Mody mechaniczne: MrItaliano czyli Ja
Soft Ander
Silnika ARL
skrzynia ASV
Dolot ASV
Przepływomierz ASV
Jednomas g60
Sprzegło VR6
FMIC
Program bez dymka
http://zapodaj.net/8d65f14fa977a.jpg.html
Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
MrItaliano napisał(a):Robilem test z dolotem i przeplywka arl moc zostala bez zmian.
florek napisał(a):dobrze wiedzieć że na 5 biegowym wszystko działa ładnie i pięknie - dla innych informacja. Ja mam 6 biegów i dlatego może wszyscy mnie przestrzegali przed tym.
Gonzus_1989 napisał(a):433nm? Miałem u siebie podobną konfiguracje,koledzy z forum szybko mi wybili z głowy ,takiego dużego momentu nawet sprzęgło od sharana u mnie nie wytrzymywało..
GruchaARL napisał(a):To na pewno nie miałeś sprzęgła od sharana. Tak na prawdę to sprzęgło wytrzymuje większy NM, tak jak u mnie jest 460NM i trzyma już 5 lat.
GruchaARL napisał(a):Nie wiem skąd się biorą u Was takie stwierdzenia że jednomas jest be.
MrItaliano napisał(a):Zakładany był dolot ARL i przepływmoierz i auto bylo odrazu hamowane na hamowni. Nie bylo zadnej roznicy w mocy.
marcus415 napisał(a):Bo roznicy nie zobaczysz na hamowni tylko na drodze.
MrItaliano napisał(a):Zalezy jeszcze od rekacji na gaz
MrItaliano napisał(a):Odnośnie jednomasa, to po co ktos wymyslil dwumasa po to zeby mialo sie co psuc.
marcus415 napisał(a):CS nie polecal zakladania dwumasu do ARL
marcus415 napisał(a):Nie wiem jak teraz, ale 3 lata temu CS nie polecal zakladania jednomasu do ARL-a ze wzgledu na przenoszenie duzych wibracji na karoserie auta
marcus415 napisał(a):Bo roznicy nie zobaczysz na hamowni tylko na drodze.
marcus415 napisał(a):I wlasnie o to chodzi.. na dolocie i przeplywce z ASV reakcja na gaz bedzie gorsza niz na gratach z ARL-a.
marcus415 napisał(a):Jak umiesz uzytkowac z glowa auto i masz napisany z glowa program, to dwumas zyje bardzo dlugo. Ja u siebie mam caly czas ori dwumas, a od 2006 roku mam zmodyfikowane auto i na liczniku prawie 170kkm.
Bartek 4x4 napisał(a):GruchaARL, GruchaARL, Jaki dwumas polecasz do leona 4x4 arl ?
Bartek 4x4 napisał(a):Jaki dwumas polecasz do leona 4x4 arl ?
GruchaARL napisał(a):My zakładamy od dwóch lat i nie przenosi żadnych wibracji!! A samochodów jest już kilka nawet z większą mocą. Oczywiście istnie określony rodzaj koła jednomasowego
GruchaARL napisał(a):A od kiedy to logów dynamicznych nie mogę zrobić na rolkach
GruchaARL napisał(a):To jest kwestia ustawienia przepływomierza w programie i nic więcej
GruchaARL napisał(a):Rozumiem, że należy nauczyć się jeździć samochodem z kołem dwumasowym
GruchaARL napisał(a):Poza tym są dwa rodzaje sprzęgła do Sharana BTB i tylko jeden zestaw jest konkretny, ale jak widać nie wszyscy o tym wiedza, a potem na forum wypisują głupoty że nie trzyma 4x4. Trzyma tylko trzeba założyć konkretny!!
marcus415 napisał(a):Moze i CS nie mial wtedy odpowiedniej wiedzy(w co watpie), ale tak czy siak kolo dwumasowe zostalo po cos wymyslone i nie ma szans zeby trwalosc skrzyni i komfort jazdy byl identyczny jak na jednomasie.
