Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Przegląd po każdych 15 tys. km albo co rok

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Przegląd po każdych 15 tys. km albo co rok

Postprzez trustworthy » 5 grudnia 2013, 16:51

Witajcie,

koledzy,
pytanie mam, dotyczące tematu postu.

Pytanie dotyczy dużego przeglądu auta po każdym roku jego użytkowania, albo po 15 tys. km. ( w zależności, co pierwsze).
Czy taki przegląd w ogóle ma Waszym zdaniem sens?

Mój Leon ma 74 tys. km. Teraz (28 grudnia) wypada mu przegląd okresowy (badanie techniczne), ale i taki coroczny przegląd, który do tej pory odbywał się w ASO. Ja oczywiście do ASO nie pojadę, a do prywatnego warsztatu.
Pytanie tylko, czy warto bawić się w taki przegląd, czy też wymienić tylko olej i filtry, co niezbędne i to wszystko.
Czy Wy takie przeglądy robicie? Czy tylko po 15 tys. km. wymieniać, co trzeba?

Za przegląd leona warsztat chce 600-650 zł. W obliczu samej wymiany oleju z filtrami (jakieś 300 zł.), to dużo. Ale jeśli robią dużo i warto (ze względów bezpieczeństwa, lub innych), to oczywiście taki przegląd zrobię.

Mógłbym Was prosić o jakieś sugestie?
Z góry dzięki :)
trustworthy
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1P
Silnik: benzyna 1.6 8V

Reklama

Re: Przegląd po każdych 15 tys. km albo co rok

Postprzez bzyniu28 » 5 grudnia 2013, 17:30

Ja kolego (tylko w dieslu) zmieniam olej i filtry co 10tys, chcąc robić taki przegląd co zmianę oleju, musiałbym go robić 3 razy w roku ze względu na to że sporo km robię. Co do sensu takich przeglądów to ewentualnie raz do roku można, ale... Zawieszenie Ci sprawdzają na przeglądzie technicznym co roku więc ja bym sobie odpuścił, a oddając na takie przeglądy samochód było by pewnie coś w stylu że na każdym by coś do zrobienia znaleźli nie koniecznie do roboty z konieczności tylko chęci zysku.
bzyniu28
Sport
Sport

Auto: LEON 1M
Silnik: ASV 1.9

Powrót do Leon 1 - Tuning - Warsztat