Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Remap stage 1, ślizganie sprzęgła 1.9tdi asz

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Remap stage 1, ślizganie sprzęgła 1.9tdi asz

Postprzez adrianlfc » 2 września 2020, 08:47

Drodzy Koledzy, posiadam leona 1.9 tdi asz, około 60 tys km temu zmienione zostało sprzęgło, cały komplet, dwumas, tarcza, docisk. Pół roku temu zrobiłem reamp stage1, tak naprawdę dupy nie urywa. Różnica jaka zobaczyłem to taka że turbo ciągnie praktycznie do 4.5 tys obrotow, i autko jest delikatnie żywsze. Ogólnie jeżdżę spokojnie samochodem, bez strzelania ze sprzęgła, wciskania pedału w podłogę itp staram się nie eksploatować nadmiernie ukladu napędu.
Wczoraj na autostradzie gdy sytuacja wymagała stanowczej reakcji na pedał gazu, zobaczyłem że sprzęgło się ślizga... Nie aż tak bardzo ale zaczyna...
Moje pytania:

Czy jest to spowodowane przyrostem jakże znikomej mocy? Tz dość szybkie zużycie sprzęgła..

Czy asz ma takie samo sprzęgło jak arl?

I ostanie w sumie pytanie, bo czeka mnie wymiana tarczy i docisku.... Czy musze założyć identyczna tarcze jak była w zestawie z dwumasem czy mogę użyć tarczy od Sharana np?

Z góry serdecznie dziękuję z poświęcony czas i odpowiedź
adrianlfc
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: ASZ 1.9

Reklama

Re: Remap stage 1, ślizganie sprzęgła 1.9tdi asz

Postprzez mczelny2401 » 2 września 2020, 09:21

ASZ po dobrym programie jedzie jak pojeb.... więc albo masz coś nie tak ze samochodem albo program jest spaprany. Ja robiłem u siebie remap przy przebiegu 200 tyś km i musiałem wymienić ori sprzęgło bo przy 4 osobach łapało uślizg. Po zamontowaniu całego nowego zestawu uślizgu nie uświadczyłem przez kolejne 30 tyś km a co dalej to nie wiem bo rozstałem się ze samochodem
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie
Auto: Leon ST FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez adrianlfc » 2 września 2020, 09:50

Co byście polecali zamontować? Mam w domu valeo kit 4p na którym jeździłem około 3 miesiące i mnie nerwica brała bo przy każdym dynamicznijeszym niż normalnie dodawanien gazu, zwyczajnie drgała buda. Co się okazało że wysypaną mam skrzynie. Przy wymianie skrzyni wróciłem do zestawy oryginalnego Sachsa. I teraz nie wiem czy drgania były spowodowane wysypaniem skrzyni, czy winny był zestaw valeo z jednomasem. Nie chcę experynetowac jeszcze raz bo każdorazowe wyjecie skrzyni kosztuje nie mało, a mieszkam na stałe za granicą i uwierzcie ze kosztuje nie mało. Pod domem na kobylkach tego robić nie będę.
adrianlfc
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: ASZ 1.9

Postprzez mczelny2401 » 2 września 2020, 10:34

Ja założyłem cały zestaw Sachsa z dwumasem i nie miałem żadnych wibracji
Był Leon 1M (ASV 110KM)
Był Leon 1M (ASZ 130KM)
Był Leon 5F (CKFC 150KM)
Jest Leon 5F ST (DKZA 190KM)
mczelny2401
FR
FR

Region: podkarpackie
Auto: Leon ST FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Robal_26 » 2 września 2020, 15:02

adrianlfc, miałem u siebie podobnie w ARLu , auto po programie na starym śmigało bez żadnych problemów , po wymianie na nowy zestaw okazało się że występują uźlizgi sprzęgła na 4,5,6biegu i to jeszcze w zakresie obrotów 2400-2600obrotów , decyzja była krótka i szybka ( polecam zrobić to od razu i nie koniecznie musisz wymienić docisk ) wymiana sprzęgła na obite okładzinami kewlarowymi u Radzikowskiego w Warszawie , pamiętam jak dziś jak mój kolega pojechał z prawie nową tarczą i powiedział że na wymianę okładzin to dzwonili i się pytali czy aby na pewno a ja że TAK :-) po demontażu skrzyni okazało się że tarcza nie dolegała idealnie do koła zamachowego i docisku ( ślady pracującej tarczy były tylko na odcinku 1-1,5cm całej tarczy) po wymianie problem znikł i nie występuje do chwili obecne a zrobione już na tej tarczy około 70kkm.ok
Jest Skoda Kodiaq STYLE 4X4 DFGA 2,0TDI CR DSG 181,6KM 408,7NM

Była Skoda Octavia kombi 4x4 ARL+ 1,9TDI PD 6B 185KM 371NM
Robal_26
Sport
Sport

Region: zachodniopomorskie
Auto: KODIAQ STYLE 4x4
Silnik: turbo diesel inny

Powrót do Leon 1 - Tuning - Warsztat