marcus415 napisał(a):Czyli zrobiliscie logi i wyszlo, ze mniej restrykcyjny dolot nic nie daje?![]()
marcus415 napisał(a):Oczywiscie, ze nie trzeba, ale wtedy wszyscy sie ciesza oprocz wlasciciela
Tak samo nie trzeba sie uczyc jazdy samochodem posiadajacym turbosprezarke..ale to juz jako ciekawostka
Wiec daje bezplatana lekcje, bo widze ze ludzie wciaz nie wiedza co zabija kolo dwumasowe.. a wiec.. nie dawac w pelny palnik od 1krpm, a dopiero od ~2- 2,5krpm i nie jezdzic z bardzo niskimi predkosciami obrotowymi silnika, a dwumas pozyje o wiele dluzejPomijam wybor tunera przy robienu programu, bo to sprawa oczywista
![]()
marcus415 napisał(a):Widze ze reklamujesz sie w podobny sposob jak pewny "tuner" z Wroclawia, ze on posiada tejemna wiedze, robi 550Nm w ARL-u na seryjnym sprzegle i zna innowacyjne rozwiazania, a inni nie... prosze Cie... bo zaraz wyjdzie, ze sprzeglo z Sharana jest mocniejsze niz Sachs Performance, a dwumas zostal wymyslony po to, bo sie im tam w VW nudzilo
GruchaARL napisał(a):Dolot nie jest wyznacznikiem mocy w DIESLU. Jak kolega nie chciał zmieniać to nie musi.
GruchaARL napisał(a):Dolot z przepływomierzem jest potrzebny po to, że odpowiednio skalibrowany będzie pokazywał prawidłowy przepływ powietrza.
GruchaARL napisał(a):Po za tym po co piane bijesz skoro ja tylko i wyłącznie przedstawiam fakt, jakie rozwiązania można stosować i które są sprawdzone
GruchaARL napisał(a):Pokaż mi posta gdzie napisałem że Sachs Perfomance jest gorszy od zestawu z Sharana, gdzie.........
GruchaARL napisał(a):temat dla mnie jest zamkniety
MrItaliano napisał(a):Nikt mi nie powiedzial ze dolot nic nie daje bo przekonalem sie na wlasnej skórze.
MrItaliano napisał(a):No to chyba im wiekszy dolot tym wieksza jest turbodziura bo jest wieksza masa powietrza do zassania...
marcus415 napisał(a):Nie bije zadnej piany, tylko smieszy mnie pisanie o sprzegle od sharana jak by to odkryl ktos ameryke. Temat sprawdzony wieki temu i ustalone dawno zostalo, ze sharan nadaje sie do auta z max REALNYMI ~440Nm w osce, bo w 4x4 szybko sie skonczy.
marcus415 napisał(a):Fakt o tym nie napisales, ale wedlug Twoich danych na temat sprzegla od Sharana, wywnioskowalem ze SP jest gorszy, bo np. u mnie przy 430Nm potrafil czasem nie "skleic" na 3 biegu, a Ty podajesz ze Sharan przenosi bez problemu 460Nm. Nie wiem czy wiesz, ale w 4x4 sprzeglo ma duzo wiecej roboty niz w osce.
GruchaARL napisał(a):My wymieniamy okładziny dodatkowo.
marcus415 napisał(a):Na kevlarowe tak?
No to zobacz co pisze jeden z producentow:
"Due to the unforgiving nature of Kevlar, it is not recommended for street cars, especially those that see frequent stop-and-go traffic which will cause surface glazing of the clutch."
Co znaczy, ze kevlar nie jest rekomendowany do aut poruszajacych sie normalnie w ruchu ulicznym, ze wzgledu, ze w trakcie delikatnego ruszania okladziny kevlarowe ulegna zeszkleniu... co w rezultacie doprowadzi do zniszczenia sprzegla.
A tu jak ktos chce poczytac co inni pisza o jednomasie:
http://www.racingforum.pl/index.php?sho ... 02718&st=0
MrItaliano napisał(a):Tyle w tym temacie, ja wszystkie modyfikacje mechaniczne wykonywalem sam, nie przez mechanikow czy firmy, a nie mam wykształcenia mechanicznego nic w tym temacie. Wszystko metoda prob i bledów od bardzo dawna.
Podziwiam ludzi, ktorym przegladajac wykresy wiecznie cos nie pasuje. Wkoncu to nie oni jezdza tymi autami tylko Ci ktorzy wklejaja te wykresy. Za wszelka cene chca cos udowodnic, a wiekszosc wlascieli aut ktorzy sie znaja na rzeczy gow... to obchodzi.
Lesoto napisał(a):Może by Zieloni wydzielili tę dyskusję, np. do tematu o sprzęgłach? Jest serio bardzo ciekawa, jednocześnie niestety odbiegająca od sedna tematu.
Świetnie się czyta taką polemikę, gdzie adwersarze nie obrzucają się przetrawionym żarłem wydostającym się z jelita grubego
GruchaARL napisał(a):Za te dwa zdania należy Ci się Wielki Szacunek. A za przeprowadzone roboty, uznanieFajnie by było żeby ludzie przyjeżdżający na modyfikacje mieli takie podejście jak ty.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość