Witam, miałem problem z moim Leonem, komputer po podpięciu Vaga pokazywał mi błąd 17911 Load Signal from Alternator Term. DF
Przy okazji zauważyłem ze nie działa kontrolka ładowania, kilka razy zapaliła mi się również kontrola trakcji i dopiero ponowne uruchomienie silnika powodowało gaśnięcie lampki

Po przestudiowaniu forum i kilku innych miejsc z poradami doszedłem do informacji ze najprawdopodobniej urwany jest któryś z przewodów.
Przejrzałem co moglem i nie znalazłem niczego podejrzanego, dopiero gdy w ruch poszły szczypce i zacząłem pociągać delikatnie za przewody okazało sie ze jeden z przewodów trzyma się na samej izolacji. Wtedy juz przerwa była widoczna,
Naprawa może i nie trudna ale musiałem zdemontować akumulator oraz obudowę, by nie lutować "na styk". poza tym przewody były już dość utlenione wiec lutowanie samych końcówek nie było by wcale takie proste, Na szczęście udało mi się wlutować odcinek nowego przewodu, obkurczyć na tym koszulkę termokurczliwa i problem pożegnać raz i myślę ze na zawsze, Dodaje kilka fotek , może komuś się przydadzą,

na pierwszy rzut oka nawet nie widać złącza
Obrazek

po zdemontowaniu akumulatora oraz jego obudowy widać już trochę więcej:
Obrazek

po dogłębnych oględzinach znalazłem winowajcę. wiec lutownica i inne narzędzia w ruch:
Obrazek
W moim przypadku ta usterka została rozwiązana właśnie poprzez odnalezienie i polutowanie urwanego przewodu
Jeśli komukolwiek przyda sie porada, to będzie mi bardzo miło
Jeśli moderator stwierdzi ze porada jest do niczego, niech usunie ewentualnie okrzyczy mnie za ewentualne błędy itp
karol_1987
Stella
Stella

Auto: Seat Leon Sport
Silnik: ASV 1.9

Reklama

Re: [Poradnik] Błąd 17911 rozwiązanie Leon TDI 110km

Postprzez rumianko » 1 marca 2013, 11:40

temat stary jak świat, ta sama sprawa dotyczy błędów świec żarowych, tez jest wersja z kostka na 5 pinów.

w nadwoziu golf zawsze będzie ten problem i w polo jest to samo, tylko kabelków przerwanych trzeba szukać pod podstawa od aku ;)
13,3et tdikiem by brk-tuning
rumianko
Sport
Sport

Auto: ibiza
Silnik: TDI pompowtryski PD

Powrót do Leon 1 - Tuning - Warsztat