Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Leon 1.6 16V (ori 105KM) + dolot

Wykresy z hamowni naszych Leonów

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Leon 1.6 16V (ori 105KM) + dolot

Postprzez LEONIK » 19 kwietnia 2005, 17:56

to ja tez chce do auto-lidera :D ...auto-lider widziales co mi zrobili??co bys zaproponowal??
LEONIK
Sport
Sport

Auto: BMW 330d+
Silnik: turbo diesel inny

Reklama

Postprzez saszi » 19 kwietnia 2005, 18:29

Pośpiech, proste ze bedzie i to juz niedlugo :wink: autko naprawde fajnie sie zbiera a z V maxem wszystko juz chyba wrocilo do normy(tak przynajmniej bylo wczoraj magiczna bariera 180km/h zostala przekroczona :wink: ) jak wszystko dobrze pojdzie to takze korekta zostanie zrobiono przed zlotem :D
byl Leos, bylo czarne kombi w Tdi bylo biale kombi w Tdi, jest brazowe kombi w dieslu
saszi
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: pomorskie
Auto: VW

Postprzez gooneybird » 19 kwietnia 2005, 20:24

AUTO-LIDER napisał(a):widzę że z kolega gooneybird polemika nie ma większego sensu :wink: bo jak dotad nie przedstawił żadnego argumentu na poparcie swojej tezy, a krytykować zawsze jest najłatwiej. Kity K&N są faktycznie do kitu, nawet zdjęcie osłony i zostawienie gołej przepustnicy da efekt rzędu 10KM i NM, jednak dolot to nie tylko filtr, a zjawiska falowe które moga pomóc lub przeszkodzić w przyrostach/napełnieniu silnika, można wykorzystać dobierając opdowiednią długosc i srednice rury dolotowej, czy to za pomocą obliczeń czy tez doswiadczalnie.

AMEN
na potwierdzenie mam wykresy tego samego auta z obu typów hamowni...
gooneybird

Postprzez LEONIK » 19 kwietnia 2005, 20:35

gooneybird pokaz wykresiki chetnie popatrze..
LEONIK
Sport
Sport

Postprzez gooneybird » 20 kwietnia 2005, 13:14

Gratuluje efektów modyfikacji, ważnie, że czujecie poprawę.KONIEC.
Nie mniej przypadek Leonika( i nie tylko) pokazuje co można zrobic na hamowniach inercyjnych. Akurat nie piłem do Auto-lidera, tylko do Motoexpressu... Czy to nie podobne do " uderz w stół...".
Temat dla mnie się wyczerpał ( może pomógł mniej zorientowanym spojrzeć bardziej kryytycznie na wykresy :idea: ). Leonik myślał,że ma profi dolot....
Leonik spotkajmy się pokaże ci takie wykresy.
gooneybird

Postprzez LEONIK » 20 kwietnia 2005, 19:36

prawde mowiac nie wazne ile bede mial na wykresie tylko chce czuc roznice..ale juz niewazne..zadzwonie najpierw tam gdzie mowiles zobaczymy co doradza..a jak cos to pozniej do auto lidera...pozdro i nie kloccie sie
LEONIK
Sport
Sport

Postprzez saszi » 20 kwietnia 2005, 20:20

LEONIK, nikt sie nie kloci :-D (bynajmniej nie ja) gooneybird, nawet moja lepsza polowa powiedziala ze auto lepiej jezdzi a to juz duzy sukces :wink: i zgadzam sie w 100% z tym ze najwazniejsze jest to zeby czuc efekt :D
byl Leos, bylo czarne kombi w Tdi bylo biale kombi w Tdi, jest brazowe kombi w dieslu
saszi
LeonClub Team
LeonClub Team

Postprzez Mrozio » 21 kwietnia 2005, 17:02

Witam
Mam pytanie mianowicie jak liczycie dolot tzn jego pojemnosc? Z jakich praw nalezy wyjsc? ... a moze z gazu doskonalego? tylko jak to polaczyc z praca silnika? zakladajac ze do stozka dochodzi wzglednie zimne powietrze.
Pozdrawiam
Mrozio
Stella
Stella

Auto: Vw golf mk2 AKS/AFT

Postprzez saszi » 21 kwietnia 2005, 18:58

Mrozio, spytaj Auto-Lidera moze zdradzi Ci tajemnice :wink: osobiscie nie mam zielonego pijecia na jakiej zasadzie wszystko zostalo obliczone :roll: :-)
saszi
LeonClub Team
LeonClub Team

Postprzez Mrozio » 21 kwietnia 2005, 20:20

Auto-Liderze zdradzisz sekret ? bardzo bardzo bardzo prosze ... chodzi mi glownie o prawa z jakich korzystacie oraz jak to polaczyc z praca silnika
Pozdrawiam

...juz mam. Nie wiem jak sie wszyscy zaopatruja na teorie Pana Grabowskiego,ale wydaje mi sie to wszystko uproszczone,ale sensowne. Zakladajac,ze elementy dolotu nie zakluca przeplywu laminarnego to wzory powinny byc oki. Umiescilem je na mojej stronie, sa w exelu http://vwej.neostrada.pl/ wyliczenia dot.calego dolotu, w tym kolektora dolotowego. Mozna policzyc samemu pojemnosc w/w elementu i reszte zaprojektowac przez roznice wyliczonej pojemnosci i poj.kolktora oraz zestawic to z dlugoscia dzialania falowego. Mozna nawet wykonac dynamizator w dolocie,ale jeszcze nie mialem mechaniki plynow wiec narazie nie wiem jak sie do tego zabrac. Od tego sa fachowcy tj. p.Weglarski i inne firmy ktore prowadza nad tym badania...
Mrozio
Stella
Stella

Auto: Vw golf mk2 AKS/AFT

Postprzez pietrek86 » 8 lutego 2016, 09:19

Odgrzewam kotleta ma może ktoś informację gdzie można zakupić coś takiego ?? Bądź może ma jakieś fotki jak wygląda ten dolot ??

Z góry dziękuje za info :piwo:
pietrek86
TopSport
TopSport

Auto: Leon
Silnik: BCB 1.6

Poprzednia strona

Powrót do Wykresy