Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

DSG a wirus

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje.......

Moderator: Moderator LC Team

DSG a wirus

Postprzez barteq73 » 1 sierpnia 2012, 11:04

Chciałbym podyskutować w/w temacie. Szykuję się do zmiany auta z leonka na altejkę z powodu ciasnoty i bólu głowy córy wkładanej do fotelika bo często udaje mi się trafić nią na krawędź dachu samochodu. Jednak główny powód to po prostu przyszedł już czas na zmianę. Interesuje mnie altea z DSG i prawdopodobnie 2,0 TDI, bo 1,9 rzadko się pojawia w ogłoszeniach. Stąd moje pytanie czy warto i czy są jakieś problemy z automatem i wirusem, no i w ogóle wasze opinie na ten temat.
barteq73
Sport
Sport

Auto: XL DSG
Silnik: TDI pompowtryski PD

Reklama

Re: DSG a wirus

Postprzez mm.max » 1 sierpnia 2012, 13:21

Już 2 lata jeżdzę w opcji DSG+Virus. Dobrze napisany program = zero problemów z użytkowaniem auta. Oczywiście nie może być za dużo koksu dowalone aby sprzęgła dały radę z momentem ale dobrzy tunerzy wiedzą jak zrobić program żeby nie było problemów. Przy reguralnym serwisowaniu DSG nie powinno być problemów z trwałością. Warto abyś miał świadomość tego ze DSG nie jest klasycznym automatem ale jest to połączenie skrzyni manualnej z automatyczną zmianą biegów (duży skrót myślowy).
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1M dostarczał adrenaliny
Był Leon 1P był poprawny
Był Leon 5F najlepszy z posiadanych
Był Leon 5F FL 150TSi był średniakiem :/
Jest A4 B9.5 TDi ....

Kill młodzieńczego życia = Ojciec Dyrektor vel Moher
mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: pomorskie
Auto: 5f ST
Silnik: DADA 1.5

Re: DSG a wirus

Postprzez barteq73 » 15 sierpnia 2012, 11:11

Wiem, wiem zdaję sobie sprawę, jeszcze dziesięć lat do tyłu byłem strasznym przeciwnikiem takich wynalazków, nie mówiąc o TDI, ale wyrosłem i stałem się wygodny. Trochę interesowałem się wrogiem i właśnie przyszedł czas spróbować. Co do programu to na pewno Tychy i Ali, jak do tej pory.

-- 15 sie 2012, o 12:11 --

Do znawców tematu DSG, z jakimi typami silników występuje ta skrzynia w leon/altea.
Wiem że 1.9 to BLS, ale czy inne?
I czy 2.0+DSG to zawsze DPF?
barteq73
Sport
Sport

Auto: XL DSG
Silnik: TDI pompowtryski PD

Powrót do VAG - Techniczne Diesel